Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 6 de maig de 2009

A favor de l’accés lliure a la xarxa (reflexió sobre la votació avui del Paquet telecom al Parlament Europeu)

Avui votem el tan discutit, i pol.lèmic paquet Telecom. És un dels temes que ha generat més debat a través de la xarxa, i sobre el qual hem rebut més missatges a través del nostre correu electrònic (veure per exemple aquesta noticia al lloc web Internautas.org). Després de moltes deliberacions, i malgrat que el compromís final matitza una mica la postura Sarkozy (la temuda fórmula del tancament després dels tres avisos) la inseguretat jurídica segueix essent força elevada. De fet, algunes i alguns de nosaltres entenem que no s’ha trobat la fórmula que permeti fer compatible el lliure accés a la xarxa (el qual entenem com un dret fonamental) amb la persecució de les activitats il.legals, sigui relatives a qüestions de seguretat pública o de drets intel.lectuals. El debat i el punt d’acord no és senzill, ho admeto, però la substitució de la pressumpció d’innocència per la política de la responsabilitat o culpabilitat compartida tampoc em sembla la millor manera d’afrontar el tema. Tal i com explico en la nota difosa ahir, el nostre Grup volia presentar una esmena que garantís la no criminlització per defecte de tot/a usuari/a, i que proporcionés la seguretat jurídica necessària. L’esmena demanava en concret que es tingués en compte la Carta Europea de Drets Fonamentals i la necessitat de comptar sempre amb una ordre judicial abans de procedir a qualsevol mesura sancionadora. Les pressions de diversos governs, sobretot el francès, han impedit que aquesta esmena fós, ni tan sols, sotmesa a consideració, raó per la qual, malgrat que el text final pot quedar encara una mica matitzat degut a d’altres esmenes degut al compromís adoptat ahir pels grans grups, el més probable, sino hi ha una modificació de darrera hora, és que el nostre Grup voti majoritàriament contra la proposta. (segueix…)

 

Nota de Premsa: 05/05/2009

 

ICV rebutja la restricció de l’accés a Internet a usuaris que vol imposar la directiva de telecomunicacions

 

Raül Romeva assegura que aquesta normativa europea deixa massa incertesa per als usuaris d’Internet impulsa una esmena per garantir el lliure accés a la xarxa

L’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, ha defensat una esmena dels Verds/ALE per a evitar que es prenguin mesures restrictives a l’accés a Internet de manera arbitrària tal i com es vol establir en el marc del Paquet sobre Telecomunicacions (el conjunt 5 propostes de Directiva relatives a la gestió de les telecomunicacions). La mesura s’ha debatut avui al Parlament Europeu, a Estrasburg, i es votarà demà.

 

Romeva ha alertat que “en cas d’aprovar-se el text tal com està en aquests moments, els proveïdors d’Internet tindran la capacitat de tallar l’accés a la xarxa a aquelles persones basant-se només en la sospita que n’estan fent un ús il·legal, prèvia notificació triple però sense necessitat de comptar amb un requeriment judicial per fer-ho”.

 

D’aquesta manera, ha explicat l’eurodiputat, els proveïdors d’Internet actuarien com una mena de policies amb capacitat de sancionar infraccions, com per exemple les vulneracions de dret d’autor o copyrights, però sense cap resolució judicial que n’avalés la mesura. “És una ingerència a la privacitat de la ciutadania” ha lamentat Romeva que també ha remarcat que “des de la perspectiva d’Estat de Dret, i més en una societat de la informació, aquest procediment és molt dubtós”.

 

Al llarg de tot el procés de discussió sobre aquest paquet de mesures, que ha durat més d’un any, el Grup Verds/ALE ha defensat la ‘neutralitat de la xarxa’, situant-se a l’avantguarda d’aquest debat i enfrontant-se a les tesis del president francès Nicolas Sarkozy, tal i com varem fer en el debat previ a través de l’esmena 138.

 

El compromís sobre aquest problema ens recorda la importància de comptar amb una sentència justa per part d’un Tribunal independent d’acord amb l’article 6 de la Convenció Europea de Drets Humans. “Cal que quedi clar que el lliure accés a Internet és un dret essencial, i en cap cas podem convertir els i les usuàries d’Internet en sospitosos habituals, i encara menys en criminals per defecte”. ha afegit Romeva.

 

Segons Romeva, “la directiva de telecomunicacions que es votarà demà deixa massa incerteses per als usuaris d’Internet i massa temes crucials oberts a la interpretació”. “Si bé la proposta inclou garanties sobre els drets individuals i l’accés als recursos, deixa la porta oberta a la greu restricció dels drets dels usuaris”, ha lamentat Romeva.

 

 

Per tot això, Romeva ha defensat avui l’esmena impulsada pels Verds/ALE per protegir els drets dels ciutadans i evitar la restricció arbitrària de l’accés a Internet .

Font foto: internautas. org



  1. COMMUNIQUÉ DE PRESSE – Strasbourg, le 6 mai 2009

     

    “Paquet Télécom”

    Le PE s’est aligné sur la position Bono/Cohn-Bendit

     

    Le Parlement européen a voté aujourd’hui le “Paquet Télécom” qui joue un rôle crucial dans le débat français sur la question très sensible de la “riposte graduée” face aux téléchargements. 

     

    Daniel Cohn-Bendit, coprésident du Groupe des Verts/ALE se félicite qu’une très vaste majorité de députés se soit prononcée en faveur de l’amendement connu sous le nom de “138” qui rappelle clairement que seul le juge peut décider de sanctionner un internaute en interrompant sa connexion internet.

     

    Considérant que le compromis soutenu par la rapporteure Mme Trautmann était insuffisant et laissait trop de marge d’interprétation, le coprésident du Groupe des Verts/ALE, Daniel Cohn-Bendit a estimé que:

     

    “Le vote d’aujourd’hui est belle une victoire. Voici un exemple de “Better Regulation” (Mieux Légiférer) qui, à 5 semaines des élections européennes, redonnera confiance aux citoyens européens qui hésitent à se rendre aux urnes.

     

    C’est donc une défaite pour Nicolas Sarkozy qui ne peut désormais plus ignorer cette position très majoritaire du Parlement européen à l’occasion du débat à l’assemblée nationale sur la loi Hadopi.  

     

    Ce vote met le Conseil face à ses responsabilités: il peut encore, avant de décider d’entamer une procédure de conciliation, choisir d’accepter l’ensemble des amendements du Parlement européen et permettre que le “Paquet télécom” entre en vigueur dans les plus plus brefs délais, ce que l’ensemble de l’industrie des télécommunications attend de l’UE.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets ciutadania (educació, publicitat, TV, alimentació, ACTA, patents,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent