LA CREMA DE LA BOTA A SINERA PROP DEL MAR

Foto: Campanar de Santa Maria, fa una estona. (Foto de la Xon)

I mireu que és cas: El dia de Sant Pere a Arenys de Mar cremem la bota… i al campanar encenem llumenetes….
I fet i fet, la crema de la bota no és en llaor de Sant Pere. Sant Pere hi pinta poc en aquesta història… L’encesa de llumenetes al campanar, les fem des de 1686 quan la cúria catalana es va reunir a Arenys de Mar per a consagrar el temple i de passada consagrar el que havia de ser Bisbe de Girona Miquel Pontich.
I aquell dia, en acta notarial es va convenir que, pels segles dels segles, els arenyencs celebrariem la festa de la dedicació del Temple la diada de Sant Marçal, o sigui el 30 de Juny de cada mes…..
Però com que l’església celebra sempre la festa la vetlla (la missa del Gall per Nadal… la benedicció del ciri Pasqual la vetlla de Pasqua), doncs a Arenys, la Dedicció del Temple també la celebrem la vetlla… o sigui , que malgrat ho fem el Dia de Sant Pere, la festa és de Sant Marçal…
Ah! i la crema de la bota, sembla que la fem en recordança de la crema de les darreres andrómines que quedaven al temple quan s’acabà de construir.
Si en voleu saber més podeu clicar aquí , en un post antic…

Apali, si ho voleu escoltar, cliqueu aquí, o al dessota…

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en LLAMBREGADES HISTÒRIQUES. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari