SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

LA RENGLERETA A ARENYS DE MAR

Foto: Imatge de la renglereta, processó de Divendres Sant,  al matí  a Arenys de Mar.

Els d’Arenys, des de la Setmana Santa de 1767, a la matinada del Divendres Sant, fem la processó nomenada la renglereta (el nom ve dels rengles de gent que es formaven per seguir-la).
D’inici, la renglereta era una processó de Diumenge de Rams,  a primera hora de la tarda, des de La Plana (lloc on hi havia el convent d’Arenys de Mar  l’any 1767), fins la Pietat, (lloc on avui hi ha el cementiri de Sinera.) Travessava  tot Arenys,  des del turó est de la Vila, fins el Turó que tanca el ponent. Una bona excursió. I mentre i tant  anava la processó, s’anaven desgranant els misteris del Via Crucis.
Pel Divendres Sant,  hi havia una segona renglereta, que és la que ha perviscut i que va des del temple parroquial fins el convent del Pares Caputxins.
Aquesta, a les primeries de fer-se,  es convocava a les 6 de la matinada per tal que els creients (i descreguts també),  es concentraven al temple parroquial a sentir la prèdica del sermó de la Passió. Si el capellà predicador no allargava el sermó més enllà d’una hora, el poble deia que “l’home havia perdut els papers” i els semblava escàs l’esforç del predicador. Hem de pensar que alguns dels que anaven a la prèdica,  no s’acostaven en tot l’any a l’església, i per una vegada que hi anaven, havien de ser ben servits: com a mínim una hora de sermó. I deien: “Jo potser no podré anar a cap missa, però el sermó de la Passió ningú me’l quita”
Acabat el sermó, i com avui, es sortia en processó “la renglereta” des de l’Església de Santa Maria fins el convent.
Si en voleu saber més, escolteu l’entrevista que m’han fet els de Radio Arenys.

Renglereta radio arenys by serrallonga


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.