SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

“EL LECTOR DE TABAQUERIA” UN INVENT DE L’ARENYENC JAUME PARTAGÀS RAVELL

Publicat a la revista l’Agenda d’Arenys de Mar, el mes d’Abril de 2018

“EL LECTOR DE TABAQUERIA”  UN INVENT DE L’ARENYENC  JAUME PARTAGÀS RAVELL

Jaume Partagàs Ravell neix a Arenys de Mar  dia 7 de desembre de 1816 i marxa a Cuba quan te  16 anys. Entra en contacte amb el món del tabac a través del català Joan Conill. Com que aquest no te fills, el pren sota la seva tutela i li ensenya el món del puro.

Partagàs s’hi fixa i inventa una nova manera de fer els puros:  combinar les fulles tendres amb fulles més dures… d’aquesta combinació en surt el gran tabac Partagàs… Se n’adona que un bon tabac, sense una bona promoció comercial, no te gaire recorregut… I s’inventa una forma de màrqueting prou espectacular: Dóna nom als seus puros:  “La Flor de la Cabaña de Partagás”…

Però aquest nom el plagia  d’un altre fabricant de més nomenada “la flor de la Cabaña de Carvajal”… I ja teniu el judici muntat… En Carvajal s’encaterina i li posa un plet…. Quina manera més interessant de fer passar aquest fet domèstic a les primeres pàgines dels diaris! (Cuba és una “província” espanyola i per tant, tot Europa s’assabenta del plet) I assabentant-se del plet, coneix totes les petites i gran batalles de “La Flor de la Cabaña de Partagàs”.  El fa durar quatre anys.  Temps suficient perquè  tothom se n’assabenti….. i de passada  conegui la marca Partagàs. I tot, sense gastar-se cap caler en propaganda… Òbviament perd el plet  i “obedient” canvia el nom tot posant-li “FLOR DE TABACOS DE PARTAGAS I CIA.” I és clar, ara ja és conegut a tot Europa sense pagar ni un sol anunci. El plet, seguit com un serial, l’ha fet famós.….  Reis, prínceps, polítics, gent de calers….. Tots volen “Partagàs y nada más”.

I amb el temps s’adona que les fàbriques de puros son silencioses i per tant monòtones (la feina es fa a mà) amb tendència dels “torcedores/torcedoras” a fer la becaina… I  en Partagàs  el 19 de gener de 1866 instal.la a la seva fàbrica,  la figura del  “lector de tabaqueria” … Ell, que  coneixia els frares d’Arenys, (segur que en devia haver estat escolanet) i recorda que  a l’hora de dinar en el refetor (menjador) es llegia la Bíblia… I talment com si fos un convent, posa una trona al mig de la nau on treballen les  “torcedoras” i hi col·loca un lector al cim que comença a llegir.

Es llegeix des de El Comte de Montecristo, Els miserables,  Romeo i Julieta, El Quijote…  fins a noticies diàries… I els treballadors ja no fan becaines… Els “torcedores/torcedoras” estan pendents de l’evolució de la trama del llibre … Tots amb uns ulls com unes taronges. I desvetllats…. treballen amb més delit!  Aquí podríem dir que Partagàs fou l’inventor de la Radio, abans que la inventés en Marconi a 1897.

I  també, d’aquesta manera,  Cuba es va alfabetitzant. Només un detall: a l’any 1866 a Cuba hi havia un 80 % d’analfabets…… i a l’any 1895, quan en José Martí s’aixeca en revolta, declara  “la mesa de lectura de cada tabaqueria fue tribuna avanzada de la libertad” car  el 80% sabien llegir i escriure  -Alguna cosa hi devia tenir a veure “El lector de Tabaqueria”

I fa poc que  el  Govern cubà ha declarat el “Lector de tabaqueria,  patrimonio intangible  de Cuba…” I ho han presentat a la UNESCO per tal que, si ho te a bé, el nomeni Patrimoni immaterial de la humanitat… Esperem….

Una proposta: El grup de lectura de la nostra biblioteca, recentment creat,  se’n podria dir “El lector de tabaqueria”, No?

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.