Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 2 de maig de 2011

Avui he perdut un vot (o potser més d’un i tot), demano disculpes

Avui he perdut almenys un votant per ICV. Demano disculpes als meus companys i companyes per això.

El cas és que ahir al vespre, en veure al TN que França havia declarat les curses de braus (o corrides) Patrimoni Cultural Immaterial, i que demanaven a la UNESCO que fes el mateix a escala mundial), vaig escriure el següent tuit: ‘Les curses de braus son tortura, no cultura/ Las corridas son tortura, no cultura / Les ‘corridas’ sont torture, pas culture.’

Una persona que es va identificar com un votant esporàdic d’ICV va respondre a aquest tuit dient: ‘@raulromeva per aquesta rucada no us votaré. Altrament, ho faria’.

Al meu torn, aquest matí he respost: ‘La rucada es torturar x plaer, no creus? i seguidament he afegit, ja en un tuit obert (no dirigit personalment a aquesta persona), el següent: ‘Lamento q hi hagi qui digui q no ens votara pq estem a favor de prohibir curses de braus, tanmateix, ESTIC A FAVOR DE PROHIBIR-LES.’

I la resposta definitiva per part d’aquesta persona ha estat enviar-me el següent: @raulromeva confirmat, no us voto. I és una llàstima. Ho he fet moltes vegades.

Per descomptat, respecto tots els motius, tant per votar una o altra opció política, com per no fer-ho. Aquesta és la gràcia de la democràcia.

Allò que entenia que no podia fer era amagar o dissimular una postura que tinc molt clara. Puc estar equivocat, esclar. No crec en veritats absolutes. Però sí crec en l’honastedat de defensar allò que creus que és correcte, i de combatre allò que creus que no ho és.

I per a mi, que es torturi i es banalitzi el patiment d’un animal no és, en cap cas, correcte ni acceptable, i per descomptat no veig de quina manera ni per quin motiu la tortura ha de ser considerada cultura. Vet-ho aquí.

Enmig d’aquest debat ha irromput una altra persona (també via tuiter, tot i que aquesta em sembla que no ens ha votat mai, vaja, almenys no ho ha fet explícit), dient que allò que hauríem de prohibir és el nudisme. Aquí he respost que no em semblava un debat vital i que per descomptat no hi veia la dimensió seguretat per enlloc. És més, he dit que trobava (i trobo) absurd que es sancioni més durament anar despullat pel carrer que saltar-se un semàfor en vermell. Amb això no defenso que tothom hagi d’anar despullat pel carrer, compte!, que ningú tergiversi l’argument ara, sinó que el fet d’anar-hi no em sembla tan greu, ni que reclami una resposta en forma de normativa punitiva.

És evident que totes i tots tenim prioritats diferents. I aquesta és la virtut de la democràcia: que tinguis diferents opcions per escollir aquella que defensa millor (o almenys que més s’acosta) a allò que tu creus que és el més important. A partir d’aquí, els vots determinen les majories, i aquestes les prioritats.

És també evident que la gestió de govern comporta que de vegades es pugui defraudar algunes expectatives. Però una cosa és no poder fer allò que dius que vols fer, simplement per què no tens les majories necessàries, o per què la cojuntura és del tot adversa, i una altra, ben diferent, és enganyar sobre allò que vols fer, prometent una cosa o una altra en funció de com bufa el vent.

Així doncs, per molt que em sàpiga greu, lògicament, que algú em digui que deixa de votar-nos per defensar una cosa que crec del tot legítima, ho prefereixo a que m’acusin d’haver dit una cosa en campanya (per no perdre vots) i haver-ne fet una altra després.

En fi, que avui he perdut un vot, i potser més d’un i tot. Coses de la democràcia. 

Foto: El matador francès Sebastina Castella al costat d’un toro durant una corrida de Sant Isidro Font: REUTERS /El Punt


  1. No crec que hagis de demanar disculpes. Has estat honest amb els teus principis i no un fals hipòcrita com altres, i això qualsevol persona amb un mínim de front ho hauria d’agrair.
    Quant als toros, jo també trobo repugnant la tortura com a espectacle, i no he assistit mai a una corrida ni mai hi assistiré. Com també penso que són espectacles-tortura els zoològics, els dofinaris, i els circs amb animals.
    Però hi ha una qüestió que em preocupa. De vegades penso que el món animalista perd una mica el món de vista donant als toros tant de protagonisme. Algú ha vist com viuen als toros de lidia com viuen la major part de la seva vida? Jo sí. Viuen en plàcides dehesas, pasturant herba, sentint els ocells i el so dels rierols…
    Estimant i respectant els animals com els estimo, jo seria mil vegades un toro de lidia, encara que hagués de morir torturada durant unes hores, que no pas un porc a Catalunya, sent torturada des del dia del meu naixement fins a la mort, sense ni un segon de dignitat. O una gallina ponedora.
    I no em digueu que és per menjar. Segurament podriem viure igual de bé menjant molta menys carn i molts menys embotits. El fuet també pot ser una tortura-espectacle, diga’m demagoga.
    Des del punt de vista del sofriment, jo ho tinc clar.

  2. No sé si aquesta persona que diu que ja no votarà Iniciativa i que abans ho feia realment diu la veritat, en tot cas des del meu punt de vista denotaria una gran falta de coherència, però hi ha d’haver gent per tot en aquest món…
    No sé si hauràs perdut un vot, però el que és segur és que n’has mantingut molts d’altres. Tots els que ens horroritzem cada vegada que veiem referències a alguna “corrida” per la tele, que ens en fem creus de com una barbàrie com aquesta sigui anomenada cultura; ens veiem confortats quan algú des de les institucions ens fa d’altaveu i diu allà el que nosaltres volem que es digui.
    En els temps en que estem (amb tantes opinons ultraliberals, xenòfobes, intolerants), és més important que mai saber que algú pensa com nosaltres, i defensa les nostres opinions allà on cal fer-ho.

    Jo si que us voto, sempre; i és bàsicament per això: per la coherència, pel sentit comú i perquè feu sentir una veu en criteri, encara que sigui en assumptes que poden aixecar polèmica i susceptibilitats.
    El que has dit, algú ho havia de dir!
    Gràcies per fer-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets dels Animals (campanya antitaurina, campanya zoos, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent