SERRALLONGA

DE SINERA ESTANT.....

VILATANS, VILATANES, COMPARETS I CAPTADORES…. (UN PREGÓ DE SANT ROC)

Imatge: Fotografia del Pregó, de Xavier Verdaguer.

I ahir, convidat pel Patronat de Sant Roc i l’Associació de Geganters d’Arenys de Mar, vaig tenir el goig de fer el Pregó de Sant Roc…..

Us transcric el pregó i també us enllaço un audio, que podeu sentir clicant aquí.

I si voleu, podeu mirar les fotografies que, de l’acte, va fer en Xavi Salbanyà.

PREGÓ SANT ROC 2013

 

Vilatans i vilatanes del veïnat de mar d’Arenys….

Comparets, confrares, macips,  terrassans, captadores…

 

I també els que heu vingut del veïnat d’Amunt, i els Calderins i els Canetencs i els que us heu apropat des de Lavinia, d’Alfaranja, de Sepharad i fins i tot els de Kolinosia, encara que aquests,  si veniu per bé podeu passar però si veniu per mal no passeu del portal….. sigueu tots benvinguts a redós de l’església-catedral  de Santa Maria d’Arenys.

 

Sabeu que a  les calendes de l’any del Senyor de  1607 i per mor d’una pesta mortífera que delmava els vilatans d’aquest veïnat de mar, el poble, en congregació,  es va arraulir al temple i tot adreçant  una oració a Nostramo, va prometre que, el  sant del dia en que  no hi hagués cap mort per causa de la pesta, el tindríem per patró petit i faríem el vot de vila i l’honoraríem  pels segles dels segles.

 

I  aquell dia fou el  16 d’agost, festa de  Sant Roc, el Sant acompanyat del gos, fill de Montpeller i veí del nostre rei en Jaume!!

 

I des d’aquella diada reculada en el temps, any rere any, els macips, comparets i captadores,  han sortit al carrer en regraciament a Sant Roc per haver-nos lliurat de la pesta, i els picarols han escampat, des de llavors, la bona nova i les almorratxes guarnides amb alfàbrega han escampat l’aigua d’olor per les placetes i carrers de la Vila, al crit de Sant Roc, Sant Roc, Sant Roc…..

 

I de llavors ençà,  donem les gràcies al nostre Sant pel favor fet a la vila, i avui, amatents com estem als nous temps, tornarem a gaudir del dring dels  picarols i l’aigua enllustrada d’olor, i renovant el vot de vila, els macips i macipes rondaran  per places i carrers d’aquest veïnat de Mar d’Arenys, i amb l’ànima adreçada al Sant, demanem, també enguany, que amb la seva intercessió ens ajudi tanmateix, a vèncer la pesta d’avui:  les necessitats, la por, la covardia, i a voltes l’angoixa i la pobresa que tenalla  moltes cases de la Vila i fem que el nostre Sant ens recordi, ara i sempre, que el desvalgut i el qui sofreix per sempre son els nostres únics senyors.

 

I posats a demanar que ens recordi sempre de dir ben alt:

Escolta, Sepharad: els homes no poden ser

si no són lliures.

I ara cridem junts:

Complirem tots la promesa, vos porteu-nos cap el cel.

Sant Roc, Sant Roc, Sant Roc.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.