Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 15 d'abril de 2013

Grans grups al PE rebutgen proposta de Verds/ALE en favor de més transparència i control dels ‘lobbies’ a la UE

Els presidents dels grups polítics del Parlament Europeu varen rebutjar dijous una petició del Grup Verds/ALE d’establir una Comissió Especial sobre ‘lobbisme’. L’objectiu de la Comissió havia de ser investigar l’anomenat escàndol ‘Dalligate’, valorar i establir noves regles relatives al paper dels ‘lobbistes’ davant (i dins) les institucions europees, i clarificar els mecanismes de prevenció de conflictes d’interessos.

Quan Verds/ALE vàrem presentar aquesta proposta a la mesa del Parlament, la semana passada, tots els grups hi van votar en contra, excepte la GUE (Esquerra Unida Europea).

Aquest rebuig de part de la majoria dels grups va precisament en la direcció contrària a allò que se’ns està demanant des de la ciutadania, i alimenta encara més les nombroses ombres que existeixen al voltant del paper dels ‘lobbies’ a Brussel·les i Estrasurg.

L’escàndol que relaciona l’antic Comissari Dalli amb la indústria tabaquera és un dels casos que reclamen, més que mai, llum i taquígrafs. I el procés s’ha de fer de manera transparent i oberta, especialment en un moment en què la democràcia es troba clarament amenaçada per culpa dels nombrosos, i obscurs (quan no directament amagats) conflictes d’interessos entre determinats nivells de l’administració i alguns poders econòmics.

No és la primera vegada que els grups majoritaris obstrueixen una petició com aquesta. Des que sóc al Parlament Europeu, els Verds/ALE hem estat any rere any instant a les institucions europees a acabar amb aquesta imatge d’opacitat i de negocis encoberts que tan de mal fa a la democràcia. Malgrat que hem aconseguit alguna cosa (un registre voluntari, per exemple), encara estem molt lluny del model que reclamem, que no és altre que el model que també se’ns reclama des de la ciutadania.

Legislar sobre la vida de 500 milions de persones exigeix un esforç de transparència i de rendició de comptes que mesures com la que havíem proposat (i que ens han rebutjat) permetrien construir.

Un cop més, i en nom també de la transparència, convé recordar que si algunes coses no es fan no és per manca de propostes ni de grups polítics que les impulsin, sinó a una simple (i per tant canviable) qüestió matemàtica: les majories existents.

I és que, parlant de matemàtiques, i tal i com deia Einstein: ‘És absurd esperar resultats diferents fent les coses sempre de la mateixa manera’. I jo afegiria, …‘i amb les mateixes correlacions de forces’.

Font foto: CEO


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent