SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

CAMINANT PER LES OMBRES DE SINERA-L’ARBRAT D’ARENYS

Imatge: L’alzina de la Plaça de la Mina. Un dels racons més bells d’Arenys de Mar

I a Arenys ja ens passen aquestes coses. De cop, t’adones que tens el privilegi de viure i gaudir d’una Vila viva, entranyable, on molts procuren aportar a la comunitat els seus neguits, els seus estudis la seva manera de dir: Arenys t’estimo.

I tot això ve a compte perquè la Joana Pérez Llabot, ha preparat, sota la direcció d’en Pere Planells,  una web en la que podreu entrar i conèixer tot l’arbrat d’Arenys….

Ah! i no us penseu que hi ha quatre dades d’alguns arbres… No, no!  . És un treball molt ben fet…. Ha escatit tot l’arbrat d’Arenys, des dels Plàtans de la Riera que configuren tot un paisatge, fins el til.ler del Xifré….

I tot això bellament embolcallat amb poemes adients que fan molt i molt recomanable aquest magnífic treball.

Perquè en tingueu un tast, us transcric una part de l’índex i el començament de l’apartat del plàtans de la Riera…..

4.- Arbres singulars d’Arenys de Mar………………………………………20

4.1.- Els plàtans de la Riera………………………………………………….21

4.2.- Els xiprers de la Pietat i el Cementiri de Sinera……………….23

4.3.- El til·ler i les palmeres de l’edifici Xifré…………………………25

4.4.- Les palmeres de la plaça Onze de Setembre……………………27

 

“4.1.- Els plàtans de la Riera

Un cop feta la inauguració de la carretera B-511 ( Arenys de Mar-St. Celoni) que seguia el traçat de la Riera, en la segona meitat del segle XIX, , quan era alcalde Jaume Calbetó, el regidor Cristí Riera va llançar la idea de plantar arbres des del carrer Ample fins al capdamunt de la Riera, per tal d’embellir-la i, també per aixoplugar els carruatges que passarien per la nova carretera.

Alcalde i regidors acolliren la idea, però a l’hora de dur-la a terme vingueren les discussions. Un regidor hi volia palmeres, un altre xiprers, un altre proposà pins bords, i també hi havia qui preferia les moreres.

Finalment, qui decidí que els arbres serien plàtans va ser l’alcalde Josep Pinart, l’any 1865. A finals d’aquell any es portaren de la Devesa de Girona uns plançons que s’anirien plantant Riera amunt, protegits per una estaca i, en poc més de mig any, la plantada havia arribat on avui acaba la Riera del Bisbe Pol, continuant-se tot seguit fins pràcticament l’acabament del terme al llindar amb Arenys de Munt.”

 I si el voleu llegir tot , us enllaço la web.

Apali, per a gaudir-ho!!!!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.