Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Hongria posa en escac la construcció europea

En plena crisi sobre les essències de la UE hi ha alguns governs d’alguns Estats membre que semblen voler mantenir un pols particular amb la idea europea adoptant reformes legislatives que clarament contravenen els principis fundacionals del somni de l’Europa unida. És el cas, entre d’altres, del govern hongarès encapçalat per Orbán

No trobo en cap cas exagerat afirmar que, si la democràcia a la UE es troba en perill, en el cas hongarès es balanceja ja al límit del precipici, i no tant a causa de l’articulat de la nova Constitució del país impulsada pel govern, sinó sobretot per l’efecte alarmant que pot provocar un ús (o abús) de fins a 50 “lleis cardinals”, les quals només poden ser revisades o rebutjades per una majoria de dos terços dels parlaments en el futur.

La Comissió Europea acaba de fer pública la seva avaluació en relació a la compatibilitat de la nova constitució hongaresa i les ‘lleis cardinals’ afectades amb les lleis europees, just quan acabem de saber que el primer ministre hongarès, Viktor Orbán compareixerà demà davant el Parlament Europeu per donar explicacions sobre els recents i pol.lèmics canvis legislatius.

En un primer i ràpid cop d’ull, el Grup Verds/ALE acollim amb satisfacció l’avaluació de la CE, especialment la decisió d’iniciar procediments d’infracció contra Hongria per les reformes proposades i que posen especialment en perill la independència del poder judicial, del banc central i o de l’autoritat de protecció de dades. No obstant això, al grup ens preocupa que l’avaluació de la Comissió no tingui en compte altres qüestions encara més preocupants i que van al cor mateix de la qüestió democràtica hongaresa com són el fet que a través de les anomenades ‘lleis cardinals’ es pretén soscavar el pluralisme polític i dels mitjans de comunicació a Hongria (al gener de 2011, quan tot això començava a saber-se, ja vàrem protagonitzar una acció de protesta al PE que va ser recollida a diferents mitjans europeus, inclosos els hongaresos).

L’enfocament limitat de la Comissió no té sentit. És hora que la UE adopti mesures més enèrgiques en defensa dels valors fonamentals sobre els quals es fonamenta la Unió i protegir la democràcia a Hongria. Només així podrem garantir plenament els interessos dels seus ciutadans.

En aquest sentit, com a Grup ja hem demanat que s’obri un procediment en base a  l’article 7 del Tractat de la UE per examinar si Hongria incomplimeix amb aquesta reforma els valors fonamentals de la UE (1). Personalment crec que aquesta és una mesura necessària i així ho expressarem en les nostres intervencions de demà al ple, igual com farem en la resolució conjunta que caldrà negociar de cara a la propera sessió plenària, o en la Comissió de Llibertats (LIBE), de la qual sóc membre.

1) Veure nota de premsa del passat 5 January: http://www.greens-efa.eu/democracy-in-hungary-5109.html així com la nota de premsa i la carta al President Barroso http://www.greens-efa.eu/de/letter-to-barroso-5104.html

Foto: Acció de protesta contra Órban, el gener de 2011, quan va comparèixer davant el PE en el marc de la Presidència del Consell que just llavors assumia.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de UE: present i futur per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent