SANT CELONI I SANT ERMENTER (A CALAHORRA)

Foto: Detall del retaule de la decapitació de Sant Celoni i Sant Ermenter a la catedral de Calahorra.

Si bé coneixem, quasi sempre, els  sants patrons de les nostres viles, pobles i ciutats,  no era el cas de  Sant Celoni. Per a mi era totalment,o quasi, totalment desconegut. De primer vaig conèixer Sant Celoni (vila que, com sabeu, m’estimo molt), però la seva relació amb el Sant em resultava desconeguda (tant, que no tenim de patró Sant Celoni, sinó que tenim Sant Martí, Ai! quines coses!).
Doncs bé, de primer els vaig trobar al Monasterio de Leire, després a Cellers, prop de Tremp i els he trobat a Lleó i, sobretot, a Calahorra. Ho vaig descobrir, per casualitat, fa uns anys. Enguany ens ho hem fet venir bé, per passar unes hores a Calahorra.
Caram! quina devoció tenen als Sants. Ells diuen que van neixer i van ser decapitats a Calahorra, a la vora del Cidacos (el seu riu). Però els de Lleó diuen que van neixer a Lleó… i els de Santander també els volen per ells….
No en se gaires coses, però prometo investigar fins a escatir, si en puc treure l’entrellat, del perquè tenim nosaltres Sant Celoni. Ah!, em diuen que els celonins comencen a batejar alguns dels seus fills amb el nom d’Ermenter, molt bé, no?…
Doncs aixó: Prometo voler-ne saber més dels nostrats Sants.
Ah!  per cert: Calahorra és una gran capital, amb molta empenta i a voltes, em semblava que em trobava a Sant Celoni… Potser caldrà que els coneguem una mica més… no?
Si voleu veure algunes fotos cliqueu aquí.

Quant a ramonverdaguer

Si hagués de trobar un sol mot per definir-me, diria: aprenent. Aprenent de viure, d'estimar, d'escoltar, de donar, de fruir, de descobrir, de llegir, d'estudiar, de pensar, de parlar, d'escriure, de mirar, de sentir, ... Aprendre, sempre aprendre. I si em demaneu un lema, posaré la mà al sac d'en Salvat Papasseit i diré: Al llavi una flor i l'espasa ferma!
Aquesta entrada ha esta publicada en SANTES I SANTS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari