Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Aliança catalana en favor de la llengua a Brussel.les

La Comissió de Cultura i Educació (CULT) del Parlament Europeu votarà demà l’informe del diputat portuguès del PP, Vasco Graça Moura sobre: “Multilinguisme: un avantatge per a Europa i una responsabilitat compartida”. En el paràgraf 8 de l’informe es diu el següent: Afirma que es esencial salvaguardar la posibilidad de que los padres y responsables de la educación elijan la lengua oficial en que han de educarse sus hijos en los países en que coexistan una o más lenguas oficiales o una o más lenguas regionales’. Es tracta, com us podeu imaginar, d’un tema especialment rellevant i sensible en el cas de Catalunya i que, en el cas d’aprovar-se, i malgrat que es tracta d’un informe d’iniciativa (i per tant no jurídicament vinculant) establiria un precedent preocupant a escala comunitària. Calia reaccionar, i així ho hem fet. A proposta de la col.lega Maria Badia, qui sí és membre de la Comissió CULT, els diputats catalans Badia, Obiols, Guardans i Romeva, hem cosignat una esmena conjunta amb la qual, senzillament, pretenem eliminar aquest article. Malgrat que no formo part de la Comissió CULT, he sol.licitat al meu Grup (Verds/ALE) poder exercir-hi un dels dos vots que ens pertoquen, cosa que se m’ha acceptat. Així que hi seré, i votaré. És important ser-hi, d’altra banda, per què una altra de les esmenes presentades per un altre membre, en aquest cas Luis Herrero-Tejedor (PP), sobre el mateix article, pretén convertir-lo en: ‘Afirma que es esencial salvaguardar el derecho a que los padres y tutores elijan la lengua oficial en en que han de educarse sus hijos en los países en que coexistan una o más lenguas oficiales o una o más lenguas regionales’. No cal dir que, en cas de no prosperar la nostra esmena (i per tant mantenir-se el text original) o, pitjor encara, de prosperar l’esmena d’Herrero-Tejedor, el meu vot final serà negatiu.

Font: Badia, Guardans i Romeva a la seu del Parlament Europeu a Barcelona



  1. El PP espanyol ha desplegat tota la seva capacitat per assegurar-se que la votació els fos favorable. Així, la nostra esmena conjunta (Badia, Obiols, Guardans i Romeva) en què demanàvem eliminar article 8 no ha prosperat, tot i que Herrero-Tejedor ha retirat finalment la seva. Donada aquesta circumstància, el meu vot final ha estat NEGATIU. Ara toca treballar de cara a la plenària. Tanmateix, aquest és un nou exemple de la importància que tenen les eleccions al Parlament Europeu, i de la necessitat que tenim de mobilitzar tota l’energia que puguem per aconseguir capgirar l’actual correlació de forces existent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Llengües (català a la UE, multilingüisme,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent