A debat esmenes a l’Informe Romeva sobre ‘Gènere i crisi’: serà una dura batalla amb el PPE!

Ahir vaig presentar a la Comissió FEM (Drets de les Dones i Igualtat d’Oportunitats) la meva proposta d’informe sobre la dimensió de gènere de la recessió econòmica i la crisi financera (2009/2204(INI)) (la versió en espanyol és aquí).

La motivació de l’informe, ho recordo, està expresada a través del paràgraf 9: (El Parlamento Europeo) Deplora que las respuestas políticas a la crisis, incluidos los paquetes de recuperación, no hayan reconocido, analizado ni rectificado el impacto de la crisis en materia de igualdad de género; critica el hecho de que la integración la estrategia posterior a Lisboa sea básicamente inexistente; pide al Consejo, a la Comisión y a los Estados miembros que integren un capítulo de género en las directrices macroeconómicas y de empleo y en la estrategia «UE2020», y que los presupuestos de todas sus políticas tengan en cuenta la perspectiva de género;

La resta de grups i ponents a l’ombra m’hi han presentat unes 144 esmenes, que ahir vàrem debatre. Algunes són afegits i aspectes que poden complementar el text i no hi ha inconvenient, per part meva, a acceptar-les. Moltes, però, provenen del PPE (de dones del PPE) i formen part d’una estratègia que venen aplicant darrerament de combatre qualsevol iniciativa que vagi en favor d’una major implicació de les institucions en polítiques actives per a la igualtat. El seu discurs és simple:

quan afirmo que les dones són qui més està patint les conseqüències de la crisi, i en canvi qui menys responsabilitat en té (ja que la presència femenina en òrgans de decisió política i financera segueix essent molt inferior a la dels homes) em responen que sí, però que els homes també la pateixen;

quan dic (com fa també el Comitè Europeu Econòmic i Social), que les empreses amb major representació fememnina en els òrgans de direcció mostren millors resultats financers, em diuen que això no demostra res;

quan denuncio l’absència d’una perspectiva de Gènere en l’Estratègia 2020 i que la gran majoria d’inversions fetes pensades per a reactivar sectors afectats per la crisi (indústria automobilística i construcció), bàsicament masculinitzades, em diuen que sí, però que els homes necessiten més ajudes per què suporten el pes de la crisi;

quan demano que s’inverteixi també en polítiques socials per, primer, potenciar un sector amb forta presència femenina, i segon, garantir des de l’esfera pública serveis que facilitin més la necessària millora en la gestió dels temps (privat i professional), em diuen que allò que hem de fer és pagar un petit sou a les dones per tal que es quedin a casa fent de mestresses de casa,

quan reclamo polítiques actives per acabar amb el ‘diferencial salarial’ dona-home (Pay gap), em diuen que sí, però que això ho ha de decidir el mercat;

etcètera, etcètera, etcètera.

Vosaltres mateixos/es podeu llegir el text del meu informe per tal que tingueu una idea del què ara proposo. Ho dic per què el 4 de maig votarem en Comissió FEMM i, si prosperen algunes de les esmenes d’eliminació de paràgrafs que proposa el PPE, ens podem trobar amb un text més dèbil, amb menys propostes i més ambigüitats.

Això és la democràcia parlamentària, i aquest és el Parlament que la ciutadania va escollir el passat mes de juny.
Amb aquestes majories ens hem de moure. Batallarem fins on puguem, això que ho tingui tothom ben clar, peró confesso que em sentiria molt més còmode en un Parlament on la correlació de forces fos, almenys, una mica més favorable a promoure polítiques actives d’igualtat.

Seguiré informant.

Font foto: Oneworld

3 pensaments a “A debat esmenes a l’Informe Romeva sobre ‘Gènere i crisi’: serà una dura batalla amb el PPE!

 1. Gracias Raül por el blog, por tus informes y por tu accesibilidad. 
  Trabajo en temas de discapacidad, y aunque contemplamos la perspectiva de género (ya sabes: la doble discriminación) es un aspecto que no “controlo” tanto.
  Mi pregunta: ¿esta actitud tan poco constructiva la actitud del las MEPs del PPE es sólo de las españolas o se trata de una dinámica del PPE en todo la UE? Lo del PP en el estado español es descorazonador, pero pensé que en Bruselas, en estos temas, había una actitud menos enconada…  
  Gracias y un saludo. Xesca 

 2. Benvolgut Raül
  Crec que hi ha un gran desconeixement encara de tot el que pot impulsar el Parlament Europeu. Potser hem de centrar el nostre objectiu en aquesta Legislatura a comunicar-nos amb es dones organitzades de tot el que es fa i es vol fer de cara a guanyar terreny davant la desigualtat i la discriminació per raó de sexe i de gènere.
  De tota manera volia donar-te força i ànims perquè el grup de la dreta europea és una toneladora i el nostre grup és petit però està fent mitjançant la teva implicació, compromís i valentia molta i necessària feina en favor de les dones i de tota la societat.
  Una abraçada
  Alba

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *