SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

ELS AUSTRACISTES AL CARRER DE L’ESGLÉSIA D’ARENYS DE MAR

Foto: l’Aguila bicéfala al carrer de l’Església d’Arenys de Mar.

Qui podria pensar  que uns carrers de Sinera, guarden, en els plecs de la seva història, passatges del tot “revolucionaris”. Signes inequívocs de quines eren les seves aspiracions que varen quedar malmeses l’11 de setembre de 1714.

Veureu. Si passegeu pel Carrer de l’Església o pel Carrer de la Torre i presteu atenció als portals, veureu que algun petit detall de ferro de les portes (poms, salva-panys…) tenen una forma molt característica: Representen l’aguíla bicéfala!!

I l’àguila bicèfala qué és?… doncs nogensmenys era els símbol dels austracistes. O sigui els seguidors de la casa d’Austria.

Quan Carles II “El Hechizado” va morir, a les calendes del mes de Novembre de 1700,  va deixar hereu un noiet malatís que, al cap de poc,  va morir… i aquí s’enceta la guerra de successió. La casa d’Àustria volia continuar regint l’incipient Estat espanyol. I els borbons francesos també… i després de mil batalles que clogueren amb la desfeta de 1714, va guanyar la casa de Borbó… Prou que ho sabem els catalans….

A Arenys simbólicament vam col.locar a les portes de les cases el símbol dels vençuts i encara avui llueixen prou bé!!!

Ah! i si us abelleix,  sapigueu que,  d’aquests fets en surt la paraula botifler. La casa de Borbó francesa tenia com a imatge la flor de lis… I la flor de lis era una bella flor, o sigui une Belle fleur… o una beauté fleur…. I és clar, nosaltres etzivem la paraula botifler a qui s’ha passat al bàndol contrari….

A i els austracistes també se’ls coneixia com a vigatans o maulets….

Si en voleu saber més cliqueu aquí al dessota.!

 

Austracistes al carrer de l’esglesia by serrallonga


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.