SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

LA TERCERA GUERRA CARLINA A SANT CELONI

Foto: Amb en Joan Portals,  abans de començar la xerrada.

El bon amic Martí Monclús i la seva família, ja fa temps em van convidar: Si volia presentar la xerrada sobre : “Les fortificacions i altres aspectes inèdits de la tercera guerra Carlina a Sant Celoni” un article  de Joan Portals publicat  al volum 26 de les Monografies del Montseny.

Avui al migdia, amb una bona remullada (important per les arbredes de l’entorn celoní) i acompanyats per un grapat de bons amics, hem pogut destriar la situació de mitjans del segle XIX a Sant Celoni. I per emmarcar-ho , m’ha plagut explicar alguns fets que m’ha semblat que descrivien  bé la situació bel.lica de carlins i lliberals….
Per acabar, fent un cant i llocança a Sant Celoni i als celonins, que, de vegades obliden, que son Vila important en el context de la nostra Nació  de l’estat i de la resta d’Europa i que, com sempre, han estat  una Vila acollidora.
Avui hem pogut veure com varen acollir als que es van poder escapar els dies 10 i 11 de gener de 1874 dels fets de Collformic i que els celonins varen acollir…. quan s’escapaven de les urpes carlines i del trabuc de Mn Galceran (rector de Mossèn Cinto a Vinyoles d’Orís) Com sempre!!!
Apali: Si voleu podeu clicar aquí o al dessota.


  1. Sempre és un plaer escoltar-te Ramon. No vaig poder ser-hi a la presentació del diumenge, però sortosament les noves tecnologies ens ofereixen la possibilitat de recuperar bons moment i grans històries. No perdis mai aquest esperit historiador ni l’estimació per Sant Celoni. Tu saps millor que ningú posar el nom de Sant Celoni en la història i fer créixer l’orgull dels celonins i celonines de pertànyer a una gran vila. 

    Una celonina de cor (i gualbenca d’adopció)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.