Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

El Parlament Europeu examina (i suspèn) la troica

Ahir la Comissió d’Afers Econòmics del Parlament Europeu va aprovar un informe on s’avalua el paper de la troica (Comissió Europea- BCE- FMI). El Grup Verds/ALE vàrem acollir amb satisfacció les conclusions de l’informe, elaborat a partir d’un seguit d’audiències públiques on van participar totes les institucions i agents socials rellevants.

El Parlament Europeu no podia continuar al marge de l’actuació de la troica. Nosaltres (Verds/ALE) ja vam lamentar la creació d’aquesta estructura coneguda com els ‘homes de negre’, i hem reclamat sempre que el Parlament Europeu s’hi pronunciés. Aquest informe ofereix un retret clar i detallat del paper de la Comissió Europea dins de la troica i en destaca els principals defectes en la seva gestió de la crisi econòmica. La investigació ha posat al descobert que les previsions econòmiques eren de llarg massa optimistes, i que es va fer una mala projecció dels multiplicadors econòmics. També ha posat de relleu les nefastes conseqüències socials que ha convertit la suposada política d’austeritat en un veritable austericidi. Cal extreure’n la lliçó més important: que deixin d’aplicar-se aquesta mena de polítiques, dissenyades suposadament per estabilitzar els mercats, però que al final acaben provocant un gran patiment per a les persones mes vulnerables.

L’informe posa se manifest diversos conflictes d’interessos, inherents a la participació de les institucions de la UE en la Troica i el Mecanisme Europeu d’Estabilitat. Això ha soscavat, fins i tot eliminat, el control democràtic de les polítiques econòmiques, i ha fet més difícil d’identificar els veritables responsables, debilitant així l’equilibri de poders entre les institucions de la UE i entre aquelles a escala europea i nacional. Per això, l’informe proposa desmantellar la Troica i que s’introdueixi un mecanisme de rendició de comptes dins de l’arquitectura de la UE pels programes d’assistència. És al Parlament Europeu a qui pertica controlar les polítiques que es duen a terme. A curt termini, s’insta l’Eurogrup a discutir i debatre amb el Parlament qualsevol programa que es vulgui aplicar en el cas de rescat d’un país.

Ara pertoca a la Comissió Europea proporcionar una avaluació completa, ex post, de la seva participació en els programes de la Troica, incloent una exhaustiva descripció de com els drets fonamentals han estat menystinguts. A més, instem també la Comissió a adoptar mesures urgents en els propers tres mesos per assegurar que els programes existents no vulneren en cap cas drets fonamentals i respecten els convenis col·lectius. Per últim, en relació al Banc Central Europeu, aquest hauria de quedar al marge de la presa de decisions polítiques i s’hauria de limitar a actuar en qualitat d’observador i assessor de la Comissió.

El text ha de sotmetre’s ara a la votació en ple, on espero que rebi també el suport de la majoria, i que les seves recomanacions siguin ràpidament implementades.

Foto: Un home camina per davant d’un graffitti on es llegeix “Troika go home”, a Nikosia, Març 2013. Font: AFP PHOTO/YIANNIS KOUTOGLOU



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia, Europa social, Joves, Crisi (Respostes) i Green New Deal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent