Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 2 d'abril de 2009

Ryanair discrimina les persones immigrades

Un incident recent que ha tingut lloc entre una persona coneguda (de fet una bona amiga) i la companyia aèria Ryanair ha estat motiu que dirigís la següent pregunta a la Comissió Europea, bàsicament per què penso que segurament no és un fet aïllat i que, en qualsevol cas, cal aturar aquesta mena de discriminacions inmediatament:

Pregunta de Raül Romeva a la Comissión Europea sobre la vulneración de los derechos de los pasajeros inmigrantes por Ryanair

El pasado miércoles 1 de abril de 2009, en el aeropuerto de Ryanair de Girona, se le denegó el embarque para el vuelo con destino Granada a la pasajera María Delfina Rossi, de nacionalidad argentina. El motivo de dicha denegación fue que la pasajera, de nacionalidad argentina pero con permiso de residencia en España -y finalizando los trámites para la obtención de la ciudadanía española- presentó su tarjeta de residente como documento identificativo, que además especifica que es familiar de persona con ciudadanía comunitaria y con vigencia hasta 2012. Es por lo tanto un documento perfectamente válido, pues se trata de un documento oficial expedido por el Estado y cumple con la función identificativa que se requiere en los recintos aeroportuarios.

En cambio,  (segueix…)

a la pasajera se le exigió la presentación del pasaporte como condición indispensable para poder proceder al embarque, documento que en ese momento no llevaba a mano -al tratarse de un vuelo nacional-, y pese a que reiteró que tenía el derecho a ser identificada y a viajar con este documento, no le permitieron el acceso a la aeronave debiendo de quedarse en tierra. Es relevante resaltar que la situación podría incurrir en estafa, puesto que a la pasajera sí se le aceptó el documento de residencia como válido a la hora de proceder a la facturación, que además en el caso de esta compañía requiere un desembolso económico específico para este procedimiento.

Más allá de las implicaciones económicas –a la pasajera no se le reembolsará el coste del billete-, profesionales, temporales, y emocionales que un trato de estas características representa en términos de humillación para la persona y de injusticia en el trato, esta situación representa una grave vulneración de los derechos fundamentales de la UE. Es una medida, que además de vulnerar la Ley de Extranjería (Ley Orgánica 4/2000) que garantiza el derecho a la libertad de desplazamiento en todo el territorio español, podría ser incluso anticonstitucional, puesto que una empresa particular se arroga controlar condiciones que exceden lo que dice la propia ley.

Dado, que se trata de una empresa con sede en un Estado miembro de la UE, que opera en la mayoría de sus países y usa espacio aéreo europeo: ¿Qué opinión le merecen a la Comisión estos hechos? ¿Piensa tomar alguna medida al respecto? ¿Tiene la Comisión constancia de los reiterados abusos y vulneraciones de derechos que sufren consumidores que viajan con esta compañía como consecuencia de cierta ventaja monopolística? ¿Se tiene constancia de violación del derecho comunitario por parte de esta compañía? En caso afirmativo, ¿se ha realizado algún tipo de acción?

Font foto: Ryanair



  1. Romeva, home, ja has caigut? Ja n’estic fins als dallonsis del “pobres” immigrants plorant tota l’estona. A tu et deu semblar super prgre i super solidari protestar per la teva amiga argentina. Però, potser t’oblides que molts immigrants (especialment sud-americans) han vingut aquí fent-se passar per turistes, és a dir, enfotent-se de les nostres lleis, que després no volen complir aquestes lleis i que menyspreuen la nostra llengua?  Suposo que això no et molesta. Tanmateix, comprendràs que a alguns ens emprenyi i que no tinguem temps ni ganes d’ocupar-nos d’aquestes collonades. Segurament, perquè no vivim tant bé com tu. No deus ser d’aquests a qui els espanyols no li agraden -com és lògic-  però que està encantat de donar el país als sudaques, oi?

  2. Clar, venen aquí per “enfotrese’n” de les nostres lleis i per menysprear la nostra llengua… I segurament ho has tret d’un informe detallat i de font primària i fiable com ho pot ser el web de PxC oi? I a més, segurament creuràs que has sigut suau i no has parlat d’altres greuges que comporta la immigració com que ens “roben” la feina… Clar. I evidentment el tracte degradant als “Centres” d’internament dels immigrants, aquesta flagrant discriminació de la que parla el Romeva quan ens fartem al Parlament Europeu d’exposar lo “oberts” que som al món, etc. Això per tu, clar, és una “collonada”. M’hagués agradat saber què haguéssis fet als anys de contínues migracions espanyoles buscant millorar la seva situació laboral i econòmica. Darrere de tota migració, hi ha una història humana. I no, no és una estupidesa “progre”. Estem parlant de la dignitat de tu, jo i el de més enllà. Estem parlant de com tractem als éssers humans. Si realment consideres que això no és important. Noi, que uns 10.000 morts durant els últims cinc anys a l’estret, diguis que són “una collonada” em sembla que no sapigues de que estem parlant.

    Podem criticar molt a ICV-EUiA. Em sembla que hi ha molt prepotent, cregut, sectari, vividor, interessat, personalista, etc. Però també és la única alternativa de canvi polític i social real.

  3. Això de que  els de Ryanair prengueren aquestes determinacions per que era immigrant,t’ho inventes tu ,tot solet.
    Jo vaig presenciar,a Girona també,com amb una Sra. de 71 anys d’ Arenys no la deixaven embarcar per anar a l’ Alguer,que era  la ilussió de la seva vida, per tenia el carnet d’ identitat caducat, amb l’ agravant que ella esgrimia queella havia entés que  la policia li havia dit que a partir dels 70 anys ja no cal renovar-lo més.
    El comanament de la Guardia Civil,a dir que per ells no hi hvia cap problema,que aquella senyora els hi mereixia tota la confiança  i que el tema del carnet, malgrat l’ hagués de renovar una ultima vegada,era una questió purament administrayiva,tot i això,no vàren deixar-la passar, el resultat és que  sa  filla tampoc va embarcar per tornar-la a ca seva.   

  4. Raül, estic molt d’acord amb tu i em sembla admirable denunciar aquestes situcions, que són, per desgràcia, el pa de cada dia a casa nostra. Sens dubte penso que, en termes generals, les persones immigrades són tractades com a ciutadans de segona, i més en aquesta època que estem vivint de crisi… Argumentar, com s’ha fet per aquí, que “els sudaques” ens prenen la feina és d’una demagògia que no té nom i també és una falta de respecte. 

    Precisament el nostre sistema necessita dels immigrants més que mai, i els estem fent fora a tots! i deixant a banda els arguments de tipus econòmic i de viabilitat del sistema… penso que els immigrants enriqueixen Catalunya! Aporten valors nous, sentiments nous, costums… que també formen part de la nostra societat, i l’enriqueixen… 

    I si els tractem així de malament… com vols que se sentin part d’aqui?? Potser nosaltres també ens hem d’esforçar una mica més per a què se sentin part de la societat i per a què estimin Catalunya.

  5. Em disposava a volar des de l’aeroport de Reus a Palma de Mallorca amb Ryanair conjuntament amb la meva esposa. La meva parella és d’origen colombià, té permís de residència espanyol en règim comunitari i té engegat el procés de nacionalitat espanyola.

    Ens vam quedar a terra. No la van deixar pujar a l’avió. Li demanaven el passaport a més de la targeta de residència espanyola. Ens vam queda a quadres. Vam presentar una reclamació a l’oficina d’atenció al client de la companyia a l’aeroport i després ens vam dirigir a l’oficina del consumidor del consell comarcal de la zona on residim. Vam presentar la reclamació i als dies ens responen:

    Respecte al motiu de la vostra reclamació, us informo que els ciutadans no comunitaris residents en un país membre de la UE, poden viatjar dins dels països Schengen amb un únic visat que pot ser reemplaçat per la targeta de residència i que s’ha de presentar juntament amb el passaport. Trobareu més informació al següent enllaç:

    http://europa.eu/abc/travel/doc/index_es.htm.

    A la web de la policia nacional queda clar que els estrangers no comunitaris residents a un estat shengen, necessiten un document de viatge en vigor + autorització de residència per viatjar

    http://www.mir.es/SGACAVT/extranje/extschengen/cruce_fronteras.html

    Finalment des de consum ens van dir:

    Conseqüentment, us informo de l’arxiu del cas ja que no s’ha produït cap vulneració dels seus drets.

    Així doncs, potser el tema s’hauria d’enfocar des de la modificació de la normativa europea que permet a les aerolinies exigir un passaport a més de la targeta de residència pertinent.

    El que sí em sembla una clara discriminació és que els estrangers no comunitaris, no poden facturar on line a la web de Ryanair. Els obliguen a facturar a l’aeroport i els cobren uns 10€ per trajecte mentre la facturació on line és gratuita. Aquestes pràctiques sí són abusives i el govern català no les hauria de permetre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Migracions per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent