Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Sessió plenària de juliol del Parlament Europeu: Prioritats

Prioritats de la Setmana. 1-4 Juliol Estrasburg

Debat sobre els resultats de la cimera europea 27-28 juny

Conclusions:

http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/13/st00/st00104-re01.en13.pdf

El debat (demà dimarts) se centrarà en qüestions com la unió bancària, la desocupació juvenil, l’estat de les recomanacions econòmiques als estats membres i el futur del govern econòmic de la UE.

Pressupost de la UE 2014-2020

Debat: Dimarts; Vot: Dimecres

El Parlament Europeu votarà una resolució política sobre els resultats de les negociacions del proper marc financer multi anual. Els Verds/ALE rebutgen l’acord actual del marc financer multi anual i han presentat la seva posició en aquesta web http://www.budget-eu.eu/, ja que es tracta de més austeritat sobre l’austeritat dels Estats.  Els Verds plantejant que l’escenari de no-acord i per tant que es prolongui la situació actual és millor que l’acord proposat i lamenten que els Socialistes europeus hagin cedit a les pressions dels Estats.

La versió final dels textos legislatius serà sotmesa a votació el setembre. El Parlament ha d’aprovar el marc financer per majoria qualificada.

Balanç de la Presidència irlandesa i presentació de la lituana

Debat: Dimarts 2 de juliol (Presidència irlandesa); Dimecres 3 de juliol (Presidència lituana)

Adhesió de Croàcia

Croàcia és el 28è Estat membre de la UE a partir de l’1 de juliol.

Protecció de dades. L’abús dels Estats Units i la complicitat d’europa?

Debat: Dimecres; Vot: Dijous 4

Les conseqüències del programa d’espionatge Prisma sobre la privacitat i els drets fonamentals de la ciutadania europea i la importància d’avançar en la reforma de la normativa comunitària sobre la protecció de dades centraran un dels debats amb el Consell i la Comissió. També s’abordarà els riscos del programa d’espionatge Tempora, gestionat pels serveis d’intel·ligència britànics.

Els Verds/ALE presenten una resolució pròpia molt més radical on es demana que  la setmana pròxima s’aturin les negociacions sobre l’acord de lliure comerç EU-US.

He presentat diverses preguntes a la Comissió al respecte. Els Verds/ALE hem dissenyat una web sobre la campanya de data  http://www.respect-my-privacy.eu/

Canvi Climàtic, nova oportunitat per retardar la subhasta dels drets d’emissió de CO2

Vot: Dimecres 3

El Parlament Europeu votarà per segona vegada una proposta per congelar la subhasta de drets d’emissió de CO2, després que el ple la rebutgés a l’abril. La idea és limitar la sobreoferta de drets d’emissió que comporta que el preu d’emissió de CO2 sigui insignificant. El nou text presentat per la Comissió aposta per una reintroducció més aviat i gradual en el mercat dels drets d’emissió congelats. Com a Verds pensem que cal sumar accions futures si es vol garantir el real funcionament del mercat de CO2 i que 1.400 milions de drets d’emissions haurien de ser retirats per acabar amb la sobreoferta.  

Hongria vs la Unió Europea

Debat: Dimarts; Dimecres 3 de juliol;

Els Verds al Parlament Europeu hem encapçalat la lluita per la democràcia en Europa i contra les reformes constitucionals Orban, president de Hongria.

L’informe proposat per l’eurodiputat Verds de Portugal, Rui Tavares, inclou recomanacions al govern hongarès per posar fi a les violacions dels valors de la Unió Europea. Concretament, la resolució demana a la Conferència de Presidents del Parlament Europeu que consideri la aplicació de l’article 7.1  del Tractat de la Unió Europea, que permetria al Consell de Ministres constatar si existeix un risc clar de violació greu i posteriorment bloquejar el vot de Hongria al Consell Europeu.

Sancions més estrictes contra els ciberatacs

Debat: Dimecres; Dijous 4 de juliol;  

El Parlament Europeu votarà el dijous una directiva que introdueix sancions més severes contra els autors de ciberatacs. Les noves normes, acordades amb el Consell, serviran també per prevenir els atacs contra sistemes informàtics i millorar la cooperació policial i judicial en aquest àmbit. A més, els Estats membres tindran un termini de vuit hores per respondre a les peticions urgents d’ajuda d’altres països.

Protecció de rius i llacs, més substàncies prohibides.

Debat: Dilluns;  Dimarts 2 de juliol;  

L’informe busca afegir dotze noves substàncies a la llista europea de químics que suposen un risc per les aigües de superfície (rius i llacs). La nova directiva també introdueix una “llista d’alerta” que inclourà tres substàncies farmacèutiques. 

Eleccions de 2014

Debat: Dimecres; Vot: Dijous

Els partits polítics europeus hauran de designar els seus candidats per la presidència de la Comissió Europea amb suficient antelació respecte a la data dels comicis per permetre que es desenvolupi una campanya electoral centrada en assumptes europeus, segons una resolució que el pel debatrà el dimecres i votarà el dijous. És per aquest motiu que el Partit Verd Europeu celebrarà unes eleccions primàries a tota la UE. És l’únic partit europeu que optarà per aquest sistema a l’hora de nominar dos candidats, almenys un dels quals ha de ser dona. 

Estabilitat política en Grècia tancament de la televisió pública grega

Dimecres a les 15h00 es debatrà amb la Comissió (membre de la troika)  i el Consell sobre el tancament de la televisió pública grega (ERT)

El dimarts a les 14hs els Verds fan una conferència contra el tancament de ERT que serà livestreamed en: http://greenmediabox.eu/live/ert

Regulació dels Fons d’inversió (Directiva UCITS)

Debat: Dimarts; Vot: Dimecres

El sector de fons d’inversió té un valor de 6,3€ bilions i l’especulació que comporta és notable. La proposta de nova Directiva està sent negociada per Sven Giegold (Verds/ALE, Alemanya). Aquesta busca que els petits inversors estiguin ben protegits davant la contractació de fons d’inversió que corrin riscos innecessaris i introdueix normes referents a la remuneració i les bonificacions dels gestors de fons, i estableix sancions administratives mínimes per mala gestió a tota la UE.

L’Eurocambra fixa la seva posició sobre l’impost a les transaccions financeres

Debat: Dimarts; Vot: Dimecres

El Parlament Europeu es pronunciarà sobre la creació d’un impost a les transaccions financeres per a gravar els intercanvis d’accions i bons al 0,1 per cent i els contractes derivats al 0,01 per cent. A més, proposa tipus més reduïts per als fons de pensions fins a gener de 2017 i mesures per encarir l’evasió de l’impost. Aquest impost només serà aplicable per a 11 països de la UE que s’han adherit al nou tribut, entre ells Espanya.

Posicionament: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/247447

 

Elecció del Defensor del Poble Europeu

Vot: Dimarts (primera ronda), Dimecres 3 (segona i tercera rondes, en cas necessari);

El Defensor del Poble Europeu vetlla pel bon funcionament de les institucions europees i atén les queixes de la ciutadania relacionades amb la mala administració dels organismes de la UE. Hi ha sis candidats/es, però alguns són actualment persones electes i els Verds demanen que el Ombudsman continui sent apartidari, independent i amb l’experiència necessària.

Exportació d’armes

L’Eurocambra recordarà dimecres a l’Alta Representant de la UE, Catherine Ashton, que els estats membres han d’aplicar i interpretar de manera uniforme la posició comuna adoptada el 2008 que recull els criteris i controls per a les llicències d’exportació d’armes, arran de la decisió recent del Consell de no estendre l’embargament d’armes a Síria. Els països de la Unió figuren entre els principals exportadors d’armes a escala mundial.

Lluita contra el frau a la UE

Debat: Dimarts, Vot: dimecres 

El Parlament Europeu votarà sobre la reforma del Organisme de control antifrau de la UE (OLAF). L’OLAF ha quedat molt tocada després del cas de corrupció del comissari europeu de Malta, John Dalli. Els Verds donen suport a les propostes de reforma, especialment l’enfortiment del Comitè de Vigilància de l’OLAF i la millora de la protecció dels drets de les persones objecte de la investigació de l’OLAF.  

L’accés a l’atenció als grups vulnerables

Debat dijous; votació: dijous

Es votarà un informe de l’eurodiputada verda del Regne Unit, Jean Lambert, sobre les persones més vulnerables. L’informe busca millorar l’accés a serveis i seguretat social dels grups més vulnerables de la societat, com les persones amb discapacitat, els aturats d’edat avançada i de llarga durada. L’”austeritat” expansiva a Europa té un gran impacte en aquests grups i el seu accés a l’atenció essencial, l’informe revela conclusions i recomanacions i demana a la Comissió Europea i els governs de la UE que prenguin mesures urgentment.

Foto: Acció al ple durant la sessió anterior. Font: servei audiovisual del PE.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent