Raül Romeva i Rueda

REFLEXIONS PERISCÒPIQUES

100 milions d’hectàrees de transgènics

Llegeixo amb preocupació la crònica d’Òscar Pinilla, a El Punt d’avui, relativa a les dades segons les quals hem arribat a la xifra de 100 milions d’hectàrees de cultius transgènics arreu del món, essent l’Estat espanyol un dels top ten. Així les coses, no sorprèn la preocupació mostrada per Greenpeace (veure la seva postura sobre OMG) i molts d’altres grups ecologistes i productors que opten per altres maneres de cultivar aplicant el principi de precaució. (Segueix…)

Trascripció de l’article d’El Punt:

ÒSCAR PINILLA.
Malgrat la polèmica que en molts països hi ha entorn als organismes modificats genèticament, els cultius transgènics continuen creixent a tot el món. El Servei Internacional per a l’Adquisició d’Aplicacions Agrobiotecnològiques (ISAA), en el seu darrer informe, destaca que la superfície dedicada a aquest tipus de cultius ha superat per primera vegada els 100 milions d’hectàrees. A més, destaca que 10 milions d’agricultors, la majoria amb recursos escassos, apliquen la biotecnologia en els seus cultius, fet que portarà avantatges no només al camp sinó també als consumidors i al medi ambient.

Per primera vegada s’ha batut la marca de 100 milions d’hectàrees cultivades. I és que el creixement respecte al 2005 va ser de 12 milions d’hectàrees més, fins a situar-se en 102 milions, cosa que suposa un augment del 13% respecte a l’any anterior. Aquesta taxa representa el segon creixement dels darrers cinc anys. Tanmateix, el nombre d’agricultors que planten aquests cultius va experimentar un gran augment i va assolir per primera vegada els 10,3 milions d’agricultors, respecte als 8,5 milions del 2005.

Clive James, president i fundador de l’ISAAA i autor de l’informe, va explicar que el 2005 més del 90% dels agricultors de cultius transgènics eren agricultors de pocs recursos i procedien de països en vies de desenvolupament. Tot i així, el cert és que la majoria de la producció continua en mans de les grans empreses de biotecnologia dels països desenvolupats, amb el 60% de la superfície mundial cultivada, i són els receptors principals de les exportacions dels països en vies de desenvolupament, sobretot pel que fa a la fabricació de pinsos per a l’alimentació de bestiar.

Com gairebé en tot, els Estats Units se situen al capdavant dels països productors, amb 54,6 milions d’hectàrees d’aquests tipus de cultius. En total, són 22 els països del planeta que van cultivar transgènics el 2006, encara que cal destacar que un ha sortit de la llista. És Romania, ja que el seu govern va decidir interrompre el cultiu de soja transgènica després d’ingressar a la UE l’1 de gener passat. És per això que l’Estat espanyol continua sent el major productor de la UE, i les seves 53.667 hectàrees cultivades el 2006 el situen també entre els catorze «megaproductors» (els països que superen les 50.000 hectàrees) de tot el planeta.

La perspectiva de comercialització per a la pròxima dècada, des de l’any 2006 fins a l’any 2015, és un creixement continu de la superfície mundial en hectàrees dels cultius transgènics, fins a sobrepassar els 200 milions d’hectàrees, amb prop de 20 milions d’agricultors que cultiven cultius biotecnològics en un total de quaranta països.

 

Font foto: El Punt



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política Agrària (PAC, vi, transgènics, ...) per raulromeva | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent