Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Aído, Ministra europea contra els estereotips

Poc a poc van passant els i les diferents Ministres per les Comissions parlamentàries que els concerneix per explicar el programa específic en les seves àrees per als propers sis mesos.

Ahir va començar la seva particular visita la Ministra d’Igualtat, Bibiana Aído, qui va comparèixer davant la Comissió de Drets de les Dones i Igualtat del Parlament Europeu.

Ho va fer força bé, tot i que cal reconèixer que, de la llista de Ministres que passarà, és de les que pot venir amb la tranquil.litat i la seguretat que serà més aviat poc criticada. És evident que pocs països poden donar lliçons al Govern espanyol en temes d’Igualtat. Si bé en alguns debats a escala estatal sóc una mica crític, és evident que a escala europea, i tenint en compte com està el pati, hem de fer pinya aquelles i aquells qui defensem la Igualtat com a Política, amb majúscules.

Aído va parlar de la Directiva sobre Permís de Maternitat (estancada ara per què el PPE i ALDE la van tombar el passat mandat, i especialment per què, sobretot el PP, s’oposa a reconèixer el dret i l’obligació dels pares a assumir les seves obligacions en els primers dies de vida del nadó), de la Directiva sobre Igualtat de tracte (de la qual sóc ponent per al PE, i que es troba encallada al Consell per què alguns països, sobretot Alemanya, s’oposen a considerar perseguibles algunes discriminacions), de la necessitat d’acabar amb les diferències salarials entre Dones i Homes, de l’Observatori de Violència de Gènere, de la perspectiva de gènere en la gestió de la crisi, etc…

De fet, potser és en aquest darrer aspecte, la perspectiva de gènere en la gestió/sortida de la crisi, on vaig trobar a faltar propostes concretes. En tant que ponent de la Comissió de Drets de les Dones per a la qüestió, li vaig demanar de quina manera pensava la Presidència espanyola aportar aquesta perspectiva de gènere en la reactivació de l’economia tenint en compte que els sectors sobre els quals s’està volent fonamentar aquesta recuperació són, fonamentalment, masculinitzats.
No vàrem concretar res. Confio que podrem fer-ho més endavant.

L’anècdota de la compareixença la va protagonitzar el seu col.lega de Grup, el diputat socialista belga Marc Tarabella, un dels pocs homes que forma part de la Comissió de Drets de les Dones i Igualtat. Malgrat que la Ministra va argumentar, crec que molt encertadament, el fet que els estereotips negatius continuen condicionant el progrés professional de les dones, el diputat Tarabella li va espetar, en l’encapçalament de la seva pregunta el següent: ‘Fins avui pensava que la Bella de Càdiz (en referència a l’opereta de Francis López) era un personatge imaginari, però ara veig que existeix i, a més, se li pot fer preguntes’.
El comentari, per molt que fos benintencionat, que no ho dubto, no va ser ben rebut per moltes i molts dels qui erem allà. Era, simplement, un comentari inadequat. La Ministra va tenir la cintura de referir-s’hi amb un: ‘no aprofundiré en el seu comentari inicial, ho prendré com un compliment i prou‘.

I és que, malauradament, em temo que el tema dels estereotips segueix essent la gran xacra a combatre, una altra prioritat per a la Presidència espanyola de la UE que haurà d’afrontar en la reunió prevista pel 31 de maig, a Madrid, precisament dedicada a l’eradicació dels estereotips negatius de dones que apareixen als mitjans de comunicació.

Segueixen les compareixences: avui amb Rubalcaba, Corbacho i Caamaño.

 

Foto: La Ministra Aído durant la seva compareixença. Font: Presidència espanyola



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Gènere i igualtat d'oportunitats per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent