Pau Comes

Independència és llibertat

5 de desembre de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Més passes cap a la independència

Segons un dels corolaris de la llei de Murphy, és impossible que un optimista se sorprengui gratament. Doncs bé, un servidor, optimista realista (és a dir, basat en els fets), s’ha vist sorprès gratament (i molt!) en veure els resultats de l’enquesta encarregada per la UOC i avançada per l’Avui. (segueix…).

Abans de parlar dels resultats, cal parlar de la fiabilitat de l’enquesta. No està realitzada ni per un partit ni per un mitjà -és a dir, que no té la sospita d’haver pogut ser manipulada per interessos inconfessables- sinó per gent acadèmica, que s’hi juguen el prestigi professional.

En segon lloc, la mostra de més de 2600 entrevistes li dóna una fiabilitat tècnica que ja voldrien la majoria de sondejos d’opinió (sondejos que acostumen a encertar-la força, per cert).

En tercer lloc, les preguntes: van directament al tema, sense interferències que puguin orientar les respostes cap a una banda o una altra (1), a diferència de les enquestes que fan el CIS, el CEO o els mitjans, per exemple.

Pel que fa als resultats, tampoc és el primer cop que es fa una enquesta d’aquest tipus:

La primera que recordo és de l’any 88 del segle passat: amb una mostra de 2100 entrevistes, un 44,5% votaria SÍ, un 26,4% votaria NO, un 6,5% no votaria, un 2,5% ho faria en blanc i un 16,4% NS/NC. Semblava esperançador, però el tema de la independència era lluny d’ocupar la centralitat del debat polític, i l’autonomisme semblava tenir molt de camp per córrer.

L’any passat, l’estudi “llengua i identitat a Catalunya 2008”, amb una mostra de 1100 persones, donava que un 36,5% votaria SÍ, un 22,1% votaria NO, un 27,1% s’abstindria i un 11,7% estava indecís.

Ara tenim que un 50,3% votaria SÍ, un 17,8% votaria NO, un 24,6% s’abstindria i un 7,2% NS/NC. Respecte a la del 2008, totes les opcions baixen excepte la del SÍ, que guanya uns espectaculars 14 punts de cop. En només un any i mig! Aquest és un dels efectes més potents d’Arenys de Munt, que confirma el que s’ha produït a altres llocs (Txecoslovàquia, Montenegro…): la proximitat del procés, el fet que es visualitzi com a possible/probable, dispara el percentatge de vot favorable.

A vegades el fet de trobar-se dins d’un procés de canvi fa difícil apreciar-lo amb prou exactitud per la manca de perspectiva, però en el nostre cas, i segons aquestes enquestes (que són el màxim d’objectives que podem trobar), és molt possible que ja ens trobem dins del procés que ens dugui a la independència a curt termini. És a dir, és molt possible que ja haguem passat el punt de no retorn, el punt a partir del qual la història s’accelera i els fets se succeeixen de manera imparable. I que encara no en siguem (plenament) conscients.

(1) En aquest sentit, és exemplificador un capítol de la memorable sèrie britànica “Sí, primer ministre”, que TV3 va emetre als anys 80. Parlant sobre la conveniència del servei militar obligatori o de l’exèrcit professional, el Cap de Gabinet Sir Humphrey, li fa tot de preguntes a Bernard, secreatri del Primer Ministre. Primer, li pregunta si cal lluitar contra l’atur, si cal deixar que els joves estiguin sense fer res amb risc de caure en la delinqüència, etc., i al final li pregunta sobre la “mili”, amb la qual cosa Bernard contesta a favor de la “mili” obligatòria. Després li fa preguntes sobre el cost de l’exèrcit de lleva, la poca preparació respecte un de professional, la cursa d’armaments, etc., fins que Bernard es manifesta per l’exèrcit professional… minuts després d’haver-ho fet per l’obligatori. Si es fa una enquesta amb les primeres preguntes, molta gent contestarà a favor d’una opció. Si es fa només amb les segones, i al final es pregunta per la “mili”, molta gent contestarà a favor de l’altra opció. El mateix passa en les enquestes que pregunten per la independència després d’haver preguntat per tota una sèrie de coses aparentment no relacionades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!