Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Novartis vs India: molt més que un assumpte de patents

Fa poc vaig presentar una Pregunta Escrita a la Comissió relativa a l’afer Novartis vs India (és aquesta) que encara no ha rebut resposta. Ara se’ns demana als diputats i diputades del Parlament Europeu que signem la Declaració Escrita sobre Novartis trials against the Indian Government‘ (22/2007). Jo ja ho he fet. Tal i com ja he explicat d’altres vegades, per tal que una Declaració Escrita sigui aprovada cal que la signin la meitat de membres de la Cambra més un (això és 785/2=393) en un temps de 3 mesos. Així, la pressió de diferents sectors -tasques de lobby-, en relació a les Declaracions Escrites sol anar en els dos sentits: ja sigui per promoure’n la signatura, ja sigui per desincentivar-la. En el cas de la Declaració que ens ocupa, (segueix…

des que va ser posada a disposició dels membres per a la signatura, cosa que va succeir el 26 de febrer, els diputats i diputades hem rebut dues menes de pressions/informacions: de part de l’empresa Novartis, recomanant-nos no signar la Declaració (veure document adjunt titulat Novartis: per què NO s’ha de signar la Declaració), i, en sentit contrari, és a dir, animant-nos a fer-ho, de les ONG implicades en la Campanya en favor dels Genèrics (IntermonOxfam i Metges sense Fronteres) (veure documents adjunts titulats Novartis/India: per què SÍ cal signar la Declaració i Contraarguments a la postura de Novartis).

M’he llegit amb deteniment les dues informacions, i he dicidit signar la Declaració. I no només això, sino que he recopilat els arguments de les ONG i els he enviat novament als altres diputats i diputades demanant-los que els llegeixin, i que en conseqüència signin també la Declaració.

Aquest és, de fet, un exemple que demostra com cada cop més els lobbies, siguin econòmics, industrials o socials, miren d’influenciar al Parlament Europeu ja que saben el pes legislatiu i polític que tenen els debats que hi tenen i les declaracions/textos/resolucions que en surten.

La nostra feina, com a diputats i diputades, és escoltar tothom, però alhora valorar els arguments per saber, finalment, decantar-nos cap al costat que considerem més adient. I és evident que no tots calcem el mateix peu, com també és evident que hi ha membres més influenciables que d’altres segons la mena de lobby del qual estiguem parlant. El resultat final, ja sigui una Declaració Escrita, un Informe o un text legislatiu, dependrà de la capacitat d’influència i seducció que els diferents lobbies hagin tingut, així com de la sensibilitat dels membres electes per escoltar-se més uns o altres.

Es tracta, al cap i a la fi, d’una qüestió de correlació de forces.

Foto: Activistes i persones portadores de VIH de l’India, van protestar contra de Novartis a finals de gener. Font: BBC



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dret Sanitat Universal (SIDA, genèrics, H1N1, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent