Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

Publicat el 28 de juny de 2012

28 de juny: un recordatori que la lluita per l’alliberament LGBT encara vigent, i necessària

Un any més, avui, 28 de juny, commemorem el Dia internacional de l’Alliberament LGBT.

L’Àmbit LGTB d’ICV ha escollit enguany el lema: “Pels drets LGTB. Sí a la igualtat social, no a les retallades”, amb el qual vol advertir que les polítiques d’austeritat que duen a terme els governs espanyol i català de la mà del PP i de CiU i que estan desmantellant l’Estat del Benestar afecten al conjunt de la ciutadania però de manera més greu al col·lectiu LGTB. “La destrucció de l’estat del benestar i el retrocés cap a un estat de la caritat i la beneficència són també passes enrere per als drets socials i la llibertat del col·lectiu LGBT”, adverteix la formació ecosocialista.

En aquest sentit, ICV posa de manifest que tant les retallades en educació com en salut perjudiquen doblement al col·lectiu de persones LGTB fent que, per exemple, hi hagi una menor prevenció en casos d’assetjament escolar per orientació sexual i identitat de gènere o una pitjor atenció a les persones seropositives. Igualment, el manifest que ha aprovat la formació ecosocialista denuncia que les retallades i retrocessos en l’ensenyament públic en forma de menys professorat i professionals a les escoles o més alumnes per aula, provoquen indubtablement una menor atenció a la diversitat perpetuant, per tant, la invisibilitat de la diversitat afectivosexual en els centres educatius”.

De la mateixa manera, remarca la formació ecosocialista, les retallades en la sanitat pública “dinamiten” el caràcter universal del dret a la salut posant en perill, entre altres, una adequada atenció sanitària de les persones seropositives i d’aquelles que precisen una operació de reassignació de gènere.

En matèria laboral, la reforma impulsada pel govern espanyol del PP amb el suport de CiU consagra la precarietat i la temporalitat dels contractes i preveuen l’acomiadament per absentisme laboral fins i tot amb justificant mèdic. Segons ICV, aquestes mesures obligaran a les persones LGTB a amagar-se per por a les represàlies; dificulten encara més la inserció laboral de dones i homes transsexuals i representen un greu atac a la salut del conjunt de treballadors i treballadores que afectarà de manera particular a les persones seropositives que precisin tractament o les persones transsexuals que iniciïn el procés de reassignació de gènere.

D’altra banda, la retallada en polítiques socials o la desaparició de les polítiques estatals d’atenció a la dependència, agreugen les situacions de doble dependència i invisibilitat que pateixen en molts casos les persones grans LGTB i suposen un impediment més a la seva vida plena.

Per tot plegat, enguany ICV vol reivindicar “més que mai” que no només és necessària la igualtat legal: calen i són també imprescindibles polítiques socials potents per lluitar contra la discriminació i per avançar cap a la igualtat real.

Font foto: lgbt.com


  1. Un dia tots serem grans. Tant de bo!
    I un dia tots serem molt vulnerables i sense força per fer-nos escoltar. Uns altres hauran de prendre la paraula i el crit per nosaltres. Fem-ho avui per a ells, tinguem cura especial dels nostres avis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de LGBT per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent