SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

SANT MARTI I LES SEVES LLEGENDES

FOTO: Portalada gran de l’Església de Sant Martí d’Arenys de Munt.

Avui, vigilia de Sant Martí, m’ha plagut en gran manera i a tall d’homenatge als nostres veïns de Dalt dels Arenys, explicar unes contalles de Sant Martí.
Sabíeu que el patró natural de Catalunya hauria de ser Sant Martí?. Doncs sí. Jo tinc clar que Sant Martí és el nostre patró natural… Sant Jordi (i que ningú s’enfadi) és un Sant no nat i d’importació a Catalunya i sense cap arrelament al país:
Feu-ne la prova: Em sabrieu dir dues ermites o esglésies a Barcelona i les seves comarques adreçades a Sant Jordi? Ai que ho teniu difícil, potser en trobareu dues o tres.
Feu una altra prova: Podríeu dir algun lloc que celebrin la festa major per Sant Masrtí, o que el tinguin de Sant Patró, o que tingui esglésies a la seva invocació? Doncs en trobareu moltíssimes. Perquè? perquè és un sant nostrat i volgut.
Però prou de xerrameca:
Si voleu, cliqueu a baix i escolteu les llegendes de Sant Martí. A fe que n’hi ha moltes més, però em sembla que ja us en fareu el càrrec.
Ah! i trobareu l’explicació del perquè de les ferradures a l’Església de Sant Martí d’Arenys de Munt.
I si em permeteu avui dedico la contalla, als meus grans i estimats  amics Martí.
Mn MARTÍ AMAGAT, EN MARTÍ MONCLÚS I EN MARTÍ BASART. Gent molt bonhomiosa i sàvia: De tan savis ho amaguen per prudència i bonhomia. Si els trobeu feliciteu-los: felicitareu a grans persones.
Per ells i per a tots els Martí, apali, si voleu , escolteu….

Publicat dins de CONTES | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.