De res, massa

Telegrames des de Sarrià de Ter

18 d'octubre de 2010
Sense categoria
3 comentaris

Com les gasten.

Molt a la vora d’on treballo hi havia un bar, un cafè, integrat a una d’aquestes cadenes de franquícia tan comuns, que adotzenen els establiments de les ciutats. Aquesta setmana se n’ha traspassat la titularitat i l’explotació a una família (dic jo que són família; si més no, són colla) de xinesos, un episodi més d’aquest fenomen actual que fa que tants i tants establiments de restauració o d’hostaleria vagin a parar a mans orientals.

Fins ara hi treballaven unes noies d’origen llatinoamericà molt meloses. S’adreçaven a la parròquia amb un deix exòtic i potser excessiu:  “¿Qué le pongo, corassón?” o ¿Qué va a tomar, mi vida?”, però en català t’hi entenies. Els nous propietaris del negoci els han ofert continuar-hi treballant. Amb unes condicions diferents, això sí. Fins ara, aquestes joves despatxaven cafès de dilluns a divendres, fent jornada de vuit hores i cobrant un sou mensual d’uns mil euros. Els nous negociants els han proposat treballar de dilluns a diumenge (amb un dia de festa setmanal que ja es veurà més endavant quin és), a raó de deu hores al dia i per un sou de vuit-cents eurets. El concepte de productivitat dels nous amos és un altre. L’esperit d’abnegació i sacrifici, la capacitat de treball també és, certament, diferent. Les condicions laborals, el mínim conveni que podia haver-hi, els drets que s’haguéssin pogut consolidar… se n’han anat pel desaigüe de la pica. Les llatinoamericanes han deixat la feina i la barra resta ocupada per cambrers (?) xinesos.

Ara deuran obrir set dies a la setmana, vint-i-vuit hores al dia, tots els dies de l’any, tal com passa amb certs locals que no sembla que s’hagin d’acollir a la regulació comercial vigent. Amb coneixement de causa, sabent el pa que s’hi cou, havent de demanar un tallat fent mímica… em sembla que a mi ja m’hi han vist prou el pèl.

  1. que marxin aquestes noies.
    Però hem de pensar que els xinesos, la seva cultura ja ho comporta tot això. Moltes hores i mal pagades. D’aquí que des de fa temps, molts negocis del país hagin decidit posar a la Xina delegacions i més. Potser hem estat primer nosaltres, el món, el que els ha explotat abans. No trobes?
    Estic d’acord que aviat veurem més establiments portats per ells que no per persones del país. La veritat és que això tampoc m’agrada.  Que el govern els hi facilita molt més les coses que no als oriünds… Ens hi podríem allargar i allargar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!