Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Repensar els concursos de pesca submarina

Els concursos de pesca submarina són habitualment motiu de controvèrsia tant al litoral català com al balear, on se celebren anualment desenes de concursos d’aquesta mena. A principis d’estiu el GOB de Mallorca denunciava un d’aquests concursos, el que va tenir lloc a Formentor (Mallorca), i ara fa pocs dies saltaven novament les alarmes al litoral català quan es va celebrar un nou concurs a Begur. De fet, alguns Ajuntaments, com el de Palafrugell, s’han atrevit fins i tot a prohibir-los, la qual cosa posa de manifest que, tot plegat, no és sinó una qüestió de voluntat política. El debat no és nou, però mereix una atenció que fins ara no se li ha atorgat. D’entrada, ho reconec, en tant que submarinista i amant de capbussar-me per gaudir del fons marí, se’m fa difícil entendre quin plaer pot comportar la caça per la caça, matar per matar, ja sigui un senglar o un mero (anfós). Coincideixo per tant amb l’opinió expressada per Biel Perelló en el seu bloc (un dels que visito amb més freqüència) així com amb l’article que el GOB de Mallorca ha fet en relació als concursos de pesca submarina, i és que trobo que, (segueix…)

per una banda, malgrat no compartir l’afició toca mostrar un total respecte pels esportistes, per la pràctica d’aquesta activitat d’una forma recreativa, on es respecti la normativa vigent de talles mínimes, d’àrees de reserva, de quotes i de no comercialització de la captura, però al mateix temps, per altra banda, considero fonamental expressar, tal i com fa el GOB, que no és ètic celebrar campionats de matar peixos (guanya qui mata més peix) quan els nostres recursos, que són públics, de tots els ciutadans, no es troben en bon estat. Aquestes competicions són ara per ara penyores del passat, sense cap sentit en una societat moderna que vetlla i inverteix diners per la conservació del seu patrimoni natural. Cal subratllar a més a més que a part del propi impacte de cada competició, és l’entrenament diari d’uns esportistes que estan dirigits per les seves federacions a perfeccionar, a incrementar dia a dia la seva capacitat extractiva, la que pot resultar més perjudicial per als recursos marins. Un entrenament diari, dirigit a la competició, que dista del concepte recreatiu i de lleure que hauria de ser la pesca submarina.

Per tot plegat, he dirigit una pregunta a la Comissió Europea amb l’objectiu d’obrir aquest debat a escala comunitària i, fins i tot, suggerir que es segueixi l’exemple d’alguns ajuntaments catalans, així com del Govern francès, de prohibir la celebració de concursos de pesca submarina.

Pregunta escrita de Raül Romeva a la Comisión Europea sobre los concursos de pesca submarina:

‘Los concursos de pesca submarina son eventos que suscitan un gran debate entre partidarios y detractores. Los problemas vinculados a los mismos son de diversa índole: poca formacion y capacitacion de los practicantes, ausencia de reglamentaciones claras y especificas al respecto, dificultad de algunas administraciones (o directamente falta de voluntad politica de éstas), para controlar más y mejor dicha practica, o, finalmente, el enorme daño en numerosos ecosistemas la proliferacion de concursos en los que se reunen numerosos practicantes en un lugar concreto. Por todo ello, algunos ayuntamientos del litoral catalán, com es el caso de Palafrugell, han establecido moratorias, o incluso prohibiciones a la organización de este tipo de competiciones, lo cual me lleva a preguntar a la Comisión Europea lo siguiente:

¿Puede ofrecer la Comision informacion detallada de como se encuentra regulada esta actividad, en concreto la organización de concursos de pesca submarina, en el conjunto de los Estados de la UE? ¿Es consciente la COmisión de que en algunas ocasiones estos concursos se celebran dentro de zonas LIC, como es el caso del que tuvo lugar en Formentor (Baleares) a principios de junio? ¿Dispone la Comisión de estudios de impacto, ya sea porque se lo hayan proporcionado los Estados miembro, o por que los haya elaborado por iniciativa propia, con relación a la celebración de este tipo de concursos?¿ Se plantea la Comisión la posibilidad de sugerir a los Estados miembros y a los entes que tengan competencias al respecto, que establezcan, al menos, moratorias a dicha práctica? ¿Considera la Comisión la posibilidad de que, al igual que ocurre con la caza, la pesca submarina sea restringida a unos espacios determinados para tal fin (cotos) en lugar de que, como ocurre en la actualidad, se permita por defecto su práctica, con excepciones concretas? ¿Prevee la Comision exigir alguna titulación para poder llevar a cabo la pesca submarina que incluya formación, entre otros, en legislación, respeto de la biodiversidad y protección del medio marino?’

Sigui com sigui, i en tant que persona amant del submarinisme i compromesa amb la preservació i recuperació del fons marí, em sumo a la proposta de Biel Perelló o Javier Salaberria, director de BuceoXXI, en el sentit d’animar tothom a canviar el fusell submarí per la càmera de fotografiar.

Foto: Anfós mallorquí. Font: Biel Perelló, autor d’un dels fotoblogs que segueixo amb més delit (http://bloc.bielperello.com).




Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Mars i oceans (pesca, tonyina, controls, Estratègia marina,...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent