Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Road to Copenhague VI: Barcelona

Darrera reunió tècnica abans de la Cimera de Copenhague, al desembre. Aquest cop l’escala és a Barcelona, per a la Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unides pel Canvi Climàtic (COP15). Ja no hi ha temps. Les oportunitats hi són, però s’esgoten si no s’aprofiten. Falta voluntat política i consciència social sobre els canvis, esforços i mesures que cal emprendre. La trobada de Barcelona situa Catalunya com a referent mundial en la lluita contra l’escalfament global accelerat per l’activitat humana. La de Barcelona serà la darrera trobada de negociacions abans de la cimera de Copenhaguen i es preveu que aplegui entre 4.000 i 5.000 participants de 190 països. El Govern s’ha marcat com a objectiu que l’acord que surti de Copenhaguen reconegui el paper rellevant dels governs regionals o subestatals dels ens locals per lluitar contra el canvi climàtic. Segons el Conseller Baltasar, “fins ara, la lluita contra el canvi climàtic s’ha situat a nivells dels Estats, però, aquests queden molt lluny a l’hora de fer front del combat quotidià contra el canvi climàtic”. El Govern català situa la lluita contra l’escalfament global com un eix fonamental d’actuació dels propers anys. Per això es treballa a través de la Comissió Interdepartamental de Canvi Climàtic i l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic. L’aprovació del Pla Marc de Mitigació del Canvi Climàtic 2008-2012, després d’un procés participatiu, és un pas clar en aquest compromís. El 85% de les mesures que s’hi inclouen ja estan en execució. I és que, malgrat que cal ser molt conscients que aquest és un joc global, i que tota acció local, regional o nacional resultarà sense dubte insuficient mentre els actors contaminants més importants com els Estats Units o la Xina no s’arramanguin, això no pot ser en cap cas excusa per no assumir, cadascú de nosaltres, en la dimensió i amb les capacitats que disposem, les nostres responsabilitats. En aquest sentit, lamento profundament l’actitud d’alguns grups en el sí del govern català (no s’entén l’obsessió de PTOP que, davant la magnitud de la tragèdia climàtica, encara aposti per potenciar el transport rodat i no d’altres alternatives menys emissores de gasos com el ferrocarril), com del govern espanyol: absent, tímida i contradictòria amb la seva retòrica, tal i com, de fet, recordava ahir Greenpeace a través d’un comunicat on lamentaven, entre d’altres, que “Las migajas que ofrece a las víctimas para la lucha contra el cambio climático son ofensivas frente a la cantidad que concede al carbón, que es el principal responsable del cambio climático”. (segueix…)

Nota de Prensa de Greenpeace, 2 noviembre de 2009

Greenpeace considera inaceptable la actitud del Gobierno de España ante el cambio climático

Greenpeace cree que es inadmisible la ausencia del presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, en la inauguración hoy de la cumbre de Naciones Unidas sobre el clima en Barcelona.

En la presentación que la vicepresidenta del Gobierno, Teresa Fernández de la Vega, ha hecho ante el plenario en sustitución del presidente, sólo ha hablado de compromisos para el año 2050. Este planteamiento está fuera del plazo de tiempo que la ciencia ha establecido para salvar el planeta de un cambio climático peligroso y evita asumir la responsabilidad ante la necesidad urgente de actuar frente a los efectos de un cambio climático peligroso.

En esa misma presentación, la vicepresidenta ha anunciado la contribución de España de 100 millones de euros anuales para que los países en desarrollo puedan luchar contra el cambio climático, frente a los 1.000 millones de euros anuales que el Gobierno ha presentado en los Presupuestos Generales del Estado para el sector del carbón, a los que se sumarán los 1.500 millones anuales que recibirá ese mismo sector en concepto de primas si se aprueba el decreto presentado por el ministro de Industria, Miguel Sebastián.

“Que el presidente no haya acudido a su cita con Naciones Unidas como anfitrión de la cumbre en Barcelona es un desplante y una falta de respeto a los gobiernos del mundo. Su falta de consideración ante las demandas de la comunidad científica es vergonzosa”, ha afirmado Raquel Montón, responsable de la campaña Cambio climático de Greenpeace. “Las migajas que ofrece a las víctimas para la lucha contra el cambio climático son ofensivas frente a la cantidad que concede al carbón, que es el principal responsable del cambio climático”.

Escaladores de Greenpeace permanecen en la Sagrada Familia desde primera hora de la mañana, con motivo del comienzo de la cumbre de Naciones Unidas sobre el clima. Han desplegado dos pancartas de 20 metros de largo en las que se puede leer  “Salvad el clima-Save the climate”. Por otro lado, próximamente se desplegará una pancarta de 600 metros cuadrados, con el mensaje “World leaders, make the climate call” (Líderes mundiales, tomad la decisión de salvar el clima). La cumbre de Barcelona se prolongará durante toda la semana y es la última reunión preparatoria antes de que se celebre la cumbre de Copenhague, en diciembre.

Foto: Acció de Greenpeace a la Sagrada Familia. Font: El Pais



  1. Jo diria que ara mateix i vist com estan les coses és més important anar estenent la cosnciència (començant per la informació) sobre aquests temes, que al final serà el que farà que els governs s’hi posin de debò. Entre la poca voluntat dels estats (nul·la de fet), els nous descobriments de matèries primeres i la crisi és difícil que, per dalt, s’arribi enlloc. De moment, que no vol dir que no t’hi hagis de continuar pelant els daixonses per aconseguir alguna cosa.

    Salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.