SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

AZAÑA, DARRER PRESIDENT DE LA REPÚBLICA ESPANYOLA ERA D’ARENYS DE MAR

Home, nat a Arenys no que no ho era, però la seva àvia era la Concepció Catarineu Pujals, filla dels arenyencs Esteve Catarineu i Narcisa Pujals.
El plorat Lluís Ferran de Pol em donà un llibre on vaig llegir una frase que em cridà l’atenció :
“Con un cuarterón de sangre vascongada y un entronque en Arenys de Mar, soy español como el que más lo sea”.
A partir de llavors he consultat llibres i revistes i al final he pogut confegir, almenys, les dades necessàries per poder treure’n l’entrellat.
No fa massa, a Madrid,  vaig trobar un llibre recentment editat, del catedràtic Santos Julià –Vida y tiempo de Manuel Azaña (1880-1940- que em facilità les coses i he trobat la tesi doctoral del professor Marco de la que us en ressenyo un trosset.
“Los primeros Catarineu de que se tiene notícia en Alcalà de Henares, son Esteban Catarineu (nacido en Arenys de Mar en 1785) y Zenon Catarineu, también nacido en Arenys de Mar, en 1811. El primero, que reside en Alcalá desde 1819 es fabricante de jabón y el segundo es propietario. Zenon Catarineu también será nombrado concejal en 1854, aunque luego renuncia y se va a vivir al pueblo de Fuencarral, cerca de Madrid, volviendo mas tarde a Alcalá-…

Esteban Catarineu se casa, por su parte, con Narcisa Pujals (de Catarineu) nacida en 1791 en Arenys de Mar y que vivirá viuda en la calle de la Imagen. De este matrimonio nacen Juan Catarineu (1810) Narcisa Catarineu (1818) y Concepción Catarineu (1822) que se casará con Gregorio Azaña Rojas.  Gregorio Azaña y Rojas y Concepción Catarineu Pujals son los abuelos paternos de Manuel Azaña Diaz.

Aquest és un passatge del Professor José Maria Marco Tobarra a la seva tesi doctoral “Creación literaria y autobiografía en Manuel Azaña”.

Si ho voleu escoltar, ho he explicat a Radio Arenys, car el dia 10 de gener era l’aniversari de naixement de l’Azaña que nasqué el dia 10 de Gener de 1880. Si ho voleu, podeu escoltar-ho aquí. Per cert, cal dir que a la conversa d’audio hi ha un error, on dic que va neixer el 1860, en realitat va neixer el 10 de gener de 1880.
Apali, prometo donar més noticies.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.