Des de la Plana

Josep Usó

28 de setembre de 2016
0 comentaris

Joia i vergonya.

Felipe_González_(2014) (còpia)

Avui, vint-i-vuit de setembre, comença la sessió de confiança del president Puigdemont. I, pel que sembla, està ben encarrilada. Això, de moment, és motiu de joia.

Però a Espanya, la situació continua estancada. Els escàndols que afecten el Partit Popular continuen empastifant-ho tot. I, al mateix temps, el govern en funcions pretén continuar manant com si res no hagués passat. Com si tingués una majoria absoluta que no té. S’esperava al diumenge passat per “aclarir la situació” però no s’ha aclarit com alguns es veu que volien. perquè hi ha molts “personatges” que s’escarrassen des de ja fa molt temps per aconseguir que Mariano Rajoy continue sent el president del govern espanyol. Un president que també ho és del PP. Un partit i un govern que han enfonsat tota Espanya en un pou de corrupció de la qual no s’escapa cap instància: des de la casa reial fins el darrer ajuntament o la darrera empresa pública que han creat, pel que va eixint a la llum, amb la única finalitat d’enriquir-se personalment. I que, lògicament, ha deixat el prestigi i la importància internacionals sota mínims.

Per si no se m’entén, estem parlant del mateix president de les mítiques frases dignes del propi Perogrullo o d’un mal alumne escolar de no més de sis anys.

Per això em sobta que hi haja personatges que insistisquen en aconseguir que continue de president del govern un personatge conm el que té de ministre de l’interior a un personatge que presumeix en públic de tindre un angel de la guàrdia personal, al temps que conspira contra els catalans de manera que sembla prou propera al delicte. Al mateix president que ha reduït el fons de les pensions fins a poc més de la tercera part en una legislatura. Del mateix president que encara té completament bloquejat el Corredor Mediterrani, malgrat l’interés europeu.

Al mateix president dels sobres, del “ánimo, Luís” adreçat a Luís Bárcenas o que va emparar i encara empara a individus com Rodrigo rato, Rita Barberá, Miguel Blesa, Francisco Camps, jaume Matas i tants altres.

I d’entre els personatges que em sorprenen recolzant que un personatge com mariano Rajoy continue fent i desfent amb els seus antecedents, n’hi ha un que em sobta: Felipe González.

Què fa un ex-president espanyol, a més a més del PSOE (es veu que encara està afiliat) demanant als socialistes que s’abstinguen per tal de permetre que continue un govern de dretes d’allò més reaccionari? No li trobe explicació. Ni justificació. A no ser que recorde que, en els seus temps de governant, ja va perpetrar unes quantes actuacions com a mínim dubtoses. Recordem que fou sota els seus mandats quan ja es va construir el primer AVE. De Madrid a Sevilla. I fou també quan es va nacionalitzar Galerias Preciados (del grup Rumasa) i després de vendre-la per quatre perres al grup Cisneros, aquest el va revendre en pocs anys per molt més del que van pagar. Sembla que, des d’aleshores, el grup Cisneros té en nòmina a Felipe González. I és el mateix que va permetre el GAL i encara és l’hora que admeta que en sabia res de res, tot i arribar tindre un ministre de l’interior (Barrionuevo) tancat a la presó. Per organitzar un segrest, poca broma. També és el mateix que va decidir, per tal que Itàlia accedís a permetre l’entrada d’Espanya a la UE, desmantellar la siderúrgia de Sagunt, al País Valencià. La més moderna i eficient de l’estat en aquell moment. El preu, a més a ḿes de l’atur que arribà al camp de Morvedre i del qual mai s’ha arribat a recuperar, fou perdre tot el mercat del nord d’Àfrica des d’aleshores.

Recordant tot això, ja em sembla més fàcil entendre que Felipe González preferisca que mane Rajoy. Pot ser, si mana algú altre, canviarà tot i a algú se li pot acudir escarbar en el seu passat. El que em sembla és que el personatge no té vergonya. Por consiguiente.

Però l’home tampoc deu estar molt tranquil, perquè Pedro Sánchez s’ha afanyat a contestar-li. I li ho ha deixat claret.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!