Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Les persones romaní son tan europees com qualsevol

La decisió del govern francès (Sarkozy), el passat juliol, de tancar uns 300 campaments poblats per gent romaní i nòmades en el termini de tres mesos, i d’expulsar les persones romaní cap als seus països d’origen, sobretot Romania i Bulgària, ha comportat tot un seguit de reaccions socials i institucionals a escala francesa i internacional.

Ara ens toca posicionar-nos al Parlament Europeu, on val a dir que estem treballant per tal de bastir una majoria ferma de condemna a la decisió francesa (dijous votarem un text al respecte, aquesta és la proposta de text que fem el Grup Verds/ALE).

D’entrada cal lamentar com la Comissió és molt estricta i meticulosa quan es tracta de fer complir
els tractats per defensar el funcionament del mercat interior i la llibertat de
mercaderies, però quan es tracta de defensar els Drets Fonamentals,
llavors la Comissió desapareix, és ambigua, i s’amaga darrera dels governs dels estats infractors, com ara de França, i no fa allò que
s’espera d’ella, respondre de manera ferma i contundent, per exemple,
contra el govern francès per vulnerar les seves pròpies normes.

Aquesta tarda la comissària Reding ha comparegut al Parlament, a la seu d’Estrasburg, per rendir comptes de les mesures que han pres contra la decisió de l’executiu francès.

Allà li hem fet saber, entre moltes altres coses, les següents:

Primer, que els Verds/ALE condemnen profundament les mesures adoptades pel govern francès, i reclamem que reverteixin les ordres d’expulsió de manera immediata, i que demanem a la Comissió i al Consell que reaccionin en els mateixos termes,

Segon, que subratllem que aquestes mesures són, ni més ni menys, que una violació dels Tractats i la legislació comunitària, donat que es tracta d’una manifesta discriminació basada en la raça i l’etnicitat i de la Directiva 2004/38/EC sobre la llibertat de moviment de ciutadans i ciutadanes i les seves famílies dins la UE. Així mateix, les expulsions col·lectives estan explícitament prohibides per la Carta de Drets Fonamentals i, per tant, no es poden acceptar aquesta mena de mesures sota cap concepte.

Tercer, que cal exigir als Estats membres a que compleixin estrictament amb les obligacions adquirides amb la signatura dels Tractats i les lleis europees, i que eliminin dels seus ordenaments jurídics interns qualsevol inconsistència en l’aplicació dels requeriments de la Directiva sobre Llibertat de Moviments.

Em posa la pell de gallina escoltar alguns col·legues dels escons de la dreta i l’extrema dreta usar aquest fet per carregar contra el poble romaní en el seu conjunt, fent una vinculació directa entre pertinença a l’ètnia gitana i delinqüència, pretenent ‘normalitzar’ les expulsions col·lectives indiferentment de si s’han dut a terme accions delictives. El precedent que suposa aquesta acció pot ser nefast.

És hora que la Comissió concreti i faci manifest el seu suport als principis fonamentals de la UE. Han perdut una nova oportunitat per guanyar credibilitat entre la ciutadania, i només la podran recuperar, una mica, si condemnen de manera clara al govern francès per aquest fet.

Foto: Expulsions de persones romaní de França, a través de l’Aeroprot Charles de Gaulle. Font: AP.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.