Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

De què anirà el proper ple del PE a Estrasburg?

Adjunto a continuació alguns dels temes que tractarem i votarem la setmana vinent, a Estrasburg, en el primer ple que el PE celebra després de l’aturada estival. Confio que sigui d’interès:

Discurs anual sobre l’Estat de la Unió

El president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, presentarà al Parlament l’estratègia de l’executiu comunitari per als propers mesos, en el seu discurs anual sobre l’Estat de la Unió. El debat, que tindrà lloc el dimecres a les 9h00, es centrarà en la crisi de l’eurozona i com aconseguir un pla de creixement ambiciós en el marc de les perspectives financeres per al període 2014-2020.

Debat i resolució sobre la unió bancària europea

Els diputats debatrem dimecres a la tarda i votarem dijous al migdia una resolució sobre les propostes per a una unió bancària europea, que la Comissió té previst revelar la setmana que ve. El comissari de Mercat Interior, Michel Barnier, participarà en el debat de dimecres.

Drets bàsics per les víctimes a tota la UE

Totes les víctimes de delictes tindran una sèrie de drets bàsics a la UE i seran sotmeses a una avaluació de les seves necessitats específiques, segons una directiva acordada pel PE i el Consell que el ple votarà dimecres. La nova norma obliga a posar a disposició de les víctimes serveis gratuïts com el suport psicològic o la traducció i interpretació a una llengua que la víctima entengui. 75 milions de persones són víctimes de delictes cada any a la UE.

Eficiència energètica: estalvi en edificis públics i auditories a grans empreses

El Parlament Europeu votarà dimarts una nova directiva sobre eficiència energètica que introdueix mesures obligatòries per a l’estalvi d’energia en els estats membres. El text acordat amb el Consell obliga a renovar un mínim d’edificis públics i imposa auditories energètiques a les grans empreses. A més, les companyies d’energia també hauran de presentar plans d’estalvi.

El Consell explica la seva posició sobre el pressupost de 2013

La presidència xipriota del Consell de la UE presentarà dimarts als eurodiputats les posicions dels 27 estats membres respecte al pressupost de la UE per al 2013. El comissari de Pressupostos, Janusz Lewandoski, participarà en el debat.

Un nou enfocament per a la política exterior de la UE i debats sobre Síria i Rússia

La UE ha de reforçar l’eficiència de la seva acció exterior mitjançant un nou enfocament global que integri mitjans diplomàtics i econòmics, segons un informe que el ple votarà dijous. El text recull les prioritats del Parlament Europeu sobre la política exterior i de seguretat comuna. Els diputats debatrem aquest assumpte dimarts a la tarda amb l’Alta Representant, Catherine Ashton. Posteriorment, Ashton farà dues declaracions sobre la situació a Síria i l’ús polític de la justícia a Rússia.

Més control sobre els medicaments en resposta al cas Mediator

Els efectes secundaris dels medicaments estaran més vigilats en el futur i es perfeccionaran els sistemes d’alerta per retirar del mercat europeu els fàrmacs que puguin ser perillosos per a la salut, segons la revisió de les normes actuals sobre farmacovigilància que el Parlament votarà dimarts. La reforma s’ha posat en marxa després de la polèmica sobre l’ús del Mediator a França, un medicament per a la diabetis que podria haver produït més de 500 morts.

Etiquetatge de qualitat: menys temps de registre i més protecció per als productes

El Parlament es pronunciarà dijous sobre les noves normes que regulen l’etiquetatge dels productes agraris de qualitat procedents d’una àrea geogràfica determinada o elaborats segons pràctiques tradicionals. Aquesta legislació, acordada pel Parlament i el Consell, redueix el temps de registre per obtenir una etiqueta de qualitat, reforça el poder dels productors perquè puguin protegir millor els seus productes i introdueix un nou etiquetatge per als productes de muntanya.

Per una nova política pesquera eficaç i sostenible

Sancions contra els països que permeten la sobrepesca de verat, organitzacions pesqueres més forts, un calendari específic per a la pesca sostenible i etiquetes ecològiques per als productes pesquers són algunes de les propostes per al futur del sector que els diputats votarem dimecres. L’Eurocambra es pronunciarà aquesta tardor sobre la reforma de la política pesquera comuna.

Límits més estrictes a les emissions de sofre dels vaixells

Els diputats votarem dimarts una directiva que introduirà, d’aquí al 2020, límits més estrictes a les emissions de sofre dels vaixells. La nova norma, acordada amb el Consell, té per objectiu millorar la qualitat de l’aire a les zones costaneres de la UE. S’estima que la contaminació atmosfèrica procedent dels vaixells provoca prop de 50.000 morts prematures a l’any.

Els diputats demanem als països de la UE que investiguin les suposades presons de la CIA a Europa

Els països de la Unió Europea han d’investigar les acusacions de participació en el programa de trasllats extraordinaris i detencions secretes de la CIA, d’acord amb un informe de la comissió de Llibertats Civils que el ple votarà dimarts. Els diputats exigeixen en concret a Lituània, Polònia i Romania que obrin investigacions independents per aclarir aquestes acusacions.

Política d’asil: més solidaritat entre els països europeus

El ple votarà un informe de la comissió de Llibertats Civils que dóna suport a la creació d’un mecanisme permanent que serveixi per recol·locar els refugiats en els diferents països de la UE, amb la finalitat de promoure la solidaritat en l’àmbit de l’asil. Els diputats també demanen més recursos per a aquesta política, un sistema conjunt per processar demandes d’asil i un paper reforçat de l’Agència Europea de Suport a l’Asil (EASO, en les seves sigles en anglès).

1.300.000 per acomiadats del sector de la construcció a Aragó

L’Eurocambra es pronunciarà dimarts sobre un ajut de 1,3 milions d’euros per a la formació i reintegració en el mercat laboral de 320 treballadors acomiadats d’empreses del sector de la construcció a Aragó.

Una sortida per perpetuar les “obres òrfenes”

Fotos, pel·lícules o poemes protegits per drets d’autor, però el creador no està localitzable, podrien ara exposar i digitalitzar, de forma gratuïta i en tota la UE, gràcies a una nova norma europea que el ple votarà dijous.

No a la donació remunerada de teixits i cèl·lules

La donació de teixits i cèl·lules ha de ser voluntària, no remunerada i, en la majoria dels casos, anònima, d’acord amb un informe que el ple votarà dimarts. Encara que la sanitat segueix sent una competència nacional, els diputats demanem als països de la UE que reforcin la cooperació per incrementar les donacions transfrontereres.

Font foto: Parlament Europeu


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Doble Seu, Transparència i Rendició de Comptes per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent