Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 27 de maig de 2012

Entre taurons

Mentre la Unió Europea debat l’enfortiment de la prohibició de l’aleteig dels taurons (la pràctica que consisteix a retallar les aletes i descartar la resta del cos al mar, coneguda en anglès com el finning), Shark Alliance i Palma Aquarium han llançat una crida a favor d’endurir la prohibició de l’aleteig a la Unió Europea, a través de la celebració, divendres al matí, de la Jornada ‘Per què hem de conservar als nostres taurons? El paper d’Europa en la gestió de les pesqueres’.

L’objectiu era posar de manifest la importància dels taurons en els ecosistemes marins i la necessitat de millorar la seva protecció i conservació.

Com a part dels actes celebrats durant la jornada, em vaig submergir al tanc dels taurons de les instal·lacions del Palma Aquarium, juntament amb el coordinador de Shark Alliance a Espanya, Àlex Bartolí, acompanyats de Roman Grädel, conservador en cap de l’Aquari. Allà vàrem desplegar una pancarta amb el lema “Protegeix els taurons a Europa” per demanar una major conscienciació sobre la conservació d’aquestes espècies.

A més, la Jornada va comptar amb una taula rodona en què diversos experts en la conservació dels taurons van expressat la seva opinió en el paper que juga Europa en la protecció d’aquestes espècies:

Antonio González, director de l’Aquari, va obrir la sessió de la taula rodona explicant que des que va obrir el 2007, Palma Aquarium ha fet seva la filosofia de conservació del Grup Coral World International actuant com a plataforma de divulgació de les problemàtiques que afecten els oceans i mars, com la campanya dels taurons, conscienciant la societat sobre la urgent necessitat de regular la legislació per acabar amb la pràctica del aleteig.

Posteriorment es va projectar un breu documental sobre l’aleteig, o finning, a Costa Rica, com a exemple de país en el qual s’ha modificat la normativa perquè els taurons siguin desembarcats sencers, amb les seves aletes adherides.

Alex Bartolí, coordinador polític de Shark Alliance a Espanya, va fer una aproximació general a la situació dels taurons a Europa i la importància d’enfortir la llei que prohibeix l’aleteig a la Unió: “L’única manera de garantir que no es practiqui l’aleteig a bord de les flotes pesqueres de taurons, incloent l’espanyola, és el de desembarcar els taurons amb les seves aletes adherides de forma natural “, va dir, Bartolí.

Jo, en tant que vicepresident de Verds/ALE, i ponent per al meu grup per al Reglament de Taurons, vaig exposar el paper dels eurodiputats en la presa de decisions per protegir els esquals. Així, entre altres qüestions vaig reclamar un canvi de paradigma (que siguin els criteris científics els qui defineixin les polítiques, i no els interessos del sector), i vaig recordar que el mar i els seus recursos formen part d’un bé comú. La conservació dels taurons és un assumpte preocupant que cada vegada desperta més sensibilitats entre els ciutadans. Per això, entre tots, tenim la responsabilitat d’assegurar la sostenibilitat d’aquests recursos a llarg termini.

Gabriel Morey, de la UICN, va exposar les mesures de protecció i estatus de les diferents espècies de taurons: “Les espècies més capturades per la flota espanyola de palangre, la tintorera i el marrajo dientuso, respectivament classificades com” A prop de la Amenaça ” i “Vulnerable” a nivell mundial en la llista vermella de la UICN, no tenen una falta de gestió i la pesca segueix sense estar regulada. Assegurar que tots els compromisos del Pla d’Acció de la UE per als taurons es compleixin és fonamental per garantir la conservació de les poblacions de taurons i ratlles i mantenir la sostenibilitat de les seves pesqueres “.

La conservació dels taurons és un assumpte d’interès públic, ja que els taurons i rajades juguen un paper essencial en l’ecosistema marí. Encara que, en els darrers anys, s’han fet passos endavant en polítiques de conservació de taurons, tant a Espanya com a Europa, encara queda molt per fer.

La Unió Europea en general, i Espanya en particular, com a líders en captures mundials de taurons haurien de liderar els esforços en la conservació d’aquestes espècies per assegurar una llarga vida i sostenibilitat dels recursos.

Durant la Setmana Europea del Tauró que es va celebrar del 15 al 23 d’octubre del 2011, més de 165.000 ciutadans de tot Europa van signar una petició instant a tots els ministres de pesca dela UE a complir amb els compromisos del Pla d’Acció per als Taurons dela UE de 2009 a través de la prohibició total d’extracció de les aletes de tauró al mar, la limitació de captures de tauró i ratlles basats en l’assessorament científic i l’enfocament de precaució i les proteccions nacionals i de la UE dels taurons i ratlles en perill d’extinció.

Foto: Romeva i Bartolí mostren la pancarta ‘Protegeix els taurons a Europa’ des de dins del tanc dels Taurons a l’Aquari de Palma (25.05.12). Font: Palma Aquarium.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent