Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 15 d'abril de 2009

Alemanya també veta el blat de moro Mon 810. l’Estat espanyol es queda sol.

Dissabte tinc intenció de ser a Saragossa en la manifestació a favor d’una agricultura lliure de Transgènics. Fa temps que alguna gent proposem aplicar de manera seriosa el Principi de Precaució, també, pel què fa a l’agricultura de caràcter transgènic. I cada cop en som més. La ciutadania catalana fa temps que cada cop es pregunta més coses al respecte, i demana més responsabilitat a les institucions polítiques, i sobretot que aquestes deixin d’estar tant condicionades als interessos comercials de les grans multinacionals agroalimentàries. Però és que aquesta preocupació s’extén de fa temps per tota Europa. Fa poc va ser França, la conservadora França de Sarkozy, que els va prohibir. Ahir va ser Alemanya, la conservadora Alemanya d’Angela Merkel qui va fer el mateix ( Alemania también veta el transgénico más común en España ). Entre totes i tots estan deixant sol i en evidència el govern socialista i progressista de Rodríguez Zapatero i la Ministra Espinosa. Les pressions de determinats lobbies es fan sentir amb força a l’Estat espanyol i les seves estructures, sobretot en temes com la pesca i l’agricultura. Ja va essent hora que comencem a posar límits, a marcar perfil diferent, a expulsar dels despatxos ‘oficials’ els venedors ambulants de falses ‘fórmules miraculoses tot ho cura’ a l’estil Monsanto i cia, on semblen haver-s’hi instal.lat amb gran acceptació i oferint-los tota mena de comoditats per part de Moncloa. Ho estan fent fins hi tot països amb governs clarament conservadors. La gent i la comunitat científica cada cop ho reclama més insistentment i en major nombre. Poc a poc els governs europeus escolten i reaccionen. Alguns amb més convencient, d’altres probablement per motius de caràcter més estratègic (el lobby dels consumidors/es també és força potent). A Madrid, de moment, esperen, i esperen, i esperen. Fins que es quedin sols del tot. (segueix…)

Alemania también veta el transgénico más común en España

R. MÉNDEZ – El Pais, Madrid – 15/04/2009

El Gobierno alemán aumentó ayer la confusión sobre los transgénicos en la UE al anunciar la prohibición de cultivar el maíz Mon 810, modificado genéticamente por la multinacional Monsanto. El ejecutivo alemán justificó la decisión en que ha detectado efectos adversos sobre el medio ambiente. Alemania apenas cultiva este producto, que, sin embargo, es el más plantado en España (un 75% del utilizado en la UE crece en la Península). El Gobierno español mantiene su apoyo a los transgénicos y pide que la Comisión Europea ponga orden ante la cascada de prohibiciones (Francia, Austria, Hungría, Grecia, Luxemburgo y ahora Alemania).

La ministra de Agricultura alemana, Ilse Aigner, anunció que la prohibición llegaba tras “dos estudios” con “nuevos elementos científicos” que constatan que el Mon 810 causa daños al medio ambiente. La planta está diseñada genéticamente para acabar con el taladro, una plaga que afecta al maíz. En enero de 2008, Francia ya lo prohibió con el argumento de que no sólo dañaba al taladro, sino también a otros insectos.

Alemania activa la “cláusula de salvaguardia” prevista en la directiva sobre transgénicos. Ésta fija que si un país dispone de nueva información de que un transgénico “constituye un riesgo para la salud humana o el medio ambiente podrá restringir o prohibir provisionalmente en su territorio el uso o la venta”. “No es una decisión política, sino científica”, declaró la ministra, de la CSU, partido conservador de Baviera aliado a la CDU de Angela Merkel.

La multinacional Monsanto recibió la noticia con desconcierto. El director de asuntos regulatorios y científicos, Jaime Costa, se mostró “muy sorprendido” con la decisión. “No existe evidencia científica de efectos adversos sobre el medio ambiente o la salud. Hay informes independientes que certifican que esta variedad disminuye el uso de insecticidas”. Costa destaca que la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria defiende la seguridad del maíz.

El goteo de prohibiciones deja en una situación complicada a España. El secretario de Estado de Medio Rural, Josep Puxeu, destacó que la decisión no afecta al consumo de este maíz y pidió a la Comisión Europea que “defina una postura única para dar seguridad a los productores y a las autonomías y que el cultivo se rija por criterios científicos”, al igual que existe con el consumo de transgénicos.

Los ecologistas se mostraron encantados. “Nos parece una noticia maravillosa. España se queda sola, y esperamos que cambie de postura”, afirmó Juan Felipe Carrasco, de Greenpeace.

Foto: Protesta d’activistes de Greenpeace a Seelow, Alemanya. Font: AFP. 



  1. Jo diria que el problema del transgènics (i de tantes altres coses) rau en que ens hem desmovilitzat tant, i ens hem apalancat tant, que no ens acabem de creure la força de l’opinió pública i de les opcions dels consumidors. I, certament, aquí rau, en aquesta força, la possibilitat de canviar a millor. Montsanto és poderosíssima, però naltros som més!

  2. Encara estem esperant que et pronuncïis sobre l’aplicació de l’EEES i la mercantilització de la universitat pública.

    NO A BOLÒNIA!

  3. França, Alemanya … però quan arriba la paraula Espanya es converteix automàticament en Estat espanyol. És que potser França i Alemanya no són estats?

    per què no parlar d’Estat alemany o Estat francès també? no acabo de comprendre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Agrària (PAC, vi, transgènics, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent