SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

INTERVENCIÓ A LA VIII JORNADA SOBRE L’ÚS DEL CATALÀ A LA JUSTÍCIA . EL CATALÀ NO EXISTEIX

VIII Jornada sobre l’ús del català a la justícia

Un exordi… Si m’ho  permeten, i no escarritxen gaire, començaré amb  una “piquiponada”. EL CATALÀ NO EXISTEIX…

Ep! que ningú s’espanti!…. no existeix si el veiem només com una eina. El català i totes les llengües no son eines, son part del nostre esser personal i comunitari. No existeix el nostre nas, si no va amb el nostre cos…. igualment amb les orelles … i talment com el català . El català no és la nostra eina…. som nosaltres mateixos…. 

Explicaré una petita anècdota de Josep Pla: els italians “s’amoglieran” (busquen dona) els francesos “se marier” (troben marit) …. i nosaltres els catalans “ens casem” cerquem casa….. pragmàtics. No ens estem estem de galindaines ….

Les paraules dels nostres avantpassats . Paraules boniques boniques….. tornajornals, “jorn de vila” lligamanega, etc…. configuren la manera d’afrontar la vida (personal i comuna). Tornajornals podríem dir que és una figura jurídica. A la verema una sola propietat no podia veremar, portar el raïm a cup, i tenir el vi llest en un dia. Tots havíem d’ajudar els veïns i tots els veïns ens ajudaven …. i talment el mateix “el jorn de vila” quan no hi havia impostos, tothom aportava un jornal per ajudar a la comunitat….

I amb les paraules ja ens entenem quina funció els fem fer: Alguns en diuen “hablar”, parlar….. però te una concepció unívoca… es només d’anada a l’interlocutor. En català no només parlem (que també) bàsicament enraonem …. la base és el raonar….

I amb els hereus pubilles cabalers i fadristerns hem confegit tot un mon que, sembla que no hi hagi estat, però ens ha salvat el país (els hereus)  a la masia (els cabalers i fadristerns amb una legítima curta, han muntat les empreses i els comerços. (Sabadell en seria el paradigma). La pubilla al mas. (algú, algun dia ha de fer un homenatge a la dona catalana.)

I a l’ensems amb la masia hem conegut l’orgull de pertinença. No hem trinxat la terra amb testaments igualitaris que malmeten les bases econòmiques. Tenim una arrel important a les paraules…..

Ah i els hereus, les pubilles els cabalers i fadristerns es van crear perquè pagesos i notaris (també advocats) van anar trobant un espai per salvar l’economia del país i fer-la créixer…. i agombolar riquesa… per a ser repartida…  

El català és un cos en el que ens hem de moure…. és un tot, és part de la nostra base social…….

I els advocats hi tenim molt a dir:

Crec que bàsicament cal tenir present que potser cada vegada hi ha més advocats que

FAN d’advocats

Quan , cada vegada n’hi hauria d’haver més que SIGUIN advocats.

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.