Les prioritats en DDHH de la presidència francesa de la UE (drets de les dones, LGBT, sàhara occidental, i d’altres…)

Seguint amb les audiències que estem mantenint aquests díes al Parlament Europeu amb representants del govern francès, en la seva condició de presidència semestral del Consell de la UE, vàrem tenir ocasió ahir de parlar amb Bernard Kouchner, Ministre d’Afers Exteriors de l’Estat francès i President de torn del Consell, i avui amb Jacques Pellet, president de torn del Grup de Treball del Consell sobre DDHH (COHOM). De la intervenció de Kouchner, malauradament, res a comentar d’especial, ja que es va limitar a exposar allò que ja coneixíem (i que podeu consultar a Presidència francesa Consell UE2008). Personalment vaig demanar si en el marc de l’Unió Euromediterrània tenien previst la presidència francesa comprometre’s a avançar cap a una solució justa i duradora per al Sàhara Occidental, basat en l’exercici del dret a l’autodeterminació, però es va limitar a fer referència a la proposta de regionalització fet pel Marroc. Pel què fa a l’intercanvi de punts de vista amb Pellet, aquest matí, en el marc de la Subcomissió de Drets Humans del PE, hi ha hagut dues referències, en canvi, que m’han semblat extremadament importants, per esperançadores. La primera, el compromís de la presidència francesa de considerar com aspecte central de la feina al llarg dels propers sis mesos dels drets de les dones i especialment de la lluita contra la violència contra les dones. Són diversos els temes a posar sobre la taula: (segueix…)
implementació resolució 1325, el.laboració de líniees directrius sobre drets de les dones, etc… Sobre aquest punt he comentat dues coses: primer he recordat que quan vaig el.laborar el meu informe sobre Feminicidis a Amèrica Central i Mèxic vaig haver de front a enormes dificultats per tal de posar el tema a l’agenda política del Parlament Europeu, malgrat que finalment, i no sense enormes dificultats, ens en vàrem sortir (veure categoria apunts Feminicidis i violència masclista ), per la qual cosa celebro que la Presidència francesa en faci bandera i el col.loqui al centre de la seva agenda; i segon que en aquest informe es reclamava, entre d’altres, que les institucions europees estableixin mecanismes de coordinació en termes de lluita contra la violència conra les dones arreu del món, motiu pel qual he reiterat la nostra proposta que es nomeni un/a Representant especial de la UE per a drets de les dones (veure apunt En favor d’un/a Representant Especial de la UE pels drets de les dones). 

El segon aspecte esperançador és el compromís de la presidència francesa de tornara a presentar ea l’Assemblea de Nacions Unides una proposta de Declaració relativa a la llibertat d’Orientació sexual. Cal recordar que la iniciativa precedent, liderada per Brasil, no va reeixir, si bé llavors es tractava d’una proposta de Resolució (i per tant calia consensuar-la amb altres països) mentre que amb aquests intent de fer-ho en forma de Declaració, sembla més factible que s’aconsegueixi, almenys, posar el tema a debat. Tanmateix, sobre aquesta qüestió he recordat també a la Presidència que a molts països europeus, entre ells l’Estat espanyol, encara no es reconeix la persecució per motius d’orientació sexual com un element segons el qual reclamar el dret d’Asil. Avançar en aquesta qüestió seria altament útil de cara al debat que pretenem exporta fora de les fronteres de la UE, en el marc de NNUU. 

Finalment, tot i que no ha estat un tema que s’hagi tractat avui, i del qual en Bernard Kouchner se’n va escapolir ahir, recordo que la Presidència francesa s’havia compromés a deixar de bloquejar la conversió del Codi de Conducta sobre exportacions d’Armament en una Posició Comuna de la UE, la qual cosa el convertiria en jurídicament vinculant. Caldrà seguir amatents a aquest assumpte.

Font foto: Parlament Europeu

Un pensament a “Les prioritats en DDHH de la presidència francesa de la UE (drets de les dones, LGBT, sàhara occidental, i d’altres…)

  1. chatting, that the company last month introduced from guangdong somewhere a middle-aged and excellent advertising copywriter, MBT not only to pay the monthly salary 1.5 million yuan, but also give its 8% of its shares as a bonus, to try to keep the senior excellent advertising copywriter talents. Reportedly, the current Chinese advertising industry to MBT Sale all kinds of advertising talented person’s demand is very large, Cheap Oakley Sunglasses UK especially with international 4A advertising companies entering, the domestic advertising companies on AD copy talent gap bigger, headline as advertising company, one of the important position was also advertising marketing, MBT Habari planning and other professional need talent, more prominent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *