Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Tonyina/CITES: derrota del sentit comú, victòria de la irracionalitat

Vergonyant. El sentit comú ha patit avui una severa derrota a Doha, on té lloc la 15 reunió de CITES, en haver estat desestimada la proposta de Mònaco d’incloure la Tonyina Vermella en la llista d’espècies per a les quals se’n prohibeix l’exportació (veure noticia segons BBC aquí) .

Mentre preparo la nota de premsa de reacció (l’adjunto més avall) se m’acuden els següents aspectes problemàtics que apunto en forma de reacció d’urgència:

-aquesta decisió posa de manifest la gran pressió que ha exercit la delegació japonesa (caldrà veure a canvi de què altres governs els han donat suport)
-lamento aquesta visió curtterminista i autodestructiva que ha mostrat la delegació japonesa i aquells governs que els han donat suport
-es posa de manifest l’enorme quantitat de diners que estaven en joc, i com aquests són mes importants que la pervivència de l’espècie
-aquesta decisió beneficiarà, novament, a la gran indústria, especialment europea, en lloc de a les comunitats més petites i que usen arts més selectives i sostenibles
-recordo que la UE ha destinat 33 milions d’euros a la flota tonyinaire europea, corresponsable de l’actual situació precol.lapse
-em fa realment por què pot passar ara a la ICCAT, on s’imposa seguir la batalla per aconseguir una moratòria

Avui, certament, és un dia trist, molt trist, un d’aquells que et fan dubtar de si, realment, els éssers humans som tan racionals i intel.ligents com ens pensem.


GREENS/EFA PRESS RELEASE – Brussels, 18 March
2010

Bluefin tuna

CITES vote “catastrophic” for bluefin tuna and
fishing industry


Under the immediate economic pressures of the
fishing industry and the Japanese sushi market, a majority at the Convention on
International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna (CITES)
conference today rejected (1) a motion to list the endangered bluefin tuna on
its Appendix 1, which would have introduced a ban in the international trade of
the species. This decision will stand unless there is a U-turn on the final day
of the CITES meeting in Doha, Qatar.

Spanish Green MEP Raül Romeva, EU Parliament
rapporteur for the bluefin tuna issue, commented :

“Today’s vote is catastrophic for both the
bluefin tuna and the long-term future of the fishermen who depend on it. It is
senseless and scandalous that short-term economic interests are being allowed
to drive the bluefin tuna to extinction. For the sake of providing sushi now,
the fishing industry appears willing to commit hara-kiri in the near future.

The EU must now do everything it can to save
the future of this fish at the next ICCAT meeting in November 2010. The only
way to give the bluefin tuna a chance of survival is to urgently close the
fishery.”


Notes to editors:

(1)     20 votes in favour of Appendix 1 listing,
68 votes against and 30 abstentions.

 

Font foto: AFP



  1. Quina pena!!!

    A més en aquest cas podriem aprendre de la destrucció d’especies en els nostres boscos, selves, etc… i preveure que en el mar passarà el mateix com no deixem d’explotar-lo.

    Ànims

    drg

  2. d’acord en la pervivència de la Tonyina Vermella, i fins i tot del Mico Pelut, però… que tal la pervivència del català?
    Atentament.

  3. Benvolgut Raül,

    com a biòleg, consultor ambiental i habitant d’una vila marinera i espriuana m’agradaria posar alguns matisos/afegitons als teus comentaris. Vet-los aquí:

    1-El primer problema de la pesca industrial són les subvencions. La seva existència permet sobredimensionar una flota que, sense elles, es veuria reduïda substancialment i, sense cap altra actuació, bona part de les espècies d’interès econòmic es recuperarien i…sortiria de franc.

    2-Això topa amb un parell de problemes: el populisme (algú d'”esquerres qeu va contra els pescadors) i la tendència a l’intervencionisme de l’esquerra tradicional quan, deixant de protegir els pescadors -que no s’han de protegir ans les persones- les espècies es recuperarien amb cost econòmic nul.

    3-És clar que el lobby japonès s’ha sortit amb la seva però no n’hi ha per esquinçar-se les vestidures: passa aquí i allà, ha passat i…seguirà passant car l’interès econòmic és el prioritari en totes les actuacions, de dretes i d’esquerres, liberals i proteccionistes…i per sort o més aviat per desgràcia seguirà sent així si ningú canvia el paradigma (que no canvia ningú ni ningú vol canviar ans fer matisos i maquillatges cosmètics)

    Endavant!

    Pere Alzina i Bilbeny
    Arenys de Mar

  4. Hola, Raül!

    Realment lamentable allò que va es esdevenir ahir a Doha. Tothom sap que la tonyina està en perill d’extinció i els governs són incapaços de reaccionar — quan no, com el de Catalunya, s’afanen a defensar els “seus” pescadors. Els japonesos ja se’n buscaran una altra, d’espècie, o qui sap si la Mitsubishi i company esperen criar-ne per aqüicultura i tenir-ne el monopoli: una transferència d’una espècie del domini públic al domini privat, alhora que es deixa perdre la seva funció ecosistèmica…

    Si s’és incapaç de protegir el futur d’ sola espècie, tan singular i tan coneguda per l’opinió pública… què no passarà amb la resta dels ecosistemes marins? Què no passrà amb el canvi climàtic???

    Només podem seguir la lluita… i com sabem que seguiràs fent tu!!

    Anna Rosa

    PS: ICCAT es presenta ple d’emocions…

  5. No hi ha FUTUR possible sense la concienciació per part de TOTHOM, que La Terra i tot el que ens dóna, ha esdevingut en un bé escàs, i com a tal, hem d´indagar en tots aquells camins que permetin tractar-la bé. 1 últim apunt:

    Més inversió en pràctiques no abrassives, encara que no donguin fruits immediats,com diu la meva àvia… el bon brou, cou poc a poc. No més “fast food”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent