SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

SANT ZENON D’ARENYS I DE LUZAGA… (capítol 2)

Retrats: Amb Julio Gonzalo de Luzaga davant de Sant Zenon i amb la reliquia de Sant Zenon de Luzaga.

SANT ZENON, CONTINUACIÓ  …..

I és  a partir de 1664 que la nostra vila observa “perpètuament el dia 9 de juliol de cada any com si fos festa de precepte “

Tot amb tot però,  les troballes i les notícies que tenim de Sant Zenon se’ns acaben en el fet de  quina manera arriben  les seves relíquies a Arenys de Mar.

Dels seus inicis, del seu naixement,  del seu creixement i en definitiva de la seva vida,  no en sabem res més. Cercant per internet fa un temps vaig descobrir, admirat, els següents fets:

a.- Luzaga  és un petit llogarret de la província de Guadalajara que està escassament a uns 50 Km de Fuentelsaz, a uns 25 Km de Sigüenza i a uns setanta de Orihuela del Tremedal. b.- Detecto que el Sant Zenon que tenen de patró, era el nostre. c.- Comprovo  que el segon patró de Luzaga era Sant Roc, també com el nostre. d.- Constato  que l’església que tenen a Luzaga és dreçada en llaor de la Verge de l’Assumpció, com la nostra. e.- I que un dels personatges importants que incidiren a la vida de Luzaga era el nostre Pare Fidel Fita.

A partir d’aquí vaig començar a aprofundir  aquesta nostra possible relació amb aquest llogarret. 

Pel que respecta a Sant Zenon vaig poder constatar que, al igual que nosaltres, ells també tenen relíquies de Sant Zenon. Vaig poder veure el retaule on hi ha Sant Zenon i Sant Roc.

El fet que el pare Fita fos un personatge important en la vida de Luzaga, fou per uns estudis que feu sobre el famós “bronce de Luzaga”

En relació a Sant Zenon, ells tampoc no en tenen cap història completa. Saben però que tenen relíquies (un reliquiari molt bonic). I en un llibre de D. Eusebio Gonzalo “Historia de Luzaga” en diu:  

“referente a este santo sabemos muy poco o casi nada de su vida i obras, …… deducimos que fue un martir de los primeros tiempos de la cristiandad.

Per tot el que hem dit,  podem arribar a una aproximació que  Sant Zenon podria molt ben ser natural o nadiu de Luzaga, o d’algun lloc no massa llunyà.

Aquesta informació ve  corroborada i  ampliada per en Julio Gonzalo en la Revista Ardal numero 8 any 2012:

“Entonces apareció la imagen tallada en madera de aquel Santo (Sant Zenon)  de la Celtiberia del siglo III, martirizado en Roma y que probablemente nació o vivió parte de sus primeros años en la antigua Lutia romanizada que se encontraba debajo de algunas de las casas de Luzaga”

Qui això escriu  no és historiador i m’agradaria fer un prec als historiadors de  si es pogués escatir  d’on va venir el nostre Sant Patró. 

I així ja no hauríem de dir :  Ignorase el feliz suelo/ donde la Cuna tubistes:

I que Sant Zenon  ens faci bons!.

(Article aparegut a la revista l’Agendda d’Arenys de Mar a setembre de 2018)

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.