Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Arxiu de la categoria: Llibres: Sayonara Sushi, la novel·la

Sayonara Sushi: Previsió de signatures per Sant Jordi

1
Publicat el 22 d'abril de 2012

Demà m’estreno com a autor de ficció en un Sant Jordi, una experiència que tinc moltes ganes de viure. A banda de tenir l’oportunitat de coincidir amb d’altres autors/es i lectors/es, en un dia que tot apunta que serà esplèndid, tinc concertades algunes entrevistes amb mitjans de comunicació i, com no, algunes sessions de signatures (adjunto a continuació la previsió). Tot un aconteixement. Bona diada a tothom!

12:00h – 13:00h     Llibreria Proa Espais      Rbla. Catalunya / Provença

16:30h – 17:30h     Iniciativa                      Rambla / Santa Anna

18:00h – 19:00h     Llibreria Catalònia         Passeig de Gràcia, 2 / Rda Sant Pere, 3

20:00h – 21:00h     Alibri                            Rambla Catalunya, 20 / Gran Via 13-14

Sayonara Sushi: a les llibreries el 22 de març, i primeres presentacions

4

A partir del 22 de març (res, quatre dies) ‘Sayonara Sushi’ ja es podrà trobar a les llibreries.

Recordo també que ja tenim lloc i data per a les dues primeres presentacions en societat:

 

Dissabte 24 de març, a les 1200, a El Pati de Llibres

C/ Xerric 22

Sant Cugat del Vallès

 

i

 

Dilluns 26 de març, a les 1900, a la Casa del Llibre

Passeig de Gràcia 62

Barcelona

Presenten el llibre Francesc Miralles, escriptor i periodista, i Isabel Galí, periodista i redactora secció internacional TV3.

 

Fitxa tècnica del llibre:


Títol:  Sayonara Sushi

Autor:  Rau?l Romeva i Rueda

Segells:  Rosa dels Vents en català // Plaza Janés en castellà

Sayonara Sushi és una història de denúncia social i ecologista, de reivindicació dels valors personals i de la lluita per aconseguir-los, que ens transporta al centre d’un dels debats més actuals del nostre món: la corrupció mercantil i política, i l’explotació i l’exhauriment dels recursos naturals.

SINOPSI

La Paula, a qui els seus amics més íntims anomenen Sushi, és periodista i treballa a TV3. Quan descobreix que uns immigrants il·legals han estat rescatats per un vaixell de pesca de tonyina i conduïts a Malta, el seu olfacte li diu que allà hi ha una bona història i no dubta de fer l’impossible per cobrir la notícia. Finalment viatja a l’illa amb en Roberto, un càmera amb por de volar i propens als accidents. Quan arriben a Malta, però, topen amb una realitat molt més complexa del que s’imaginaven…

Allà coneixen la Kira, eurodiputada i ecologista, que els obre les portes d’un món desconegut: no només el de la immigració il·legal sinó també el de les màfi es que monopolitzen els drets de pesca de la tonyina vermella, una espècie en perill d’extinció amb la qual s’elabora el plat que s’ha posat de moda mundialment: el sushi.

Seguint la pista del vaixell que va rescatar els immigrants del naufragi, la Paula descobreix que l’embarcació és propietat d’un magnat maltès amb múltiples connexions amb els estaments ofi cials que fi xen les quotes de pesca de la tonyina vermella i també amb una gran multinacional japonesa que acapara el gènere. Amb la Kira, de qui Paula s’enamora i amb qui viu un apassionat idil·li, no dubta d’embarcar-se en el mític Rainbow Warrior, el vaixell de Greenpeace.

Sayonara Sushi és un homenatge a aquells que defensen els recursos naturals i els drets humans i lluiten contra la corrupció d’alguns membres de les institucions i contra els empresaris i les màfies que trafiquen amb persones. A mig camí entre un thriller i una novel·la d’aventures,

Raül Romeva i Rueda ens introdueix, de primera mà, al centre d’un dels problemes actuals més controvertits: la corrupció mercantil i política de la nostra societat.

Sayonara Sushi: entrevista per a Diari de Sant Cugat i TOT Sant Cugat

0
Adjunto a continuació l’entrevista que la Carla Porras em va fer amb motiu de l’aparició de la novel·la ‘Sayonara Sushi’, i que van publicar la setmana passada a Diari de Sant Cugat, i aquesta a TOT Sant Cugat.
 

“Tinc clar que per poder escriure has de viure, fer coses”

Raül Romevaés doctor en Relacions Internacionals i llicenciat en Ciències Econòmiques. Des del 2004 és l’eurodiputat d’ICV al Parlament Europeu, de manera que viu alhora en diferents ciutats. L’any 2006, mentre agafava un avió i n’esperava un altre, va començar a idear ‘Sayonara Sushi’, la seva primera novel·la

Romeva és un lector apassionat i per això vol que la seva primera novel·la generi emocions i entretingui. El proper 24 de març el presentarà al Pati de Llibres de Sant Cugat.

Des del 2004 viu a cavall de diferents ciutats. Com es porta això?
Visc entre Estrasburg, Brussel·les i Sant Cugat, i costa de portar. Això va amb la feina i ho saps quan l’acceptes, però hi ha un cost personal important. A tot t’acostumes; jo ja sé que a la setmana hi ha 3 o 4 nits que passo fora de casa i amb la família ens organitzem per portar-ho de la millor manera possible. Però no tot és negatiu, també té aspectes positius, viatjar t’obliga a aprofitar molt el temps d’avions i d’esperes, i això m’ha permès llegir i escriure molt.

En aquestes estones lliures, què prefereix, llegir o escriure?
Les dues coses m’apassionen, però tot depèn del moment. Sempre vaig amb una llibreteta per si em ve una idea poder desenvolupar-la abans que marxi! Quan estic escrivint em costa molt més llegir, en canvi quan deixes d’escriure necessites llegir per alimentar-te.

Com sorgeix aquest canvi d’escriure ficció?
Sempre he volgut fer una ficció, però com que sóc molt lector, tenia molt clar que quan em decidís a escriure-la havia d’estar molt ben feta. Això requereix un entrenament i una formació que fins que no he considerat que més o menys tenia, no m’hi he volgut posar. Des d’un principi tenia molt clar que no volia arriscar-me a publicar alguna cosa que no fos decent, per això vaig buscar l’opinió i el consell de gent de l’ofici.

Apropi’ns a ‘Sayonara Sushi!’
Hi ha amor, desamor, acció, misteri, corrupteles, humor… Cadascú trobarà el que vulgui trobar-hi perquè hi ha una mica de tot. He intentat que sigui una obra plural, una òpera molt coral que espero que atregui públics molt diferents. Crec que en el fons tots tendim a veure la vida des de diferents punts de vista i això és el que busco.

La protagonista de la novel·la és una periodista…
No és res casual. Fent la feina que faig sempre he tingut la sensació que a mi el que m’agradaria de veritat és ser periodista. El periodista té un paper fonamental en la nostra societat. Tots som consumidors de notícies i, per tant, necessitem que algú sàpiga trobar aquesta notícia i la transmeti .Així que el llibre és un homenatge a tots aquells periodistes que no es queden a casa esperant un teletip, sinó que van a buscar-la i amb riscos.

A la novel·la també apareix la denúncia social i ecològica…
Hi ha un component central a la novel·la que és el sushi. A vegades no en som conscients de tot el que hi ha darrere d’un component tan de moda com aquest. Vas a un restaurant i menges un sushi exquisit o un bistec de tonyina vermell extraordinari. La qüestió és que perquè tu puguis menjar això, han hagut de passar coses que no són tan fantàstiques. A la novel·la, una de les històries que explico és la part no tan coneguda d’això que anomenem la moda del sushi.

Són històries que ha viscut o que ha buscat?
Hi ha situacions que he viscut per la meva feina, ja que porto més de 6 anys al Comitè de Pesca del Parlament Europeu. Però moltes altres són situacions reals però posades en el món de la ficció. Qui ha estat protagonista d’aquestes històries es reconeixerà molt ràpidament. Hi ha una altra part que és investigació que he fet jo i que he llegit d’altres persones. I, per últim, hi ha altres històries que són completament fictícies.

Vostè és polític, així que suposo que no té por a les crítiques…
Qui digui que no l’importen les crítiques està mentint. A tothom ens importen, sobretot, si són dolentes. He intentat ser molt respectuós amb l’ofici d’escriptor, tenia molt clar que no valia fer qualsevol cosa. El que em doldria més es que gent de l’ofici s’ofengués pel contingut literari del llibre. D’altra banda, sóc conscient que hi haurà gent a qui no li agradaran molts continguts que es tracten a Sayonara Sushi, però estic preparat i tranquil.

D’aquí 10 anys com es veu: escrivint o de polític?
No ho sé. Tinc clar que per poder escriure has de viure, fer coses. No sé què faré d’aquí 10 anys, però el que sí que sé és que faré coses que em permetin escriure. Potser en l’àmbit de la política, o no. Però no em veig escrivint des del sofà de casa.

Romeva com escriptor
Aquest santcugatenc ha publicat diversos assajos sobre política i conflictes d’armes, però per fi s’ha decidit a fer-ne una novel·la i sembla ser que no serà l’última. “És un camp que una vegada t’hi has ficat és complicat sortir-ne; ‘Sayonara Sushi’ és la meva primera novel·la, però ja estic treballant en una altra”. Ara està nerviós, confessa que té ganes que la gent el tingui, sobretot perquè té aquell neguit de ja no poder canviar res.

 

Foto: Romeva amb la seva novel·la ‘Sayonara Sushi’. Font: E. Naval

SAYONARA SUSHI: disponible a partir del 22 de març

4

Doncs sí. Si no hi ha entrebancs (i res indica que n’hi hagi d’haver), la meva primera novel·la, SAYONARA SUSHI, estarà disponible a les llibreries a partir del 22 de març gràcies als segells Rosa dels Vents i Plaza y Janés

A manera de sinopsi, allò que de moment en puc dir és el següent: quan la periodista de TV3, Paula Ramos, a qui els més afins anomenen pel sobrenom de Sushi, s’assabenta que uns immigrants han estat rescatats per un vaixell de pesca de tonyina i són duts a Malta, fa l’impossible per tal que els seus caps, Toni Carmona i Mònica Marset, l’autoritzin a viatjar a l’illa per cobrir la noticia. Un cop allà, investigarà les ramificacions del cas, especialment les màfies que acaparen els drets de pesca de la tonyina vermella i amenacen amb convertir-lo en una espècie en extinció. Aquest descobriment, i altres coses que li passen de caràcter més personal, la canviaran per sempre més.

La novel·la es troba a mig camí entre el thriller i la novel.la d’aventures, la denúncia social i ecològica, de reivindicació de valors personals i de la lluita per aconseguir-los. I si hagués de resumir en una frase de què va, diria que va de mirades, de les diferents mirades a través de les quals uns i altres veiem el món, i allò que hi passa.

I atenció! Ja tenim data per les dues primeres presentacions:

 

Dissabte 24 de març, a les 1200, a El Pati de Llibres

C/ Xerric 22

Sant Cugat del Vallès

 

i

 

Dilluns 26 de març, a les 1900, a la Casa del Llibre

Passeig de Gràcia 62

Barcelona

Presenten el llibre Francesc Miralles, escriptor i periodista, i Isabel Galí, periodista i redactora secció internacional TV3.

 

I al març ens llancem a la piscina… amb una novel·la: ‘Sayonara Sushi’

1
Doncs sí. Finalment sembla que serà pel mes de març que la podrem tocar, olorar i, qui vulgui, fins i tot llegir. La meva primera incursió en la ficció: ‘Sayonara Sushi’.

I què és? Vaja, deixa-m’ho pensar. Sí, diguem que és una història, però sobretot una mirada. 

I tot plegat: per què? Bona pregunta, penso. Per casualitat? Massa fàcil. Perquè m’ha vingut de gust? Massa obvi. Perquè sí? mmm, no sé, massa taxatiu, potser. Pel plaer d’aprendre? Millor, molt millor, sí senyor, calent. Per la necessitat d’explicar? Una mica també, esclar.

Pensant-hi bé són molts els perquès, i potser, només potser, bussejant entre tant d’interrogant trobaria alguna resposta vàlida.

Sóc conscient que m’endinso en un món nou per a mi que fins ara només coneixia en la meva insaciable condició de lector. No és el primer llibre que publico, cert, però tot i així em sento novell. Certament per això, però també per l’enorme respecte que tinc pel dificil ofici d’escriure, confesso que he fet d’aquest fill literari un intensiu curs d’aprenentatge.

Des de l’inici m’ha obsessionat una cosa: que el resultat fos digne, insisteixo, tant per respecte a la gent que gaudeix llegint, com per la que viu (i alguna lamentablement malviu) d’escriure. Adscrit com estava fins ara al camp de l’assaig (que no tinc intenció d’abandonar, d’altra banda) era necessari que adaptés registres, estil, estructura i veu narrativa al nou format. I això, no ho negaré, ha comportat un exhaustiu treball de reciclatge del qual estic immensament agraït a tanta gent que, d’una manera o una altra, m’han ajudat en el procés.

L’Eva Piquer en parla avui, a l’Ara, en una inquietant i a la vegada suggerent peça. I com que encara estem acabant de perfilar alguns detalls relatius a l’edició, i convé guardar una mica de suspens, jo tinc poques coses més a afegir-hi, de moment. Això sí, ganes que la pugueu tenir a les mans, moltes. I nervis pel què en diran (direu)? Què coi, esclar que sí, també.

Frament de Benvinguts al món real, d’Eva Piquer, Ara, 7.12.11:

Romeva debuta amb una novel·la sobre tonyines i periodistes

Si ens aixequem ben d’hora, però ben d’hora ben d’hora, i ens posem a pencar, podrem fer meravelles. I si dormim tres nits per setmana fora de casa per imperatius laborals, fins i tot tindrem temps d’escriure novel·les. Pregunteu-ho si no a l’eurodiputat Raül Romeva, que debutarà com a novel·lista al març amb Sayonara Sushi (Rosa dels Vents en català i Plaza & Janés en castellà) i ja té molt avançat un segon llibre de ficció, amb la mateixa protagonista.

L’ecosocialista va gestar la trama un cap de setmana que es va quedar atrapat a Brussel·les per culpa d’aquell núvol de cendra volcànica. L’heroïna de la seva novel·la és periodista de TV3 en un context de retallades (i amb una Mònica com a directora). “No em podia imaginar que seria tant d’actualitat”, m’explica en Raül, amb un cafè de comerç pretesament just per testimoni.

La reportera Paula Ramos cobreix a Malta dues notícies interrelacionades: la sobreexplotació de la tonyina i el tràfic d’immigrants. “És una història sobre els límits personals i globals”. Amb aquesta novel·la amb notes d’ecothriller, l’autor defensa un periodisme que potser també està en perill d’extinció: “Si no podem donar la nostra mirada pròpia com a país, ens enfonsem”.

Romeva ha tastat la ficció amb ganes de quedar-s’hi. Els crítics no li fan gaire por: “Faig de polític. Estic acostumat a rebre crítiques, algunes justificades i moltes que no. Me les empasso, van amb la feina”. Però, ai, els llops del mundillo literari mosseguen allà on fa mal. Ja el va advertir un escriptor que l’ha ajudat amb la novel·la: “Raül, benvingut al món real”. Això és la selva.

 

Nota:

Sayonara Sushi‘ comença a aparèixer ja a les llistes de novetats pel març, com aquesta de Random House, o aquesta específica de i Plaza i Janés .

Font foto: Laura