Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

La diferència entre un ‘a’ i un ‘per damunt’: el debat sobre l’MSY o, en català, Rendiment Màxim Sostenible (RMS)

El passat 6 de febrer el Parlament Europeu va adoptar l’informe relatiu a la Política Comuna Pesquera en el qual demanem que els estocs de peixos es recuperin a nivells per damunt de nivells que permetin assolir el Rendiment Màxim Sostenible. Això va suposar, ho recordo, una gran victòria dels qui entenem que el futur de l’activitat pesquera (i de la possibilitat de continuar consumint peix, per tant) passa per recuperar, primer, la salut dels estocs.

En aquest context, el terme, ‘per damunt’ (above, en anglès) resulta determinant.

Però anem a pams: què és, i per què és tan important, el RMS (Rendiment Màxim Sostenible), o MSY, en anglès?

Demano disculpes avançades perquè l’apunt que segueix és dels que, possiblement, alimentin la imatge de que els qui ens dediquem a la complexa tasca de fer normes europees fem les coses de manera que ningú les entengui.

Tanmateix confio que, sinó ara, en algun moment aquesta explicació pugui ser d’utilitat, almenys per a qui tingui interès en entendre de què va tot això de la Reforma de la Política Pesquera Comuna, i perquè alguns diputats, com jo, considerem aquest aspecte (aparentment insignificant) una línia vermella de cabdal importància que determinarà el nostre vot favorable (o no), al final del procés de negociacions amb el Consell (Trilog).

A més, tenint en compte que ara els tocarà intervenir als companys i companyes del Parlament català o del Congrés, i que ja durant la preparació de les votacions de la postura del Parlament vaig constatar la dificultat que alguns col.legues, periodistes i interlocutors en general, fossin conscients d’aquest fet, crec que convé fer una senzilla (espero) explicació.

Aquesta pot ser més curta, o més llarga. Vegem-ho:

Versió curta:

Recuperar els estocs a nivells per sobre del RMS és l’única manera de garantir un estat òptim d’aquests estocs (abundants), i per tant d’assegurar la màxima rendibilitat pels pescadors, el màxim possible volum de peix pels consumidors, i una estabilitat de la quota de cara als anys següents.

Explicació llarga:

1) RMS no és cap objectiu màgic, és el nivell que permet obtenir el màxim volum possible d’aliment de manera sostenible[MIQ1] . Quan un estoc es redueix fins a situar-se a nivells per sota del RMS (BRMS – després explicaré què volen dir B i F) l’estoc esmentat es considera a Europa[MIQ2] , en termes científics, sobreexplotat. Cap gestor de pesqueries que sigui minimament sensible i conscient desitja trobar-se en una situació com aquesta, ja que la conseqüència són menys quotes. Així, mantenir els estocs sempre a nivells per sobre del RMS significa no només augmentar els estocs, sinó també garantir l’estabilitat de les captures -la qual cosa es econòmicament molt més interessant, per al sector, i garanteix al mateix temps el màxim possible d’aliment d’origen pesquer per a la població, cosa que òbviament beneficia a tothom.

2) Des d’un punt de vista ambiental: un estoc que estigui al nivell RMS (Brms) significa, normalment, reduir la situació d’aquell estoc a entre un 20 i un 40% de la seva situació prístina, la qual cosa és molt, molt, molt baix. L’objectiu de RMS no és suficient, per si mateix, per tal de garantir que l’ecosistema segueixi funcionant, ni per fer front al canvi climàtic, o a les espècies invasores, la contaminació l’eutrofització o d’altres amenaces ambientals. El fet que a moltes pesqueries la distribució per edats i mides estigui molt distorsionada incrementa el problema. Els nivells “per sobre del RMS” són molt més consistents amb l’enfocament precautori, i augmenten les possibilitat de fer front a d’altres amenaces per les poblacions de peixos més enllà de la pròpia activitat pesquera.

3) Per sobre del RMS significa millors guanys! RMS és un càlcul matemàtic elaborat pels científics de poblacions que no té en compte la rendibilitat de la flota. En les organitzacions regionals de pesca de tot el món (OROP), ningú vol estar a nivells de Brms. Tothom vol estar per sobre! Totes les evidències empíriques –i també els models teòrics- mostren que si es permet que les poblacions creixin més enllà d’aquest punt matemàtic (veure casos com Noruega o Nova Zelanda, entre d’altres), els beneficis augmenten degut en bona part a una disminució dels costos d’explotació (menys benzina, menys temps al mar, etc.), i un millor preu en la demanda (degut a que es posa al mercat una quantitat lleugerament inferior al màxim possible), i la mateix temps tindrem menys problemes amb la sobrepesca de juvenils -, ja que l’stock tindrà una millor distribució per edat, i els peixos podran viure més i fer-se més grans.

4) És una de les maneres d’administrar una pesqueria múlti-espècie. Si l’objectiu és limitat a nivells RMS, estarem abocats a una tasca titànica per esbrinar quins mètodes selectius usarem, i quan. És molt millor mantenir totes les poblacions a nivells per sobre del RMS, i només pescar allò que es pot capturar de manera sostenible, els peixos que vostè pot prendre amb seguretat – i deixar que la resta creixi fins l’any que ve, al mateix temps que es manté el nivell d’absorció de nutrients i d’excés de CO2, i manté el mar viu i saludable!

Aquest és el motiu.

Però, què significa RMS (Rendiment Màxim Sostenible), exactament?

Rendiment Màxim sostenible (RMS) és teòricament el nivell de captura més gran que es pot fer d’un estoc de manera sostenible en unes condicions ambientals fixades. El concepte engloba tan la biomassa com la mortalitat en la captura. BRMS es la biomassa (el pes de tots els peixos) que ha de tenir un estoc per tal de produir RMS. FRMS és la mortalitat durant la captura (la quantitat de peix que mor en el procés de pesca) que permet que l’estoc creixi o es mantingui a nivell BRMS.

Quan el nivell de l’estoc és baix, la quantitat de peixos que es poden pescar és limitada a causa de la falta d’adults, ja que aixó fa que es produeixin massa pocs peixos que permetin reposar els que s’han retirat (sobrepesca de reclutament), o quan els peixos es capturen abans que arribin la mida màxima o comercial (sobrepesca de creixement). A l’altre extrem, quan un estoc és massa gran, el seu rendiment també és limitat. El creixement de la població disminueix a causa de la competència per l’aliment, el canibalisme o les limitacions per la sobresaturació de l’entorn. Entre aquests dos estats es troba una mida de la població a la qual la captura sostenible és al més alt nivell – RMS.

Només establint les quotes un 10% més baixos de FRMS -la qual cosa permet els estocs recuperar-se a nivells per sobre de BRMS – significaria més guanys.

Cas d’estudi: bacallà del mar de Barent, quatre vegades per sobre del RMS:

 Àrtic nord-oriental

  • Els desembarcaments de bacallà van augmentar de 307,920 tones (1985) a 719,830 tones (2011).
  • La biomassa de l’estoc reproductor (SSB, bacallà en edat de reproducció) va augmentar de 193.855 tones (1985) a 2.062.626 tones (2012). La mida de la població segueix augmentant

Mar del Nord

  • Desembarcaments de bacallà es van reduir de 203,003 tones (1985) fins a 34,983 tones (2011).
  • La biomassa de l’estoc reproductor es va reduir de 126.627 tones (1985) a 65.317 (2012).

Què van fer Rússia i Noruega a l’Àrtic Nord

* Reconstruir els estocs a nivells per sobre dels que produeixen Rendiment Màxim Sostenible (RMS)

* Prohibir descarts

* Prendre mesures enèrgiques contra la pesca il · legal

* Millor control, amb inspeccions a alta mar

Si els gestors s’haguessin proposat recuperar la biomassa a nivells de RMS, la població de bacallà de l’Àrtic nord-oriental hauria acabant essent un quart de la seva grandària actual. Les captures i els beneficis, també hauria estat menor.

En el seu lloc, van reconstruir la població per sobre del nivell de RMS i ara la biomassa és de 2 milions de tones i en creixement.

 

Per saber-ne més del RMS:

Client Earth: Reforming the Common Fisheries PolicyEnding overfishing and discards: http://www.blog.clientearth.org/reformingthecommonfisheriespolicyendingoverfishinganddiscards/

General context of ICES advice: http://www.ices.dk/committe/acom/comwork/report/2012/2012/General_context_of_ICES_advice_2012.pdf

Explaining the misunderstandings about MSY: why it’s possible tomorrow:

http://cfpreformwatch.eu/2011/12/explainingthemisunderstandingsaboutmsywhy-its-possible-tomorrow/

Dr Sidney Holt: How to Achieve Sustainable and Profitable Fishing: http://www.greensefa.eu/fileadmin/dam/Documents/Studies/How%20to%20Achieve%20Sustainable%20and%20Profitable%20Fishing_Holt.pdf

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent