ENTRE DESITJOS I DESIDERÀTUMS

Bloc de Tomàs-Maria Porta i Calsina

24 de febrer de 2012
Sense categoria
0 comentaris

PERÒ AIXÒ ÉS DEMOCRÀCIA?

No vivim en una democràcia perquè el poble no governa. Hi ha una classe política pràcticament impermeable que no el deixa decidir pràcticament res.
 


No sé perquè diem democràcia a un règim que no és democràtic. I ara ja no em refereixo només a que hi ha diverses coses que no es poden proposar a votació pública – l’autodeterminació,  la república, la supresió de l’exèrcit etc…- sinó, simplement,que la forma de govern dels països anomenats democràtics no és democràtica.

La democràcia consisteix en el govern del poble. I que jo sàpiga a Occident, fora d’algun cantó suís on hi ha democràcia directa, el poble no governa enlloc. Només va a votar cada x temps per a triar entre els uns o els altres, donant a els uns o els altres uns poders tant grans que,fet i fet, el que tenim són dictadures de 4 anys.4 anys en els que els mitjans de comunicació –als que el poble tampoc no té accés de forma directa- poden criticar el que vulguin –més o menys- però res més. Ja es veu que la possició del poble és absolutament passiva en aquestes democràcies gens democràtiques.

Amb això lògicament no defenso aquelles tiranies en les que el poble ni tan sols no té dret a triar qui el mana durant quatre anys, no, la meva visió és democràtica, és a dir, penso que cal arribar a un sistema en el que el poble es governi a ell mateix sense representants.

Per acabar de bastir aquest estat democràtic que de democràtic en té tant poc, resulta que la gent del poble ho té fotudíssim per tal d’arribar a tenir un càrrec polític important. Ens trobem en que els partits polítics s’han transformat amb unes grans empreses i els seus principals accionistes col.loquen els seus i deixen amb el cul a l’aire amb els que no ho són. Per això sempre surten els mateixos o amics dels mateixos, perquè la gent que viu de la política no pot permetre que entrin uns altres i quedar-se sense feina.

A casa nostra –i no només a casa nostra, però a casa nostra és molt clar- els partits polítics són empreses familiars: podem pensar en Convergència, podem pensar en ERC, podem pensar en el PSOE, en el PP, en  IC, etc…aquesta gent forma part de la classe política i no en vol sortir perquè no sap fer res més a la vida.

El funcionament dels partits polítics com simples empreses o com empreses familiars fa que tampoc els partits polítics siguin democràtics i llavorsens trobem que no vivim en democràcia perquè ni és democràtic el sistema de govern, ni són democràtics els instruments que han de fer funcionar aquest sistema de govern.

S’allunya als ciutadans de la política perquè només se’ls hi deixa tenir una actitud passiva. Només se’ls vol per votar i, com a molt, per a ocupar càrrecs irrellevants. Molts ciutadans, conscients d’aquesta posició futil, passen de política. No deixa de ser digne: tot continuarà funcionant si fa no fa amb independència del que facin ells.

Perquè presentar-se a les eleccions amb un partit nou val un ull de la cara i té tots els inconvenients del món. Als debats polítics emesos als mitjans de comunicació només és deixa sortir als partits que ja tenien representació i es margina als nous. Per això Ciutadans i Solidaritat tenen tant de mèrit. I ja no diguem el que val una campanya electoral, que només està a l’abast de gent rica.

En aquest marc de coses el moviment dels indignats penso que tenia molt sentit. Es a dir, penso que si bé des d’un punt de vista econòmic era bàsicament demagògic, des d’un punt de vista polític era realista i progressista. Hi ha un moviment a Europa que recull alguna de les idees que acabo d’expresar aquí que és el moviment Pirata, que és una llàstima que tingui un nom tant poc seriós perquè moltes de les reformes que planteja són imprescindibles.

En el fons, fins que no hi hagi una democràcia directa no és que no hi haurà democràcia, és que no ens podrem anomenar de debò ciutadans

.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!