Prendre la paraula

jordimartifont

13 d'agost de 2013
0 comentaris

Josep Llunas: “La llibertat del treball” (fragment)

(Estiu de començament de la tesi sobre Josep Llunas i la seva obra teòrica i periodística, després de netejada la tesina sobre la seva poesia. Aquest home té un nivell de pensament alt i potent i fins i tot a mi que l’he llegit molt em sorprèn. Estiu de descobriment del pensador anarquista català més destacat del segle XIX. Dins del seu llibre “Qüestions socials” del 1891 diu el següent sobre el dret al treball:)

“Llibertat és la facultat que té l’individu de fer o no fer un acte qualsevol. Així es pot dir llibertat de reunió, llibertat d’associació, llibertat d’impremta… si, efectivament, cada individu pot fer o deixar de fer segons la seva voluntat actes de reunió, d’associació, valer-se de la impremta, etc., de la manera que que ell tingui per convenient, sens trobar cap trava en l’exercici d’aquesta llibertat, que descansa en la facultat de fer o no fer un acte qualsevol.

Ara bé, és aplicable la paraula llibertat al treball? Pot existir en la persona la facultat de treballar o de no treballar? Tal com està la societat d’avui, natural que sí; puig ja sabem tots que els que no treballen són els posseïdors de la pública riquesa. Mes remuntant a la filosofia del treball, al que hauria de ser, trobarem que «cap societat civilitzada pot prescindir del treball humà per satisfer les necessitats morals i materials que cada dia amb més força va imposant la mateixa civilització».

Doncs si pràcticament la humanitat no pot prescindir del treball humà, és d’una lògica irrebatible que en l’individu no pot existir tampoc la facultat de treballar o de no treballar i, conseqüentment, és irrisòria en filosofia la paraula llibertat del treball, com ho fora dir llibertat de respirar, llibertat de menjar, de beure, etc”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!