SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

PARTAGÀS, FABRICANT, INVENTOR…. I ….ARENYENC

Imatge: Un instant de la presentació. (fotografia de la X.)

I divendres passat vaig tenir el goig de poder exposar, a la Biblioteca d’Arenys de Mar, la apassionant vida de Jaume Partagàs i Rabell….. Sí, sí… l’inventor dels puros “Partagàs”.
M’explico: Des de fa molt de temps que volia poder explicar la vida de Partagàs, però la documentació que em venia a les mans era poc atractiva per poder explicar-la. Un arenyenc que va inventar una nova manera de fer els puros…. i poca cosa més.
Però mireu per on, que per casualitat vaig poder copsar algunes coses de la vida de Partagàs que em van cridar l’atenció….

Un dia llegeixo, en un bloc d’internet (ple de faltes d’ortografia) que Partagàs havia estat l’inventor de la radio…. Què voleu! Les faltes d’ortografia em van fer malfiar i no hi vaig donar més importància : (Si Hinventor, s’escrivia amb h, bé podia dir qualsevulla altra animalada!!!).
Però com que sóc dels que creuen que de tota lectura s’en pot aprendre…. això em va esperonar .i estirant del fil,  vaig poder veure que la vida i obra de Partagàs era impressionant!!.
Si voleu podeu escoltar tota la conferència (dura 57 minuts).

I us faig un tastet.:
.- Partagàs marxa a Cuba a 16 anys, entra en contacte amb el món del tabac a través del català de Lloret Joan Conill. Com que no te fills, el pren sota la seva tutela i li ensenya el mon del puro.
Partagàs s’hi fixa, i inventa una nova manera de fer puros , combinar les fulles tendres (les de Vuelta abajo) amb fulles més dures… d’aquesta combinació en surt el gran tabac Partagás…
.- Se n’adona que un bon tabac, sense una bona promoció comercial, no te gaire recorregut…. I s’inventa una forma de màrketing prou espectacular: Dona nom als seus puros:  “La Flor de la Cabaña de Partagás”…..
Però , és clar aquest nom el mig copia d’un altre fabricant de més nomenada “la flor de la Cabaña de Carvajal”…. I ja teniu el plet muntat…. En Carvajal s’encaterina i li posa un plet…. Quina manera més interessant de fer passar aquest fet doméstic a les primeres pàgines dels diaris (Cuba és una “província” espanyola i per tant tot Europa s’assabenta del plet.
El fa durar quatre anys, temps suficient que tothom se n’assabenti….. Obviament el perd i “obedient” canvia el nom.
FLOR DE TABACOS DE PARTAGAS I CIA.
I és clar, ara ja es conegut….
.- I amb el temps s’adona que les fabriques de puros (la feina es fa a ma) son silencioses i per tant monòtones i per tant amb tendència a fer la becaina….
I a 19 de gener de 1866 instal.la a la seva fàbrica,  la figura del “lector de tabaqueria” … Talment com si fos un convent, posa una trona “pulpito” al mig de la nau on treballen els “torcedores” i hi col.loca un lector al cim i comença a llegir:
 El conde de Montecristo,  Romeo i Julieta…. I la gent no fa becaines…. vol saber com acaba i també de passada Cuba es va alfabetitzant.

Enguany el Govern cubà ha declarat el “Lector de tabaqueria” patrimoni immaterial de Cuba… I ho han presentat a la UNESCO per tal que, si ho te a bé, el nomeni Patrimoni immaterial de la humanitat….
.- I a 52 anys, l’assassinen…
Causes poc clares….
Potser venjances comercials, o potser industrials, o potser polítiques o potser derivades de faldilles….
En fi…
Una vida  apassionant….
Si voleu, la podeu escoltar clicant aquí o al dessota.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.