Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Presons secretes, CIA, Guantànamo i responsabilitat europea

Aquest matí Amnistia Internacional i alguns diputats/des com Ludford (ALDE), Gomes (S&D), Meyer (GUE) i Romeva (Verds/ALE), hem fet una roda de premsa conjunta al Parlament Europeu per demanar a les institucions europees (bàsicament Consell i Comissió), així com als Estats Membres, que assumeixin d’una vegada les seves responsabilitats en relació amb les accions de la CIA a Europa (i els vincles d’aquestes accions amb les presons secretes a la UE o la mateixa base de Guantànamo).

Des que el PE vàrem adoptar l’any 2007 i l’any 2009 els informes sobre els vols de la CIA i les presons secretes existents a territori europeu, diferents informacions han posat de manifest les implicacions i responsabilitats, per activa o per passiva, de diversos Estats Membres en aquestes pràctiques il.legals.

El febrer de 2010, un Informe de NNUU sobre presons secretes va identificar un nombre d’Estat membres que havien estat còmplices en aquest afer, inclosos Alemanya, Itàlia, Lituània, Polònia, Portugal, Romania i el Regne Unit. Malauradament, a data d’avui, segueix essent molt pobre la informació que tenim d’aquesta cooperació governamental en la comissió de flagrants vulneracions de drets humans en el marc de la particular ‘guerra contra el terror’ dels Estats Units.

En tant que membre de la Comissió de llibertats, Justícia i Interior pel meu grup, i havent estat membre de la Comissió especial sobre les accions de la CIA en el passat mandat (ponent en l’ombra de l’informe FAVA al respecte), m’he sumat a aquesta denuncia liderada per Amnistia Internacional perquè crec que no s’ha fet allò que tocava: impulsar les investigacions en relació a les actituds còmplices amb les detencions il.legals, les tortures i l’existència mateixa de presons secretes o de Guantànamo.

Per tot plegat reclamem al Consell i a la Comissió Europea que compareguin davant el Parlament Europeu per donar explicacions sobre allò que s’ha fet fins ara, i per assumir compromisos en termes de Veritat, Justícia, Reparació a les víctimes i Reforma institucional per evitar que es tornin a produir fets similars.

Foto: Representació teatral d’Amnistia Internacional, davant del PE, en què s’escenifica una detenció il.legal en territori europeu. Font: AP.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de DDHH: Guantanamo/vols de la CIA/EUA per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent