El PE amplia la necessitat de fer estudis d’impacte ambiental, entre d’altres, al fracking

Avui, el Parlament Europeu hem votat la revisió de la legislació europea sobre l’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA). Els Verds europeus acollim amb satisfacció l’adopció del text, que actualitza la directiva formulada fa 20 anys i compensa les deficiències de la seva aplicació pels Estats membres.

La Directiva d’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA) s’aplica als projectes públics i privats. En aquesta s’estableixen certs criteris, incloent-hi la informació que s’ha de presentar a les autoritats nacionals perquè un projecte sigui avaluat per a la seva aprovació. La legislació inclou una àmplia gamma de projectes, des de ponts i carreteres fins a explotacions porcines intensives.

Un dels aspectes que s’ha votat és la regulació dels projectes de fracturació hidràulica o fracking -la tècnica que s’utilitza per explorar i extreure aquests hidrocarburs no convencionals-, que a partir d’ara, tant en la fase d’exploració com en la d’explotació, hauran d’estar subjectes a estudis d’impacte ambiental.

Fins ara, la legislació tan sols cobria els projectes de gas natural que extreien almenys 500.000 metres cúbics al dia. Molts dels projectes de gas d’esquist rendeixen menys, a causa del procés de fracturació de roca, i per tant no estaven subjectes a un requisit d’avaluació d’impacte.

A partir d’ara, amb la revisió de la legislació, es podran tenir en compte els impactes negatius sobre el medi ambient, la salut i el clima associats a aquests tipus de projectes, que han estat ben documentats des de l’auge de la perforació del gas d’esquist iniciat fa una dècada als Estats Units.

El desenvolupament de projectes de gas d’esquist tenen el risc de fer malbé els subministraments d’aigua dolça i contaminar l´aigua potable, tant amb els productes químics i la sorra de sílice injectats a la terra com amb els elements radioactius naturals que pugen a la superfície durant el procés. Aquests projectes, tenen el risc d’impactar molt negativament sobre el medi ambient, el nostre paisatge i la nostra agricultura, poden provocar terratrèmols, i tenen efectes greus sobre la salut humana. La revisió de la Directiva d’AIA, permetrà a Europa no repetir els mateixos errors dramàtics que als EUA.

La votació d’avui s’havia de dur a terme al setembre passat però es va posposar un mes. Mentrestant, alguns membres del Parlament Europeu “pro- gas d’esquist” han aconseguit introduir algunes esmenes que fomenten el desenvolupament d’aquest combustible fòssil perillós a tota costa, malgrat totes les advertències científiques sobre els riscos que té associats.

La UE no pot ignorar els nombrosos riscos associats al desenvolupament d’aquest combustible fòssil i no s’hauria de sotmetre a l’enorme pressió dels lobbys de la indústria bruta – la prioritat dels quals és obtenir grans guanys econòmics i no pas protegir salut i el benestar dels ciutadans de la UE.

Per tot això, la proposta votada avui, inclou mesures destinades a prevenir els conflictes d’interessos entre els desenvolupadors i les persones que duen a terme els estudis. Algunes de les esmenes dels eurodiputats busquen assegurar que els experts tinguin les qualificacions necessàries, l’experiència i coneixements tècnics. Aquests, han de ser capaços de treballar de manera científicament objectiva, independent del promotor o les mateixes autoritats públiques, diu el text. Els eurodiputats també proposem mesures per garantir que s’informi i es consulti a la població.

En altres paraules, gràcies al text que hem adoptat avui, podrem preveure i avaluar millor l’impacte d’activitats i projectes que afecten el nostre medi ambient abans de la seva implementació. Així doncs, evitar, reduir o compensar els efectes negatius sobre el clima, el medi ambient, la biodiversitat i la salut ja no és una opció, sinó una obligació. Ara, els estats han de garantir la independència i competència dels experts així com fomentar una major participació ciutadana i un millor accés a informació.

Esperem que l’Estat Espanyol transposi aquesta directiva de manera urgent i l’apliqui excepcionalment de manera retroactiva a projectes que han demostrat ser un fracàs mediambiental com ho és el Projecte Castor.

Font foto: ICV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *