SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

EP!! JA QUASI SABEM D’ON ERA SANT ZENON!

Foto: Amb les reliquies de Sant Zenon de Luzaga.

Mireu que és cas… fa uns anys, vaig descobrir que hi havia un poblet de Guadalajara que tenia el mateix Sant Patró que nosaltres els arenyencs  (Sant Zenon), la mateixa advocació de l’església (a la mare de Déu de l’Assumpció) el mateix segon patró de la vila (Sant Roc) i que el personatge més important d’ells era el nostre Pare Fidel Fita!!
Apali! i ja la tenim “armada”.

Em poso en contacte amb ells i en un poble de 60 habitants, tinc la sort de trobar-hi un historiador, jo encara diria més: un gran historiador,  en Julio Gonzalo. I dit i fet, els anem a veure, els explico el que nosaltres sabem de Sant Zenon (ells quasi no en sabien res. A tot estirar sabien vaguetats genèriques que podrien semblar tals com  “Zenón era un chico muy listo de la población y Diocleciano se lo llevó a Roma y lo hizo centurión”. )
Tanmateix el dia de Sant Zenon de 2008 vaig anar a fer-hi una conferència, acompanyat de la X. i d’uns bons amics arenyencs. Emocionant trobar tota l’església plena escoltant atentament el que els podíem explicar de Sant Zenon…
Allò va donar els seus fruits…
En Julio Gonzalo va buscar i espigolar i va descobrir que ells tenen un certificat de les relíquies del mateix any que nosaltres 1583 (en diuen Bula) i en fa dos articles a la seva revista (No us ho perdeu: un poblet de 60 habitants té una revista que Déu n’hi dó! El Ardal ). Si voleu els podeu llegir, els enllaço.
I ara, el mateix Julio ha descobert, (quasi sense cap dubte) on havia nascut Sant Zenon, que si bé va morir com a màrtir i centurió romà al lloc nomenat Aigües Sàlvies de Roma,  va néixer, (sembla ser) a celtiberia, o sigui al centre de la península ibérica.
I ara, en Julio, a la revista Ardal de Luzaga de Desembre de 2011, ha publicat un brillant i molt interessant article on conclou, quasi definitivament, d’on era Sant Zenon. (Cliqueu a  la revista numero 7 de El Ardal, i descarregueu “el culto a Sant Zenon en Luzaga”.)
I si voleu us deixo uns enllaços on  podeu anar seguint tota la història:

a.- Article de les meves troballes sobre Sant Zenon i les coincidències amb Luzaga.

b.- Publicació de l’article de les meves troballes  a la web de Luzaga, en castellà. Els van penjar en capítols.

c.-  Apunt de la conferència que vaig fer a Luzaga en el bloc del mateix poble.

d.- Conferència (en audio) en castellà a Luzaga feta a l’església de Luzaga la diada de Sant Zenon de 2008.

e.- Article de Julio Gonzalo sobre la “Bula del Santisimo de Luzaga. (Article publicat a Ardal, revista de Luzaga). Veieu numero 1 i també veieu el numero 2 de la revista

f.- Article de Julio Gonzalo sobre el descobriment del naixement (possible) de San Zenón a Celtiberia. Publicat a la revista Ardal, numero 7)

g- Himne a Sant Zenon.

h.- Web de Luzaga

i.- El Pare Fita i Luzaga.

j.- El bronce de Luzaga.

k.- Fotos de l’anada a Luzaga.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.