Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Abaixant el soufflé

Un cop ha baixat el soufflé que es forma habitualment al voltant d’un partit de la màxima rivalitat, crec que és oportú reflexionar, en fred, sobre el debat que va generar una simple pregunta relacionada amb la violència al futbol. En primer lloc vull recordar que no he posat cap denúncia ni he instat cap actuació concreta contra ningú. Tot el que he fet ha estat usar un cas concret, prou conegut i per tant fàcilment reconeixible, per posar novament sobre la taula un debat obert de fa molt de temps, i que és evident que estem lluny d’haver tancat.

Malgrat els insults gratuïts i fins i tot les amenaces de mort que aquesta, insisteixo simple pregunta, han suscitat, constato com la gran majoria de gent que va llegir la meva reflexió, i no només alguns titulars o comentaris de tercers, en va entendre els motius.

El Parlament Europeu és una arena de reflexió sobre temes que afecten les nostres societats, i la Comissió Europea disposa de nombrosos documents (inclòs un llibre Blanc) sobre violència a l’esport. I personalment em sembla ben normal que sigui aquest un dels temes, entre milers d’altres, que es tracten a les institucions, també a les europees.

Des que vaig arribar al PE, el 2004, he presentat 915 preguntes (413 durant el primer mandat, 2004-2009, i 502 a partir de juny de 2009). D’aquestes només 3 tenen a veure amb futbol (una relacionada amb homofòbia, l’altra amb criteris d’esponsorització, i la d’ahir sobre violència i impunitat), a banda d’algunes reflexions sobre qüestions com els límits salarials. És més que evident, per tant, que aquesta no és ni de bon tros la meva principal àrea de treball, i només m’hi he referit quan ha tingut a veure amb el que sí considero molt més propi del meu àmbit de coneixement, com és la violència, els drets humans, el racisme o l’homofòbia. (Nota: aprofito per recordar que per a tota aquella gent interessada en la meva feina existeixen dues magnífiques pàgines web on aquesta es pot fiscalitzar sense problema: www.votewatch.eu i www.mepranking.eu, apart d’aquest bloc, esclar.)

No obstant, tot i que la desmesurada reacció que aquestes tres preguntes que acabo d’esmentar han provocat, tan mediàticament com social, m’ha sorprès relativament (és a dir, no massa), sí que m’han preocupat, i molt. I és precisament el sobredimensionament que es dóna a aquesta mena d’assumptes (en comparació amb d’altres de més importants) el motiu que em porta a pensar que sí, que són temes que mereixen que com a mínim en parlem i hi reflexionem una mica, serenament.

Reitero un cop més que no he posat cap denúncia sinó que simplement he fet en veu alta (i institucional) una pregunta que es fa molta gent en relació a l’impacte que pot tenir que una acció manifestament violenta no fos considerada greu per cap institució, i sobre si en el marc de la regulació sobre la violència a l’esport (i especialment pensant en l’impacte d’aquesta impunitat podria tenir en la formació de nous esportistes) comptem amb prou instruments per gestionar aquesta mena de casos amb els criteris adequats.

Podia haver escollit algun altre exemple, cert, però el que vaig escollir era, simplement, un de prou clar per obrir la reflexió, i en un moment en què aquest era si més no un tema que suscitava un cert interès, més enllà del partidisme d’uns o altres.

Com hem d’afrontar, institucionalment, aquesta mena de casos? Convé establir marcs de regulació que, davant de fets flagrants, actuïn amb voluntat de desincentivar determinades escalades de violència dins i fora dels terrenys de joc? Aquestes són preguntes que contínuament es fan, ens fem, moltes persones que tenim responsabilitats en l’àmbit legislatiu, i crec que són prou importants com per dedicar-hi alguns minuts de tant en tant, indiferentment de si un és més o menys aficionat als esports, o seguidor d’un o altre equip. No hi veig motius per inhibir-nos-en

Ho vulguem o no molta gent s’hi emmiralla, en l’esport, i crec que és bo tenir cura de quines coses acceptem, com a societat, i de quines hem de condemnar per tal que determinats patrons no es reprodueixin. I crec que cal fer-ho en fred, com he mirat de fer, amb tot el meu respecte i amb la ferma voluntat que arribem a situar algun dia aquest afer, l’esportiu, en la dimensió social, política i econòmica que li pertoca.

Respecto la discrepància sobre el com, l’on o el quan, però em sembla normal que els representants que tenim a les institucions pensin, reflexionin i posin de tant en tant sobre la taula qüestions que, incomprensiblement per a mi, mouen milions de diners, i omplen milers de pàgines i d’hores radiofòniques i televisives.



  1. ROMEVA PER A QUE ET PAGUEM EL SOU ENTRE TOTS? PER DIR TONTERIES AL PARLAMENT EUROPEU? PER DEFENSAR LES TEVES FILIES I LES TEVES FOBIES FUTBOLÍSTIQUES? S’HA D’ÈSSER RUC, XATO.
     
    PQ NO ET QUEIXES PUBLICAMENT DELS GAIREBÈ 15 M D’EUROS QUE COBRA EL TEU IDOLATRAT MESSI??
    PQ NO DENUNCIES LA POLITICA D’APARTHEID SOCIAL, POLÍTICA I MEDIÀTICA QUE ESPRACTICA A CATALUNYA CONTRA TOT EL QUE NO SIGUI F.C.B?
    QUINA VERGONYA I… PER AIXÒ ET VAIG VOTAR????
  2. Si no lo veo no lo creo… como dicen en el otro comentario, dedícate a trabajar (sic) y a justificar los 15 mil euros que te pagamos entre todos, en lugar de preocuparte porque un millonario le ha dado un pisotón a otro…

    El día que a la gente le de por pensar vais apañados todos los de la casta política… os pilla Andorra cerca, esa es la pena…

    Y por cierto: por mucha diéresis en el nombre y la vocal entre los apellidos, la verdad es que queda como muy ridículo ¿a quién te crees que engañas?

  3. Estimat Sr. Romeva, i estimats companys d’Iniciativa

    Llegeixo que ha traslladat vostè, juntament amb el seu company euro diputat de Ciu R. Tremosa, una queixa a la Comissió Europea respecte a la no sanció del futbolista Képler Laveran Lima Ferreira, més conegut com Pepe, després de la seva lamentable acció de trepitjar, de forma voluntària, la mà de Messi.

    Sóc votant d’Iniciativa des de fa molts anys. Elecció rera elecció, diposito el meu vot a l’urna electoral pel seu, el nostre, partit. Per dos motius: per les idees; i per la coherència en la seva defensa. 

    Penso que vostè, i el seu company convergent, tenen raó quan diuen que “l’esport té un gran impacte per la societat en general”, i que té “importància social, educacional i cultural. I, evidentment, el que gestos així quedin impunes pot fer que els nens  que els han vist els percebin com a neutres, amb la conseqüent pèrdua de valors. 

    Ara bé, penso que, ja que comença vostè a lluitar contra injustícies futboleres, per què aturar-nos en aquesta? Li passo un parell d’enllaços d’accions igualment lamentables, voluntàries, i vistes per nens, que van quedar sense càstig: 

    No li envio aquest comentari a l’euro diputat de CiU, per què no sóc votant ni comparteixo les idees d’aquest partit. Crec que el senyor Tremosa probablement ha fet això per pur fanatisme barcelonista i/o anti madridista. Però a vostè sí l’envio el missatge i els links, per què sé que els farà servir també de prova, per què la seva queixa guanyi més valor, i l’esport doni exemple a la societat, i no causi desviacions de valors als nens. Espero que els faci servir, ja que vull pensar que vostè també hauria presentat la queixa si hagués estat Messi qui trepitgés a un jugador del Madrid. Espero que els faci servir com a prova, per què si no, pensaré que la falta de valors i de coherència que sospito de CiU, i que vostè tant troba a faltar al futbol, i a Pepe en particular, també és pròpia de vostè, que havent-hi una crisi tant gran dedica el seu temps a pensar en la mà de Messi. 

    I si vostè no aportar aquests vídeos que li passo, o similars, com a prova, per què quedi clar que la falta de valors és general, i no sols d’una samarreta, espero que sigui el nostre partit qui li sancioni a vostè. Que no permeti que un euro diputat dediqui el seu temps i s’aprofiti del seu càrrec per a defensar al seu equip, en comptes de treballar per solucionar la greu crisi que afecta a la població, que malgrat no ho cregui, ens espanta més i fa perdre més valors que la trepitjada. De lo contrari, han perdut un vot. 

    Cordialment
    Paco Sanz
    Votant d’Iniciativa.  
  4. Romeva, rectifica home, que és de savis. No passa res, et vas equivocar, no vas calibrar el que feies, etc. Però, vaja, dilapidar el teu prestigi per una pregunta sobre Messi… Escull entre rectificar o fer bastant el ridícul. I si fas un post, està bé que argumentis, però no ajuda el “no enteneu la complexitat de la UE i la meva reflexió”. intenta no tractar de simple al personal, que alguns t’han votat…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Miscel·lània personal per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent