Ni Repsol és Espanya ni Argentina és el Virregnat de la Plata

(Comunicado de prensa, en ESP, más abajo)

El Parlament Europeu debatrà avui quin posicionament toca prendre davant la decisió del govern argentí d’expropiar les accions de Repsol i de declarar d’interès nacional l’explotació d’hidrocarburs. 

En relació a aquest debat voldria expressar el següent:

Primer: considero que ens trobem davant un exemple de neoliberalisme descarat, és a dir, empreses protegides per estats, que destrueixen els drets socials i mediambientals de la ciutadania argentina, i dos països enfrontats pel control del petroli en lloc de cooperar per fer front a l’enorme crisi climàtica global. Uns i altres farien molt millor invertint massivament tots els recursos econòmics, polítics i diplomàtics possibles en la promoció de les energies netes i renovables, i en una reducció de la dependència dels combustibles fòssils. En aquest debat, per tant, el problema de fons rau en quin és el model energètic i de desenvolupament econòmic que convé promoure.

Segon: Així mateix, ja és hora que el govern Espanyol s’adoni que fa temps que hem deixat enrere l’època colonial, i que ni Repsol és Espanya, ni Argentina és el Virregnat de la Plata. Argentina té el seu dret sobirà a decidir sobre els seus recursos naturals i la seva política energètica, i ha de poder fer-ho en base a un debat lliure de pressions mediàtiques i internacionals. Tot i això, convé recordar que, en el seu moment, l’actual presidenta argentina va donar suport a la privatització d’YPF, i a la seva venda a Repsol. Era llavors menys estratègic, aquest sector, per als interessos argentins?. Per altra banda, davant de les exaltades crides patriòtiques dels ministres espanyols, confonent els interessos d’una empresa amb l’interès general de la ciutadania, cal recordar que més del 50% del capital de Repsol es estranger, i que aquesta empresa només declara el 25% dels seus beneficis a l’estat.

I tercer: considero molt interessant que el Parlament Europeu debati sobre aquest assumpte, però encara em semblaria millor si el president Rajoy comparegués davant l’Eurocambra per explicar les mesures que està prenent darrerament, com per exemple retallar més de 10.000 milions d’euros en educació i sanitat, i que, aquestes sí, tenen un gran impacte en la vida dels ciutadans i ciutadanes del conjunt de l’Estat. Molt em temo que aquest afer li està anant de perles per, precisament, no afrontar com toca els grans problemes que actualment tenim sobre la taula.

COMUNICADO DE PRENSA – Estrasburgo, 18 de abril de 2011

Repsol-YPF

Ni Repsol es España ni Argentina es el Virreinato de la Plata.

Raül Romeva le pide a Rajoy que mire realmente por los intereses de la ciudadanía y que comparezca ante la Eurocámara para explicar los recortes.

El Parlamento Europeo debatirá hoy su posicionamiento ante la decisión del gobierno argentino de expropiar las acciones de Repsol y de declarar de interés nacional la explotación de hidrocarburos. El eurodiputado de ICV y vicepresidente de Verdes / ALE, Raül Romeva y Rueda se pronunció sobre este debate:

“Nos encontramos ante un ejemplo de neoliberalismo descarado, es decir, empresas protegidas por estados, que destruyen los derechos sociales y medioambientales de la ciudadanía argentina, y dos países enfrentados por el control del petróleo en lugar de cooperar para hacer frente a la enorme crisis climática global. Unos y otros harían mucho mejor invirtiendo masivamente todos los recursos económicos, políticos y diplomáticos posibles en la promoción de las energías limpias y renovables, y en una reducción de la dependencia de los combustibles fósiles. El problema de fondo radica, por tanto, en cuál es modelo energético y de desarrollo económico que conviene promover.


Ya es hora que el gobierno Español se dé cuenta que ya hemos dejado atrás la época colonial, y que ni Repsol es España, ni Argentina es el Virreinato de la Plata. Argentina tiene su derecho soberano a decidir sobre sus recursos naturales y su política energética, y debe poder hacer un debate libre de presiones mediáticas e internacionales, aunque hay que recordar que en su momento la actual presidenta argentina dio apoyo a la privatización de YPF, ya su venta en Repsol. Era entonces menos estratégico, este sector, para los intereses argentinos? Por otra parte, ante las exaltadas llamadas patrióticas de los ministros españoles, confundiendo los intereses de una empresa con el interés general de la ciudadanía, hay que recordar que más del 50% del capital de Repsol es extranjero, y que esta empresa sólo declara el 25% de sus beneficios al estado


Considero muy interesante que el Parlamento Europeo debata sobre este asunto, pero aún me parecería mejor si el presidente Rajoy compareciera ante la Eurocámara para explicar las medidas que está tomando últimamente, como por ejemplo recortar más de 10.000 millones de euros en educación y sanidad, y que, éstas sí, tienen un gran impacto en la vida de los ciudadanos y ciudadanas del conjunto del Estado. Mucho me temo que este asunto le está yendo de perlas para, precisamente, no afrontar como toca los grandes problemas que actualmente tenemos sobre la mesa”.

4 pensaments a “Ni Repsol és Espanya ni Argentina és el Virregnat de la Plata

  1. Tots els afers van de perles per no afrontar el gran i únic assumpte que tenim sobre la taula. Catalunya ha de crear un estat nou en els propers 9 mesos o desapareixer dins d’una Castella que s’enfonsa. Parlar dels 10.000 milions, o els que siguin és també marejar la perdiu per no parlar d’allò que fa tanta mandra perquè fa por. Hem de marxar d’Espanya. I ho hem de fer ja.
  2. Com si les no retallades fins al 2007 ens han dut en lloc.

    Diners per a crèixer? I crèixer per a què?

    I si certes dinàmiques del polític correcte dutes fins ara només ens han fet crèixer però cap enrere.

    Retallar? Ajustar? Redimensionar? Objectius?

     

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *