Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Qatar i UNICEF: contradictio in terminis

Qatar i UNICEF: contradictio in terminis (de Raül Romeva, per a Crònica.cat)

No me n’he pogut estar. Després de reflexionar-hi uns dies (hi ha coses que és millor no fer-les en calent) he arribat a la conclusió que el tema de la publicitat de la Fundació Qatar a la samarreta del Barça mereixia algun comentari (i de fet alguna cosa més).  El detonant que ha acabat de convèncer-me per fer-lo, ho reconec, han estat  les declaracions recents del president de la FIFA, Joseph Blatter, en emplaçar als homosexuals que vulguin viatjar a Qatar per presenciar el mundial de futbol del 2022 que s’abstinguin de mantenir relacions sexuals donat que allà l’homosexualitat està prohibida i penalitzada per llei. Ho sento però, en tant que vicepresident de l’Intergrup pro-drets LGBT del Parlament Europeu que sóc, em nego a acceptar aquestes declaracions com un simple acudit. I així ho he fet saber a la Comissió Europea a la qual he emplaçat a donar la seva opinió sobre les esmentades declaracions.

Aquest fet em porta per altra banda a argumentar la meva incomoditat amb el patrocini de Qatar a la samarreta del FC Barcelona. En aquest sentit, i també en forma de preguntes parlamentàries, he demanat a la Comissió Europea si considera que l’acord publicitari entre el F.C. Barcelona i la Qatar Foundation és compatible amb l’acord publicitari amb UNICEF. Sóc més que conscient que es tracta d’un acord en l’àmbit privat entre el F.C. Barcelona i la Qatar Foundation, tanmateix crec que no podem obviar la importància de la publicitat en general, i en concret en l’esport, i especialment els valors que transmet aquesta mena de publicitat.

La Qatar Foundation està presidida per la dona de l’emir Hamad bin Jalifa Al Thani i malgrat que la seva missió oficial no és la promoció exterior de Qatar, a ningú se li escapa que aquest és el veritable objectiu del patrocini del FC Barcelona. A Qatar, segons l’informe anual 2010 d’Amnistia Internacional, les dones pateixen discriminació i violència, s’explota i se sotmeten a abusos als treballadors i treballadores migrants desamparats per llei, es priva arbitràriament de la seva nacionalitat a centenars de persones, s’han imposat penes de fuetades, i es persegueix i fins i tot condemna penalment a les persones Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals. Francament no veig per enlloc la coincidència de valors amb UNICEF. Ajuntar Qatar i UNICEF serà, en el millor dels casos, una contradictio in terminis.

Finalment, crec que s’imposa una reflexió més general sobre aquesta mena de patrocinis, així com les celebracions esportives en determinats llocs del planeta que no són, precisament, paradigmes del respecte dels drets fonamentals i humans més bàsics (JJOO a la Xina, Mundial de futbol a Qatar, Eurocopa a Rússia,…).

Potser que ens comencem a aclarir sobre quins son els veritables valors que volem que l’esport promocioni, i llavors actuem en conseqüència.

************************************************************
Nota a peu de pàgina: Em fascina l’enorme dimensió que aquesta mena de reflexions provoquen en determinats sectors de la societat (i en la xarxa en particular. Em sembla altament desproporcionat l’enorme impacte que té tot allò relacionat amb el són del futbol en comparació amb les moltíssimes altres coses que diàriament faig en la meva tasca parlamentària. Humà? sí, però sorprenent. Alguns exemples:

La Vanguardia: ICV lleva al Parlament Europeo la publicicdad en la camiseta del Barça

El Periódico: ICV porta al Parlament Europeu l’acord del Barça amb Qatar Foundation

Avui: Els homosexuals culers en contra de l’acord amb Qatar Foundation

Ara: ICV porta al PE l’acord de patrocini amb Qatar Foundation

Sport: Rosell: los bancos fueron los primeros en felicitarnos

Mundo Deportivo: Los Gays proponen boicotear Qatar 2022

I la nota curiosa:

Marca: Un eurodiputado cuestiona la legalidad del acuerdo con Qatar Foundation (de fet no he qüestiona la legalitat, sinó la idoneïtat, per en fi…)

Font: Logo de la Qatar Foundation



  1. Fer propaganda d’una de les pròximes seus del Mundial de Fútbol a la península aràbiga en un equip de fútbol representatiu no em sembla malament, si la FIFA ho ha decidit així per expandir el ‘fair play’ amb l’esport del fútbol.

    Pitjor és quan es fa propaganda espanyolista -davant el mut de l’esquerra espanyolista i tothom- a través de l’esport i el fútbol espanyol i ningú diu res.

  2. Raül, estic d’acord amb tu en que com a mínim cal qüestionar-se la idoneïtat. 

    En aquest acord, La Fundació Qatar, a canvi de diners, es beneficia de la imatge de Barça.

    Del Barça d’ara, i també de tota l’herència que porta al darrera el nostre club, d’anys de lluita per les llibertats en les èpoques més fosques del passar del nostre país. 

    No tot es soluciona a cop de talonari, aquest acord no era absolutament necessari. Hi ha una lectura econòmica i una lectura ètica del tema.

    Paguem per dur el logotip d’UNICEF, ens paguen per dur el logotip de La Fundació Qatar, segons l’actual Junta perquè ho necessitem. Ho poso com a mínim en dubte. Digues-me mal pensat, però no se si sabrem mai les contraprestacions que pot tenir pels que han dut les negociacions. No parlo de comissions, però si d’altres tipus coses. Caldria seguir aquest tema de prop. Fa bastant tuf a mercadeig, tot plegat. És la meva impressió, en la distància és clar.

    Tanmateix, segurament és a UNICEF qui li ha d’importar més aquest acord, i contradiu també els principis de la seva institució. Perquè serà la que la seva imatge la que estarà lligada amb la de la Fundació Qatar i amb la d’un país on els drets fonamentals no estan garantits.

    De totes maneres, darrera d’aquests grans aconteixements esportius, com són el Mundial 2022 i l’acord amb el Barça que portarà moviment futbolístic en un lloc on no n’hi ha, també voldria aportar-te una reflexió personal. Hi ha països emergents, que no es garanteixen els drets de les persones, però que la seva manera, estan fent passes per evolucionar. Podria ser que gràcies a tot això, a aquests contractes multimilionaris amb el futbol de més alt nivell, a Qatar comencessin a canviar certes coses. 

    Desconec quins són els òrgans de govern d’UNICEF i qui pot prendre aquesta decisió, i si això es pot incentivar des del lloc que ocupes en l’arc parlamentari europeu.

    Tanmateix t’animo a seguir ser crític i bel·ligerant no només amb aquest tema, sinó amb totes les altres qüestions que he seguit darrerament, com la vergonyosa actuació dels països europeus en el cas del Sàhara.

    Ah, i també dir-te que gràcies a aquesta “excusa del futbol” m’he animat a enviar-te un comentari i a consultar el teu bloc, que fins ara desconeixia i que ara seguiré amb atenció.

    De vegades les coses més superflues són les que ens obren les portes a d’altres coneixements. 

    També he de dir-te que vaig votar-te en les darreres eleccions europees. I que m’agrada molt el teu discurs. Per això ho he fet i he repetit.

    Una abraçada, i gràcies per la teva feina.

    Em cal gent com tu.

    Joaquim

     

  3. Bé, del que digui el Marca no et precupis gaire que són així.

    Tanmateix et volia dir que més enllà de la situació a Qatar (que damunt del paper són dels més oberts legalment parlant), la Fundació te vincles amb gent que advoca obertament a la guerra santa i pel que fa a la dona i els homosexuals..bé, més informació aquí.

    El capital de gent així fa temps que s’esten en força àmbits i sobretot l’esportiu: a la Premier són propietaris de diversos clubs, alguns emirats acullen proves de F1,….Suposo que la teva queixa al Parlament Europeu no haurà sonat a res de nou a alguns diputats.

    Potser no és casualitat que Londres (i pel que diuen a Wikileaks també Catalunya) siguin centres de reclutament de terroristes islamistes.

  4. Totalment d’acord en tu, Raul. Si el Barça vol continua sent “més que un club” i/o donar l’imatge que té uns valors que li donen un “plus” en el mon del futbol, no pot prendre decisions aixi.
    M’han decebut molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Fòrum Social (mundial, regionals,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent