ambFilosofia

Joan Juhé. Lectures i Reflexions

Fer prediccions

És possible en ciències socials?

De ben segur que les ciències socials enfronten importants dificultats pràctiques i no es troben tan desenvolupades com les ciències físiques, tanmateix això no els impedeix, dins d’aquests límits, d’arribar a conclusions segures i objectives. Una característica d’una bona explicació és la seva capacitat de predicció. Des de les ciències socials cal fer prediccions sobre el futur proper que posin a prova les hipòtesis i en determinin la seva utilitat pràctica.
Per poder fer aquestes prediccions cal arribar fins a l’individu que pren decisions. Aquest es mou en el marc de sistemes d’interacció que actuen sobre ell com unes dades que se li imposen, com una coerció; però aquesta coerció no determina de manera exclusiva el seu comportament. L’individu es projecta sobre el futur i tria un dels camins possibles.
Com tria l’individu en el marc d’aquestes coercions?. A falta d’una teoria psicològica prou consolidada, podem partir de la hipòtesis platònica de la ment humana com una barreja de sentiment, desig i raó.
Ens hem de preguntar sobre l’estructura dels sistema d’interacció que anomenem crisi de la segona Restauració borbònica. Ens hem de preguntar també per l’individu en aquest marc. Quina és l’estructura del sistema sentiment-desig-raó d’aquest individu?. Quin paper juguen cadascun d’aquests components en el procés d’autodeterminació del poble de Catalunya?.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Joan Juhé i Mas | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent