Sessió plenària Estrasburg (10-13 març): prioritats pel Grup Verds/ALE

Bosses de plàstic i medi ambient

Dilluns 10 Mar. ? Vot Comissió de Medi Ambient (informe Auken)

La Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu vota les noves normes destinades a reduir el sol ús de les bosses de plàstic. L’eurodiputada verda Margrete Auken, que està guiant la legislació al Parlament Europeu, creu que s’han de deixar de fer servir aquestes bosses, i que aquesta ha de ser una de les solucions al problema generalitzat dels residus plàstics en el medi ambient. Això vol dir enfortir les propostes per incloure objectius de reducció ambiciosos i obligatoris a la UE i establir el requisit de que les bosses de plàstic sempre han de tenir un cost, deixant als estats membres poder decidir com s’ha de dur a terme.

Desballestament del projecte de la legislació europea sobre llavors

Debat Dilluns; Vot Dimarts. (informe Silvestris)

Els/les eurodiputats/des votarem una proposta per rebutjar un projecte de legislació de la UE sobre les llavors i el mercat de llavors. En contrast amb les demandes de la Comissió, la concentració del mercat és un problema greu, amb importants conseqüències pels agricultors, l’agro-biodiversitat, la innovació i la seguretat alimentària. La norma suposaria deixar d’abordar aquest problema i restringiria seriosament la llibertat dels operadors que treballen en sectors específics. Per això, els Verds creiem que ha de ser rebutjada. Només han de ser cobertes per una legislació futura les llavors produïdes i venudes per a ús comercial i això implica un abast més limitat.

Enfortiment de la supervisió financera de la UE

Debat Dilluns; Vot Dimarts. (Informe Giegold)

 

El Parlament votarà un informe de l’eurodiputat verd Sven Giegold, que té per objectiu garantir una estructura i un enfocament més coherent per al sistema de supervisió financera de la UE. L’informe reconeix les importants millores que s’han fet, però destaca les àrees on el sistema encara pot esdevenir més eficaç i coherent. L’informe fa una crida a una major eficiència i un major poder per a les autoritats europees de supervisió, per tal de posar fi a la lluita de poder amb les autoritats nacionals, que soscava la supervisió financera de la UE. Amb sort, una àmplia majoria dels diputats al Parlament Europeu hi estaran a favor.

 

El “rentat” de diners. Una aproximació de la UE

Debat i vot Dimarts (Informe Sargentini/Karins)

Els/les eurodiputats/des votarem una nova legislació europea destinada a la lluita contra el rentat de diners. La norma reforça les mesures de la UE per a la prevenció de la utilització del sistema financer per al blanqueig de diners. Inclou propostes crucials de la ponent Verda Judith Sargentini que obliguin als estats membres a introduir els registres d’empreses accessibles al públic, inclosa la informació sobre els beneficiaris reals dels acords legals com els fideïcomisos. Això ajudarà a exposar als qui estan darrere d’empreses fantasmes i altres estructures empresarials opaques, que es troben en el centre de tots els sistemes de rentat de diners.

 

Recursos genètics i distribució dels beneficis

Vot Dimarts (Informe Belier)

Els/les eurodiputats/des votarem per confirmar un acord legislatiu sobre les normes d’accés als recursos genètics i la distribució dels beneficis. La biopirateria és un problema important en els països en desenvolupament, i provoca confusió en quines són les mesures per reduir de la pobresa, en particular per a les comunitats indígenes. Aquestes regles van en certa manera cap a la protecció dels drets de propietat intel·lectual dels recursos genètics en els països i regions més pobres. Els Verds hauríem preferit anar molt més enllà en aquest sentit, però ni la Comissió ni els governs de la UE han volgut traspassar el mínim indispensable.

 

Protecció de dades: normes més estrictes a la UE

Debat Dimarts; Vot Dimecres (Informes Albrecht, Droutsas)

Aquesta setmana es votaran propostes legislatives crucials que revisen la normativa de protecció de dades de la UE. L’eurodiputat Verd Jan Philipp Albrecht demana assegurar un alt nivell de protecció dels ciutadans de la UE. La legislació introdueix regles generals de la UE sobre protecció de dades, substituint l’actual mosaic de lleis estatals. Els temes clau inclouen el “dret a la cancel·lació’, el consentiment explícit respecte a l’ús de les dades i les sancions en cas d’incompliment. Les disposicions sobre la transferència de dades a tercers països estan molt en el focus després de les revelacions de Snowden. Les propostes han estat objecte d’un fort lobby.

Vigilància de la NSA i drets bàsics

Debat Dimarts; Vot Dimecres (Informe Moraes)

Es votarà l’informe final de la investigació del Parlament Europeu en les revelacions de vigilància de masses. Els Verds lamentem la falta d’inclusió del testimoni clau d’Edward Snowden en la investigació. Tot i que el comitè de llibertats civils escoltarà tardanament una declaració d’ell el dilluns, considerem que l’informe final hauria de donar un missatge fort i clar. Els EUA han d’acabar amb la seva col·lecció massiva de dades sense sospita individual i reparar i protegir les dades per als ciutadans de la UE. Fins llavors, la UE ha de posar fi als acords d’intercanvi de dades amb els EUA, igual que els acords de SWIFT i PNR i la decisió de Port Segur.

 

L’eliminació dels gasos fluorats d’efecte hivernacle

Debat Dimarts; Vot Dimecres (Informe Eickhout)

L’ús dels gasos fluorats perjudicials per al clima està disposat a reduir-se en virtut d’un acord sobre la nova legislació de la UE potenciada pel ponent de l’informe del grup dels Verds, Bas Eickhout. Els/les eurodiputats/des confirmarem la norma final aquesta setmana. Els gasos fluorats tenen un efecte d’escalfament potent (fins a 23.000 vegades més que el del CO2), i després d’haver augmentat un 60% des de 1990, l’acció de la UE és essencial. Les noves normes garantiran una reducció de gairebé el 80% del sector per al 2030. Aquestes inclouen la prohibició de la utilització dels gasos fluorats en la nova refrigeració comercial des del 2022, així com altres prohibicions.

Polítiques climàtiques i energètiques de la UE per al 2030

Debat Dimecres

Abans de la propera cimera de la UE, en la que els líders europeus es trobaran per prendre decisions sobre les polítiques climàtiques i energètiques de la UE per al 2030, els/les eurodiputats/des mantindran un debat clau. Els Verds creiem que establir objectius vinculants per al 2030 de reducció de gasos d’efecte hivernacle, sobre la quota de les energies renovables i en estalvi energètic ha de ser la pedra angular de qualsevol política i demanem el suport dels eurodiputats per aconseguir-ho. Els objectius vinculants han demostrat ser eficaços i proporcionar una seguretat crucial als inversors. El fracàs de la Comissió per proposar una arquitectura d’unió per a les energies renovables i l’eficiència energètica s’ha de corregir.

Fracking i impacte ambiental

Vot Dimecres (Informe Zanoni)

El Parlament Europeu ha de confirmar un acord legislatiu sobre les noves normes de la UE en matèria d’Avaluació d’Impacte Ambiental. Els Verds som crítics amb el resultat, que exclouria l’exploració i extracció de shale gas (fracking) dels estudis d’impacte ambiental obligatoris. Tot plegat, reverteix d’una votació anterior del Parlament Europeu i significarà que el potencial impacte ambiental devastador del fracking no serà correctament avaluat. Això eclipsa totalment altres millores en la normativa.

Nanomaterials i etiquetatge a la UE

Vot Dimecres

Una moció presentada pels Verds per rebutjar les noves normatives sobre l’etiquetatge dels nanomaterials en els productes alimentaris serà votada pel Parlament Europeu. Els Verds volem impedir que la Comissió eximeixi tots els additius alimentaris de l’obligació d’etiquetar les nanopartícules. El grup també vol assegurar l’ús d’una definició estàndard pels nanomaterials en els aliments, ja que això garantirà una major protecció dels consumidors europeus.

Criticar la Troika de la UE FMI                  

Debat Dimecres; Dijous Vot. 

Els/les eurodiputats/des votarem l’informe final d’investigació del Parlament Europeu sobre el paper de la troica UE-BCE-FMI. Amb greus acusacions sobre mala administració i infraccions de la legislació de la UE i del dret internacional contra la Troica, els Verds hem impulsat aquesta investigació. El grup dóna suport a les conclusions del projecte d’informe, en el que és crítica del paper de la Troica, subratllat la seva complaença en basar-se en previsions errònies en l’elaboració dels programes d’assistència punitius. El compromís d’investigar més a fons durant la propera legislatura és també benvingut.

La crisis d’Ucraïna i el paper de la UE

Debat Dimecres; Vot Dijous

Els/les eurodiputats/des debatrem la situació a Ucraïna i adoptarem una resolució. La dramàtica escalada per part de Rússia representa una violació del dret internacional, de les que no s’havien vist a Europa des de fa dècades.

Continuen les negociacions comercials i d’inversió entre la UE i els EUA

Dilluns – Divendres. 10-14 Mar. ? Quarta ronda de negociacions TTIP

La quarta ronda de les negociacions comercials entre la UE i els Estats Units (TTIP) es durà a terme a Brussel·les. Hi ha preocupacions reals ja que la TTIP podria posar en perill les normes i les regles bàsiques de la UE, ja sigui pel que fa a la protecció dels serveis públics, la propietat intel·lectual, la seguretat alimentària, els transgènics, les indicacions geogràfiques, la salut o les normes ambientals. En lloc d’empenyer cegament endavant amb negociacions fetes a l’esquena en aquest acord que pot tenir un llarg abans, la Comissió hauria de prestar atenció a la creixent oposició de la societat civil a TTIP i suspendre les negociacions.

Fukushima: Tercer aniversari de la catàstrofe

Dimarts. 11 Mar. ? Roda de premsa – 14.00,

En el tercer aniversari del tràgic tsunami del Japó i la catàstrofe de Fukushima, el diputat verd Michèle Rivasi acollirà una roda de premsa per parlar de les conseqüències actuals. Els Verds també durem a terme una acció simbòlica, així com una audiència de 9 a 10,30.

Font foto: RTVE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *