XIFRÉ, UN INDIÀ ARENYENC, PRIMER PRESIDENT DE LA CAIXA I TUTTI QUANTI….

xifre conferencia

Imatge: Un moment de la conferència.

Avui, una conferència d’un arenyenc pretèrit: Josep Xifré i Casas. 

Dins del cicle “arenyencs pretèrits” avui a la Biblioteca d’Arenys, he presentat la vida i miracles d’aquest arenyenc, que, en el seu temps, estava considerat l’home més ric del món.

De com fa els primers calerons, en un ingenio d’adoberia de pells. Descobreix que el mangle (arbre cubà) pot fer la mateixa funció del “roldor” planta catalana . S’estalvia el cost de portat el roldor a Cuba… 

I a partir d’aquí comença una fortuna imparable. Es converteix en un personatge riquíssim i influent. Es casa amb Mis Downing, 24 anys més jove que ell…. Vénen a la península quan en Xifré ja es ric… La seva esposa entra en contacte amb la creme de la creme francesa….

I es possible que Madame Bovary de Flaubert estigui inspirada en l’esposa del magnat…. També l’Sthendal persegueix la dama a Barcelona, fent sojorn a l’hostal les quatre nacions de la Rambla i on escriu la seva novel·la “Memòries d’un Turista” on, per primera vegada apareix la paraula turista….

En fi, si la voleu escoltar, cliqueu aquí…. (D’una una hora de durada).

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari